Batman, kısa sayılan kentleşme sürecine rağmen ülkenin sosyal, siyasal, çalışma ve kültürel alanına epey renk katmayı başarmış bir yerleşim yeridir. Merkez yerleşik nüfusu itibarıyla 440 binlerde bulunmasına rağmen hızla gelişme evresini tamamlamaya çalışıyor.

16 Mayıs 1990 tarihinde il olduğunda Siirt iline bağlı en büyük ilçe statüsündeydi. Şimdiden ayrıldığı ili bütün alanlarda geçmiş bir kent.

Kentin gelişmesindeki en büyük etken petrol’ün bulunmasıdır. Son dönemlerdeki meydana gelen zorunlu güç kentin aşırı büyümesine ve çarpık yapılaşmasına neden olmuşsa bile kentin dinamosunu petrol çevirmekte. TPAO, TÜPRAŞ, BOTAŞ gibi tesisler Batman sanayisinin ilkleri olarak boy göstermektedir. Son dönemde organize sanayi bölgesinde yatırımcılara yer ayarlanmakta zorluk çekilmesi en sevindirici gelişmelerden birisidir.

Kent kurumsallaşma sürecini sancılı olsa bile tamamlamış durumda. Valilik, Belediye, kamu ve özel kuruluşlar artık sosyal alandaki etkinlikleri ile kendilerini gösterme telaşındalar. Bu kuruluş aşamasının tamamlanmasından sonraki gelişmeler. Artık hemen hemen bütün kurumların sabitleşmiş yerleri mevcut. Birkaç kurumun eksikliği kalmışsa da süreç içerisinde tamamlanması mümkün olacaktır.

Ancak bu kentin bir gerçeği var ki işimizi biraz zorlaştırmakta. Kentin imajı meselesi.

Kentimizin imajı her ne kadar Petrol ile geliştirilmek istense de açıkça söylemek gerekir ki bu imaj son süreçte yapılan özelleştirmeler nedeniyle gölgede kalıyor.

Batman bir dönem “faili meçhul kenti” olarak anıldı. Ardından gelen ismimiz ise “intiharlar kenti” oldu.

Bu şekilde ön plana çıkan bir kentte değil petrol yatakları altın yatakları bile bulunsa insanlar çekingenlikle yaklaşmaya başlar. Bunu suçlusunu aramıyoruz kentin imajının değiştirilmesi için bunların olmaması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Bu imajın yerini iyimser bir havaya bırakması için kentten sosyal etkinliklerle ve dev yatırımlarla anılması gerekiyor.

Batman Belediyesinin kültür sanat festivalleri gelenekselleşince ne kadar yerinde olduğu görüldü. Civan Haco geldiğinde Batmanda yer yerinden oynamamış mıydı? Bize göre bu tür etkinlikler devam etmelidir. Batman Valiliği ve Belediye ortaklaşa bile en azından 16 Mayıs tarihini büyük bir etkinlik tarihine dönüştürebilir. Batmana imaj değişikliği ve yatırım çekebilmek için bir de markalaşma meselesine girmek gerekiyor. Yapılacak olan beş yıldızlı oteller, büyük iş merkezleri, kurumsal fabrikaların açılması bu alanda atılan önemli adımlar olacaktır.

Tabi bütün bunların yanında kenti ülke içinde ve dışında iyi bir tanıtımla insanlara tanıtmak gerekiyor. Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Batman Üniversitesi kurumsal yapılarını tamamlamış kurumlarımız. Bir dizi de etkinlik düzenliyorlar ancak tanıtım alanındaki çabalarını biraz daha yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Kent tanıtımı kentin birkaç gazetecisinin veya yazarının sırtında yürüyecek bir çalışma değil. Evet, onların katkısı da olmalı ama epey zahmetli ve külfetli olan tanıtım çalışmalarında özellikle maddi destek şart. Çünkü bu alanda kullanılan materyallerin hazırlanması, basımı ve dağıtımı diğer çalışmalardan ayrı.

İlk söylediğimizi yenileyelim kurumlarımız Batman tanıtımı konusunda çalışma yürütürlerse her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak bu işin bireysellikten ziyade kollektif bir çalışma ve kurumsal olarak yürümesi gerektiğinden yöneticilerimizin konuya eğilmeleri faydalı olacaktır.

Bakalım kentin tanıtımı konusunu her fırsatta dile getiren yöneticilerimiz nasıl bir sahiplenme gösterecekler. Çalışmak bizden, dua halkımızdan destek de yöneticilerimizden gelsin istiyoruz.