** Türkiye Petrolleri’nin ne kadar küçüldüğünün son 20 yıldır tanıklarındanız. Bu şirketin kapatılmayan ünitesi kalmadı. Sosyal tesisler, TED koleji ve Petrolspor, özelleştirildiğinde Türkiye Petrolleri’nin daha da küçüleceğinin sinyallerini veriyordu.

**Şu günlerde herkes TP ile TPİC’in nasıl bir yapılanmaya gideceğini merak ediyor. Elbette bu şehir ‘kara altın’dan vazgeçmeyecek ama bu kentin kalbi konumundaki Site’nin de petrolün küçük bir işletmesi kalmasına kimsenin gönlü razı değil.   

KURUMLAR GÖNÜLLÜ ‘TAKAS’ YAPABİLİR
Batman’ı var eden Türkiye Petrolleri’nden söz ediyoruz.
Son 20 yıldır hızla küçülen eski TPAO, bir süre önce ‘Türkiye Petrolleri’ adını aldı.
TP’nin başındaki üst düzey yöneticiler, Türkiye’de petrolün başkenti olan Batman Bölge Müdürlüğü’nün ünitelerini son yıllarda öyle bir küçülttüler ki; herkes izlemekle yetindi adeta.
Bakın, bu kurumun olmazsa olmazlarından TED Koleji ve Petrolspor başta olmak üzere diğer üniteler nasıl küçüldü?
Kimsenin bunları gördüğü yok.
Bir dönemler sondaj atölye sahasından Tüpraş Batman Rafinerisinin eski giriş kapısındaki Bakım-Onarım, Yapı İşleri, Ağır Nakliyat vb. gibi atölyelerin kapısına tamamen kilit vurulmuş.
Bir kaç yıl öncesine kadar ihalelerin yapıldığı Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde alım-satım işi de tamamen Ankara’ya çekildi.
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde ne eski atölyeler kaldı ne de 7000 petrol emekçisi.
Son 30 yılda on binlerce ifade edilen bu rakam 1300’e düştü.
Yukarıda yazdıklarımız Türkiye Petrollerinin küçülmesi değil de nedir?

O ÜNİTELER NE OLACAK?
Evet, TP sitesinde binlerce dönüm alan var.
Yüzme havuzlarından tenis kortuna, atölye binalarından yeşil alanlara dek büyükşehirlerin gözde semtini andıran bu alan; acaba TP’nin küçük bir işletme müdürlüğü ve TPİC’in atölyeleri mi olacak?
Bir çok kişinin görüşü yine de bu şehirde küçük de olsa faaliyetlerini sürdürecek Türkiye Petrolleri ile TPİC’in; petrol sahasının göbeğinde olan Batman Üniversitesi Batı Raman kampus alanıyla ‘takas’ önerisi kentin gündeminde. Bu takas olsa kötü mü olur?
Batman’ın kalbi sayılan güvenlikli bölgeye Batman Üniversitesi merkez kampusu taşınırsa şehirde öğretim görevlileri ile öğrenci sayısı artmaz mı?
Önümüzdeki süreçte kurulması planlanan Tıp Fakültesi, Eczacılık, Hukuk ve Diş Hekimliği bölümleri için TP’nin sitesi hem akademik kadro için hem de öğrenciler için bulunmaz bir alan olur.
TP ile Batman Üniversitesi arasında olacak bir takas, bu şehre ayrı bir ivme kazandıracak.

KONU FARKLI YERLERE ÇEKİLMESİN…
Özellikle sosyal medyada TP-TPİC’in yapılanmasıyla ilgili farklı görüşler var.
Elbette herkes önerileri ortaya atabilir.
Batman Sevdalıları oluşumu da başka oluşumlar da TP sitesiyle ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşabilirler.
Görüşüne başvurduğumuz AK Parti İl Başkanı Diyaettin Uçar, TP ile ilgili bakın neler diyor;
“Her şeyden önce Batman’ın doğuş hikayesi Türkiye Petrolleridir. Son dönemlerde Türkiye Petrollerinin küçülmemesi yönünde de üzerimize düşeni yaptık. TP’nin üst düzey yetkililerine Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü’nün Batman’a taşınması konusunda da talebimiz oldu. Her ne kadar Üniversite ve TP sitesi hakkında ifadelerimiz yanlış anlaşılmışsa da kamuoyunun bu duyarlılığı beni fazlasıyla mutlu etmiştir. Belki de bu yanlış anlaşılma Türkiye Petrollerinin sahiplenmesi konusunda bir adım olmuştur. Kamuoyunun bu duyarlılığına teşekkür ediyoruz. Hepimiz dün olduğu gibi bugün de Türkiye Petrollerini sahipleneceğiz...”
İşte AK Parti İl Başkanı Diyaettin Uçar’ın Türkiye Petrolleri ile ilgili değerlendirmesi böyle.

TP, BATMAN’IN OLMAZSA OLMAZI
Şu günlerde gözler Ankara’ya çevrilmiş durumda.
Türkiye Petrolleri ve TPİC’in yeni yapılanması tartışılıyor.
TPİC nasıl bir çalışma yürütecek?
Kamu kurumu statüsünün verilmesini isteyen Petrol-İş Sendikası yöneticilerinin de mesajları anlamlı;
“TPİC’e karşı değiliz. Tek isteğimiz TPİC’in, Botaş ve Karayolları gibi kamu kurumu statüsüne kavuşmasıdır.”
Türkiye Petrolleri’nin bir dönemler kapattığı atölye binaları ve diğer tesisler TPİC’e mi yoksa TP işletmesine mi devredilecek? Bunlar da muamma.
Umarız, kısa bir sürede TPİC ve TP’nin yapılanması netleşir de petrol emekçileri de şehir de rahat bir nefes alır.