*Piyasanın nabzını tutan Batman Çağdaş, köy pazarında esnafı dinledi. Süt ürünlerinden yumurta satıcısına, sıcak demirciden manava dek küçük esnaf piyasanın durgunluğundan şikayetçiydi. Ancak esnaflar umutsuz da değildi.

*Hafta sonu bölgeye çıkarma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları ‘Seferberlik kampanyası’ adı altında esnaf temsilcileriyle biraraya geldi. İstihdam ağırlıklı projelerin hayata geçmesini bekleyen esnaf temsilcileri moral buldu.

KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN MESLEK

Çarşı Mahallesi ile Gök Taksi’nin birleştiği güzergahta 40 yıllık haddat Mehmet Zeki Devşirci, odun sobası etrafında ısınıyordu ortanca oğlu ile.

“40 Yıldır sıcak demir işini yapıyorum. Böyle durgunluk görmedim” diyen 63 yaşındaki Devşirci, iki elin parmak sayısı kadar azalan mesleklerinin ‘kaybolmaya yüz’ tuttuğunu ifade ettiğinde yüz hatları geriliyordu.

Geçen yaz gittiğimizde sıcak demirin işlediği tezgahının başında demir döven haddat Devşirci, mesleğinin artık teknolojiye yenik düştüğünü söylüyordu;

“50 Yıl önce Batman’ın Çarşı mahallesindeki Ofis bitişiğinde Elazığlı Mehmet Usta’dan sıcak demir işini öğrendim. Eski ustalar bir bir aramızdan ayrıldı. Bizden sonra herhalde bu mesleği yapacak birileri olmayacak. Ortanca oğlum belki benden sonra bu işi sürdürecek ama Batman’da artık bu işi yapacak kimse kalmadı...”

Geçen yıl işyerinde ürettiği traktör bıçağı, balta, kazma, tırpan, tırmık vb. gibi onlarca çiftçi aletlerinin raflarda kaldığını hatırlatmadan edemiyordu haddat Devşirci;

“Alım gücü maalesef kalmadı. Önceki yıl bu dönemlerde çiftçiler gelip kendilerine lazım olan aletleri alırdı. Bu yıl daha atölyemizin kapısını çalan olmadı. Sobanın başında ısınıyoruz. İş yok diye kara kara düşünüyoruz. Emekli maaşım olmasaydı, ailemin geçimini yapamayacak durumda olurdum.”

Haddat Devşirci’nin az ötesindeki köy pazarında da ‘durgunluk’ manzarası hakimdi. Köy ürünlerinin bulunduğu pazarda durgunluktan yakınıyordu küçük esnaf.

“HAFTA SONLARINDA DA ALIŞ-VERİŞ YOK”

Köy pazarındaki esnaf, daha çok Cumartesi ve Pazar günlerini iple çekiyor. Hemen hemen her kesimin alışveriş yaptığı Alo Tevşo pazarında o izdihama yol açan görüntüler geride kalmış gibi.

Esnaf, eski alış-verişin kalmadığını söylüyor;

“Cumartesi ve Pazar denildi mi köy pazarına yüzlerce kişi uğrardı. Dargelirliden- orta kesime, zenginden-iş adamlarına kadar herkesin uğrak yeriydi Alo Tevşo pazarı. AVM’lere göre alış-verişin uygun olduğu adres burası ama görüyorsunuz durgunluk buraya da yansımış. Eskisi gibi alış-veriş ortamı kalmadı. Alım gücü düşünce pazarlar da eski iş ortamını bulmuyor. Buradaki ürünler hem organik hem de AVM’lere göre daha uygun. Yine de eskisi gibi müşteri bulamıyoruz. Tezgahlara çıkardığımız ürünlerin üçte birini satabiliyoruz, bir kısmı da elde kalıyor. Eski iş ortamını mumla arıyoruz.”

Tezgahlarının önünde bekleyen pazarcı esnafı yine de günlük yevmiyesini çıkarmanın telaşında. Çevredeki köy, mezra ve ilçelerden organik ürün getirenler, pazarın iyileştirilmesi için de yerel yönetimden umutlu.

Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’un bir süre önce projesini hazırladığı ‘köy pazarı’nın yenilenmesini dört gözle beklediklerini dile getiren bazı esnaflar anlatıyor;

“Köy pazarı projesi bizde heyecan yarattı. Bizler de ürünlerimizi güzel bir ortam içinde tüketicinin önüne sunmak istiyoruz. Neden Batman Belediyesi böyle örnek bir projeyi hayata geçirmesin?”

Pazarcı esnafının dileklerini de Başkan Vekili Aksoy’a anımsatmayı bir görev biliyoruz.

İSTİHDAMDA SEFERBERLİK

Batman, hafta sonunu hareketli geçirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Bürokratları, Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan Başkanlığı’nda çıkarma yaptığı Batman’da yatırımcı-iş adamları için verdiği mesajlar olumluydu. İş-Kur İl Müdürü Besim Eviz ve SGK İl Müdürü Alaettin Ökten’in de eşlik ettiği üst düzey bürokratlar, 12 ilde nabız tuttu.

“İş adamlarından artı-bir personel daha alımı için destek istiyoruz” diyen Yıldırımhan’ın, yatırımcılara yönelik mesajı anlamlıydı. Batman’la birlikte 12 ili dolaşan bürokratlar, yatırımcı ve işverenlerin ‘personel sayısını arttırmaya’ yönelik çalışmalarda ilk yıl için asgari ücret artışında yüzde 50, ikinci yıl için de yüzde 25 artışa gidileceğinin altını çizen Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan’ın, esnaf temsilcilerine yönelik çağrısının burada yanıt bulacağının sinyalleri yansıyordu toplantıya.

Batman’ın önemli bir il olduğunun altını çizen Yıldırımhan, işveren ve yatırımcılara çağrıda bulunuyordu;

“Çalışma ve Sosyal Bakanımız, seferberlik ilan etti. Türkiye’nin 81 ilini dolaşıp istihdama yönelik uygulamalarımızı anlatacağız. İşverenlerden artı-bir kişi istihdam arttırmaya yönelik kampanyamıza herkesten destek isteyeceğiz. Bu ülkemiz için hayırlı bir kampanya olacak. İş başı ve mesleki eğitimi ağırlıklı olarak 500 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Bu projeyi de İş-Kur üzerinden gerçekleştireceğiz.”

BATMAN OSB’Sİ BÜYÜYECEK

Kabuğuna sığmayan şehir Batman’ın, Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesine yönelik yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayan Vali Ahmet Deniz’in çabasını da basın toplantısında anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, beraberindeki ekiple OSB’nin yolunu tutuyordu. Yatırımcıların yer beklediği Batman Organize Sanayi Bölgesi için ciddi bir çalışmanın olduğunun altını çizen Yıldırımhan, bakın Batman için verdiği mesaja;

“Herşeyden önce Batman’da yatırımcılara büyük kolaylık sağlayan çalışkan bir Vali’miz var. Organize Sanayi Bölgesi’nin daha da genişleyeceğine inanıyorum. Batman, bölgede önemli bir şehir. Vali sayın Ahmet Deniz, yatırımcıların taleplerini değerlendirecek. Yakın bir gelecekte Batman yatırım alanında adından söz ettiren bir şehir olacak.”

İstihdama yönelik seferberlik atağı başlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının, bölgeye yönelik ziyaret turu; iş adamları ve yatırımcılar arasında heyecan yaratmış gibi. Esnaf temsilcilerinin, bürokratlara yönelik talepleri dillendirdiği toplantı her yönüyle verimliydi.

İş Kur İl Müdürlüğü’nde önemli projeleri hayata geçiren Besim Eviz ve SGK İl Müdürü Alaettin Ökten’in de eksiksiz brifing sundukları bürokratlar, Batman’dan olumlu izlenimlerle ayrılmaları bu şehrin farkdalığıydı. Durgun piyasanın yaşandığı şu günlerde istihdama yönelik projeler ‘hayat’ bulduğunda o eski günler tekrar gelecek...