**Duayen kalemler Güneri Civaoğlu ve Ertuğrul Özkök, hafta sonu köşelerinde dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin’in Batman’a kazandırmak istediği ‘Sanat müzesi projesi’nin artık hayata geçirilmesinin gerektiğine bir kez daha dikkat çekti…

**7 Mart’ta Güneştekin, bu proje için memleketine yine konuk olacak. Sanat Müzesi’nin Hasankeyf’e değil de Batman’da kurulması görüşü ağırlık kazanıyor. Çünkü yarım milyonu aşan nüfusuyla Batman’ın yeni yatırımlar kadar bu müzeye de ihtiyacı var…

SANAT MÜZESİNE DOĞRU
Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’ün köşesinde altını çizdiği önemli bir ayrıntı vardı: “Batman’a gidince anladık ki bu şehir kendi içinden çıkmış bir sanatçıyı bağrına basmış. Sanatçı Ahmet Güneştekin doğup büyüdüğü Batman’a, hayalleri aşan bir modern sanat müzesi kazandırmak istiyor.”

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu ise yazısında; “Batman Güneşi” diye değerlendirdiği dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin’in memleketine müze kazandırmak istediğini bir kez daha dillendirdi.

Civaoğlu yazısının son bölümünde anlamlı bir mesaj verdi:
“Ahmet Güneştekin, doğduğu yer Batman’da büyük bir proje müzesini gerçekleştirmek yolunda yüz dönem arazi üzerinde Emre Arolat’ın mimarı projesine imza atacağı ‘Ahmet Güneştekin Müzesi.’ Orada kendi kalıcı eserleri sergilenecek. Ayrıca başka sanatçıların ve genç yeteneklerin de eserlerinin yer alacağı salonlar ve atölyeler. Bölgenin doğal dokusuna uygun bahçe düzeni içinde dev heykeller arasında yürünerek müzelere geçilecek. Bayburt’ta Hüsamettin  Baksı müzesi ile Anadolu’da ilk ışığı yapmıştı. Ahmet Güneştekin, bu çok daha büyük müze ile Güneydoğu’da bölgeyi aydınlatacak büyük bir ateşi yakıyor.”

GÜNEŞTEKİN, AROLAT’I GETİRMİŞTİ
Dünyanın sayılı mimarlarından Emre Arolat geçen yıl ‘Sanat müzesi projesi’ için Ahmet Güneştekin’in konuğu olmuştu.

Önceki Vali Ahmet Deniz’in de eşlik ettiği Arolat ve Güneştekin sanat müzesi projesinin hayata geçirilmesi için ilk kıvılcımı yakmıştı.

Zaman geçiyor.

Dünya sanatçısı uyarıyor.

Duayen yazarlar bu projenin takipçisi.

Batman’ın yerel medyası bu önemli projenin gerçekleşebilmesi için artık il yöneticilerinin harekete geçmesinin zamanının gelip geçtiğini söylüyor.

Sanatın bir şehir için ne kadar önemli olduğunu geçenlerde Batman’a konuk olan ekranların sempatik yüzü İsmail Küçükkaya özetlemişti:

“Sanayi dışarı, Sanat içeri…”

Kara altın, Batman’ı 70 yıl gibi bir sürede bugünlere getirdi.

Bundan böyle bu şehrin yükünü taşıyacak olan da sanat olacaktır.

Bu ince ayrıntı unutulmamalı.

SANAT MÜZESİ BATMAN’DA OLMALI
Sanat Müzesinin tarihi ilçe Hasankeyf yerine Batman kent merkezinde olmasını bir çok kesim istiyor.

Şehir merkezi nüfusu yarım milyonu aşan Batman’ın ‘Sanat Merkezi’ne gereksinimi var.

Hızla büyüyen bu şehrin bu önemli projeyle daha büyük mesafe katedeceğinden kimsenin kuşkusu yok.

2000’li yıllarda dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin, TPAO tesislerinde belgeselci Coşkun Aral’la birlikte açtığı ‘Petrol müzesi’ o dönemlerde yankı uyandırmıştı.

Şimdi de sıra Sanat Müzesine geldi.

Tarih Hasankeyf’te kendine özgü müzesi başta olmak üzere tarihi dokuya yönelik her şey var.

Zengin dokunun olduğu yerleşim birimi Hasankeyf’ten çok Batman’ın Sanat Müzesi’ne ihtiyacı var.

Batman-Hasankeyf yol güzergahında dönümlerce Hazine arazisi var. Bu güzergahta yapılacak sanat merkezi sanayi kenti Batman ile antik kent Hasankeyf arasında önemli bir köprü oluşturacak.

Dünya sanatçısı Güneştekin daha ne yapsın?

Bu iş gecikmeden bu projenin temelini atmak gerek.

Yeni hastane kadar Batman’ın Sanat Müzesi projesine ihtiyacı var.