**İl oluşunun 27. yıldönümünü dün bir dizi etkinlikle kutladı Batman. Ama gelin, bakın tam 27 yıl önce bugün başkentte Batman için neler söylenmişti? O anıları da Batman Çağdaş’ın sararan sayfalarından öğrenebilmek mümkün.

**Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, 200 kişiden oluşan Batmanlı heyeti, TBMM’de ağırladığında bizde o an’a tanıklık etmiştik. Merhum Özal, o heyete verdiği mesajda, Batman’a olan duygularını özetlemişti; “Batman, zaten 200 bin nüfuslu büyük bir kent. Çoktan il olmayı hak etmiş. Batman, bölgenin önemli şehirlerden biri olacak.”

MERHUM ÖZAL’IN DEDİKLERİ…
Tarih: 17 Mayıs 1990.
Batman, Türkiye’nin 72. İl’iydi.
Batman’da aralarında kanat önderleri, işadamı ve esnaflardan oluşan bir heyet, başkentin yolunu tutmuştu.
Batman’ı il yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ile dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut’a teşekkür amaçlı TBMM’nin yolunu tutan heyet de bizde vardık.
Dönemin Milletvekili Kudbettin Hamidi ve Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, heyete eşlik edip merhum Özal’a teşekkür ziyaretlerini dün gibi anımsıyoruz.
Özal, Batman’ı çok seviyordu.
Her defasında Batman’ın, memleketi Malatya kadar kendisine yakın bir şehir olduğunu söylüyordu Merhum Özal…

“BATMAN, ÖNEMLİ ŞEHİR OLACAK”
Özal, Batman’dan giden heyete konuşuyordu;
“Başbakanlığım dönemimde il sayısının artırmayı planlıyordum. Tabii ki birden bire olmaz, bu bir kademeyle olur. Çünkü bir İl’i oluşturmak kolay bir şey değil. Çok masraf icap ettiren, daha fazla hizmet gitmesi gerektiren bir yer oluyor. Nasıl yaparız diye düşündük. Baştan başladık, dört tanesini yaptık. Batman, sıradaydı. Fakat o arada ‘Şırnak’ meselesi gündeme geldi. Kudbettin Hamidi bey’e söyledim. Şırnak daha önce ‘İl’ olacaktı ama ben Şırnak’ın İl olmasını beklettim. Dedim ki; Batman var. Batman ‘İl’ olmadan Şırnak olamaz. Neticede Şırnak konusunda kararımızı verdiğimiz Milli Güvenlik Kurulu’nda sadece Batman’ın büyükşehir olmasından değil de bir ilave imkan dahilinde oldu. Belki bu söylenmedi. Bunu, ben söyleyeyim…”

“BATMAN, BÜYÜKŞEHİR OLACAK”
Komşu İl Diyarbakır’da 1. Kolordu’nun olduğunu da o dönemlerde hatırlatan merhum Özal, Batman’ın hızla büyüyeceğini 27 yıl öncesinden kestirmiş.

İşte merhum Özal’ın Batman için söylediği o tarihi sözler;
“Batman’ı, bir nevi bölgenin merkezi haline getiriyoruz. Bu da tabii önemli bir aşamadır. Batman, zaten 200 nüfuslu bir kent. Bundan sonra iyi planlamalar yapılmalı. Bu şehrin gelişmelerden sonra şehir planını gözden geçirmekte fayda var. İlerde su, kanalizasyon, altyapı vb. gibi şimdiden bir takım meseleleri planlamak lazım. Muhakkak ki; Batman, Güneydoğu’nun önemli şehirlerden biri olacaktır. Batman’a her türlü yardımı yapmaya hazırız. Batman’ın İl olmasından mutluluk duydum. Tüm Batmanlılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

MECLİS 209 OY BATMAN’A YETMİŞTİ
Batman’ın ‘İl’ olması için bu şehrin ilk günlük gazetesi Çağdaş, imza kampanyalarından tutun da bir dizi etkinlik gerçekleştirmişti.
Tam 35 yıldır bu şehrin sorunlarını, bu sütunlara taşıyan petrol şehrinin ilk günlük gazetesinin sararan arşivi öyle değerli ki; okudukça nostalji yaşıyorsunuz…
Batman ve Şırnak’ın il oluşunu komşu illerden Siirt, Mardin, Muş ve Hakkari’nin o dönem Milletvekillerinin işine gelmemişti.
Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın çabasıyla Meclis’te 209 oyla Batman ve Şırnak’ın İl olmasını kararlaştırılmıştı.
Bugün Batman’ın en gözde güzergahı; merhum Turgut Özal’ın adını taşıyorsa bunun nedeni de ‘İl’ olmasında büyük emeği geçmesinden kaynaklanıyor. ‘Ahde vefa’yı unutmayan Batman, Özal’ın adını yaşatıyor.

AKBULUT NE DEMİŞTİ?
Dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut, Batman’ın ‘İl’ oluşunun ardından petrol şehrine beraberinde 20 Milletvekiliyle çıkarma yapmıştı.
Coşkulu bir karşılamanın ardından Akbulut, Cumhuriyet meydanında kalabalık bir kitleye seslenmişti.
O gün büyük bir miting havasını andırmıştı Cumhuriyet meydanı…

Akbulut, Batmanlıların ‘il’ sevincine ortak olduğu mesajı vermişti;
“1987 Milletvekili seçimlerinde propaganda çalışmaları için Batman’a gelmiştim, o günleri hatırlıyorum. Batman’ın ‘İl’ konusunu o tarihten beri planlıyorduk. Batman’ı ‘İl’ yapmanın ardından huzurunuzdayız. Bu güzel şehrin ‘İl’ olması için çok çalışan Milletvekiliniz Kudbettin Hamidi ve Belediye Başkanınız Ataullah Hamidi’yi de takdir etmek gerekiyor.”
Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanı Kemal Akkaya, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Halil Özsoy ile 20 Milletvekilinin kurbanlar kesilip karşıladığı dönemin Başbakan’ı Akbulut, şimdi ki ‘Gazi Anadolu lisesi’ olan eski Valilik konağı ve bitişiğindeki Belediye binası ziyaretinde o coşkulu karşılama görülmeye değerdi.
Davul-zurna eşliğinde çekilen halaya katılanların arasında Başbakan Akbulut da vardı.  
Bu hafta Batman’ın ‘İl’ olma yıldönümü olduğu için siz değerli okurlarımızı nostaljiyle buluşturduk.
Bu şehir kolay gelmedi bugünlere. O günleri hatırlamak gerekiyor. O günlere emek veren, bu şehrin gizli kahramanları da unutulmamalı...