Nereden nereye, vay be.

Daha düne kadar yasaklı olan bir dil, bugün Türkiye kanallarında yayın yapabiliyor.

Daha düne kadar kaçmasına sebep olduğumuz Ahmet Kaya ki hayali bir Kürtçe klip çekmekti, bugün bangır bangır söylenebiliyor.

Demek ki neymiş efenim, yasak her daim tatlıymış.

Dünya’nın en kadim devletlerinden İngiltere’de ve en ileri seviyedeki üniversitelerinden biri olan Oxford’da Kürtçe dersler start alıyor.

Kadim bir halkın dili yine dünya sıralamasında ilk üçte olan bir üniversitede ders olacak.


Sen ne büyüksün ya Rabbi.


Sabah gazetesinin
16.02.2015 tarihli haberini aynen aktarıyorum. Dileyen şu linkten de okuyabilir (
http://www.sabah.com.tr/egitim/2013/12/19/oxsfordda-kurtce-derse-yogun-ilgi)


İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde bu yıl seçmeli dersler arasına alınan Kürtçeye yoğun ilgi var.
Oxford Üniversitesi'nde Kürtçe derslerinin başlamasına öncülük eden Oxford Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Galip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenice bölümünden Prof. Dr. Theo M. Van Lint ile birlikte Kürtçenin seçmeli ders olması için üniversite yönetimine başvurduklarını, ekim ayında Kürtçenin seçmeli dersler arasına alındığını söyledi.

"Talep çok fazla fakat biz bu sene için 15 kişiden fazla öğrenci alamıyoruz" diyen Dr. Galip, "Henüz planlama aşamasında iken ilginin ne yönde olacağına dair bir tahmin yürütemedik. Ders ilanı verilmesinden itibaren büyük bir ilgiyle karşılandı. Biz de çok şaşırdık. Onlarca öğrenci ve öğretim görevlisi benimle bağlantıya geçtiler. Diğer dersleri ile çakışmayanlar hemen kaydoldu'' diye konuştu. Yaşanan kontenjan sıkıntısı nedeniyle bazı öğrencilerin gelecek seneyi beklemek zorunda kaldığını ifade eden Dr. Galip, ''Önümüzdeki yıl için şimdiden 10 kişi başvurdu. Gelecek sene de aynı şekilde dersler verilmeye devam edecek" dedi.
Öğrencilerinin genellikle yabancı olduğunu belirten Galip, şunları anlattı:
"Çoğunluğu İngiliz olmak üzere Türk, Hollandalı, Ermeni ve Amerikalı öğrencilerim var. Oxford'da yaşayan bir grup Türkiyeli de Kürtçe derslerine katılmak için başvurdu ancak kabul edemedik. Zira Oxford'da öğrenci olma şartı var."

Öğrencileri arasında öğretim görevlilerinin de olduğunu, bunların ya mesleklerinde ilerlemek ya da sırf merak ettikleri için Kürtçe öğrenmek istediğini dile getiren Galip, "Dünyanın farklı ülkelerinden Kürtlerden olumlu mailler aldım. Kürtçenin seçmeli ders olarak öğretilmesi çok sayıda kişide umut oluşturdu. Avrupa'da Kürt ve Türklerin kurduğu kurumlarda Kürtçenin öğretilmesi için girişimlerde bulunulduğunu duydum. Bunlar çok sevindirici haberler" diye konuştu
.İki haftada bir, Kürt çalışmaları seminerleri düzenlediklerini kaydeden Dr. Galip, şöyle konuştu:Son yıllarda Kürt edebiyatının çok yol kaydettiğini ve hızla geliştiğini vurgulayan Galip, "Bence kısa bir süre içerisinde Avrupa'nın birçok iyi üniversitesinde Kürtçe öğretilmeye başlanacak ifadesini kullandı.

Kürtçeyi seçmeli ders olarak alan Oxfordlu öğrencilerden James White, Kürtçeye oldukça meraklı olduğunu ifade ederek, "Kürtçeyi her zaman öğrenmeyi istemişimdir" dedi.
White, İran Kürtleri üzerine bir çalışma yapmak istediğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Genel anlamda Kürt edebiyatı ile Farsça edebiyatı arasındaki etkileşimler konusunda meraklıyım. Kürt yönetmen BehmenQobadi'nin, 'Yarım Ay' filmi beni oldukça etkilemişti. Ayrıca İngiltere'de de azımsanmayacak bir Kürt göçmen nüfusu var. Buradaki Kürtlerle kendi dilleriyle konuşmanın çok güzel olacağını düşünüyorum."


Üniversitenin Arapça ve Fransızca bölümünde okuyan JackGallagher de genel anlamda dillere yönelik her zaman büyük bir ilgisi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Oxford'daki eğitimim boyunca farklı kültürlere ilişkin birçok etkinliğin bir parçası olma fırsatı edindim. Kürtçenin Oxford'da verileceğini öğrenince bunun yine çok iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Arapça üzerine çalışırken komşu bir dil olan Kürtçeyi öğrenmek, kariyerim için de çok önemli. Bir dili öğrenince bir milletin tarihi ve kültürünü de öğreniyorsunuz aslında."