Peygamber Efendimiz, 20 Nisan 571 Pazartesi günü sabaha karşı Mekke’de doğdu. Babası Abdullah, Kureyş Kabilesinden Haşimoğulları soyundan Abdulmutalip’in oğlu. Annesi Âmine, Kureyş Kabilesinden Zühreoğulları soyundan Vehb’in kızı. Çok övülen ve çok güzel huylu kişi manasına gelen Muhammed (s.a.v) ismini O’na dedesi Abdülmuttalip vermiş.

Doğduğu gece Kâbe içindeki putlar yıkıldı. Mecûsîlerin bin yıldır söndürmeden taptıkları ateşleri söndü. İran’daki Kisranın Sarayından 14 burç yıkıldı.

Kalbi insan sevgisiyle dolu olan Peygamberimiz zengin fakir ayırımı yapmazdı. Çocukları çok sever, onları kucağına alır okşardı. Bir meclise gittiğinde boş bulduğu yere otururdu. Ayaklarını başkalarına karşı asla uzatmazdı. Kadınlara son derece nazik davranır, ev işlerinde onlara yardım ederdi. Misafiri çok sever, onlara bizzat kendi hizmet ederdi. Müslüman olan ve olmayana da aynı şekilde davranırdı. Hiç kimseye kötü söz söylememiş, kırıcı bir davranışta bulunmamış ve ömründe kimseyi azarlamamıştır. Sade ve temiz bir hayatı vardı. Güler yüzlü, tatlı sözlü idi. Başkaları konuşurken onları dinler sözlerini kesmezdi. Gördüğü kusurları kimsenin yüzüne vurmazdı. Bedenini ve elbiselerini daima temiz tutardı. Diş temizliğine özen gösterirdi. İnsanlara karşı çok cömertti. Kendisinden bir şey isteyeni asla geri çevirmezdi. Kimseden intikam almaz bağışlamayı severdi. Kendisine kötülük edenlere bile iyilik ederdi. Yaşlılara saygılı davranır, küçüklere sevgi ve şefkat gösterirdi. Tembelliği ve boş oturmayı sevmezdi. O Allah’ın resulü, Peygamberlerin sonuncusudur.

Bağışlayıcı ve mükrim olan Peygamber efendimizin hayatını daha çok öğrenmek, okumayanları da teşvik etmek amacıyla güzel bir proje geliştirildi.

‘Hepimiz O’nu okuyoruz.’ Bu slogan Kutlu doğum haftası öncesinde başlatılan projenin adı. Batman Valiliği, İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve (BEDER) Batman Eğitimciler Derneği’nin ortak çalışması olan bu projede amaç; okuma alışkanlığını kazandırmak ve yaygınlaştırmak.

Kutlu doğum haftası nedeniyle Batman’da düzenlenecek olan ‘Hepimiz O’nu Okuyoruz’ yarışmasına başvuru sayısı 30 bini geçti. Her yaştaki öğrencinin dikkatini kitaba çekmek ve okuma alışkanlığı kazandırmak, yetişkinler dâhil olmak üzere Batman halkının ve üniversite öğrencilerinin kitap okumaya olan ilgilerini artırmayı amaçlayan bu proje kapsamında düzenlenecek olan yarışmaya katılanların sayısı her geçen gün hızla artmaya devam etmektedir. Keza değerler eğitimi kapsamında örnek şahsiyetleri, örnek davranışları tanıtmak, kendine güven duygusunu geliştirmek, okulunu ve kendini temsil edebilme gücünü kazandırmaktır.

Bu proje vesilesiyle çalışmaya dâhil olan herkes Peygamber Efendimizin hayatını belki bir kez daha okumuş olacak. Ve böylece Efendimizin yaşamıyla ilgili detaylara daha çok vakıf olacaklardır. Projeye hangi taraftan bakarsanız bakın topluma ve kişiye faydalı olacağı aşikârdır. Bu yarışmayı cezp edici ödüllerin olması da projeye ayrı bir ivme kazandırmaktadır.

Proje kapsamında düzenlenecek olan bu yarışmaya; Batman genelindeki ilkokulların 2.3.4. sınıfları, ortaokulların 5.6.7.8. sınıfları ile lise hazırlık, 9.10.11.12. sınıflarında okuyan öğrenciler katılıyor. Yetişkinler kategorisine üniversite öğrencileri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ve isteyen her vatandaş katılabilir. Herhangi bir yaş, cinsiyet, meslek ayırımı yoktur. Sınava giriş ücretsiz olup, değerlendirmeler her sınıf için ayrı kategorilerde yapılacaktır.

Yarışmacılar katılım formlarını internet üzerinden www.hepimizonuokuyoruz.com adresinden başvurabilirler. Başvuru formunda ki bilgilerin eksiksiz doldurulması zorunludur. Yarışmaya en geç 05.04.2013 Cuma günü saat 17.00’e kadar başvurabilecek, 63 soru için 70 dakika süre verilecek ve sınav 20 Nisan Cumartesi günü sabah ve öğleden sonra gerçekleştirilecektir. Sonuçlar 04 Mayıs 2103 Cumartesi günü saat 14.00’te duyurulacaktır.

Adaylar, kategorilerine göre okuyacakları kitaptan sınava tabi tutulacak ve dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek olup, 12 kategoride toplamda 360 kişi ödüllendirilecektir. Ödüller arasında umre ziyareti, dizüstü ve tablet bilgisayar, notebook, bisiklet, fotoğraf makinesi, cep telefonu, Mp 3, Mp 4 ve çeşitli kırtasiye malzemeleri var.

Şimdiye kadar yarışmaya başvuranların sayısı; İlkokulda 6640, ortaokulda 11800, lisede 7232, yetişkinlerde ise 3143’tür. Kutlu Doğum Haftası’nı şimdiden kutluyor,  yarışmacılara başarılar diliyorum.