Röportaj: Melek Barış
 
 
Olası bir depreme hazır değiliz
 
Batman Belediye Başkanı Serhat Temel, Batman’ın olası bir depreme hazırlıklı olmadığını kaydederek, bir dizi önlem ve hazırlık için 2012 yılında çalışma yapacaklarını söyledi.
 
Başkan Temel, Belediye hizmetlerini anlattığı söyleşide, son dönemlerde Kürt siyasal hareketinin hedef alındığına vurgu yaparak, yaklaşık 3000 kişinin KCK’dan tutuklandığına dikkat çekti. Temel, “Hükümet Ülkeyi giderek karanlığa sürmektedir. Baskı ve sindirme politikalarıyla Kürt Halkı ve maneviyatı teslim almaya çalışılmaktadır. Memlekette Aydın Gazeteci-Yazar kalmadı.  Kalanlar da neredeyse Otosansür ile yaşamaktadır” dedi.
 
Temel’in depremle ilgili yaptığı açıklamanın Batman’da ses getirmesi, ilgili sivil toplum kuruluşu ve Odalarca tartışılması bekleniyor. 
 
 
---D.Bakır Caddesi ile ilgili bir yapılandırma olduğunu biliyoruz. Bu projeyle ilgili bir ipucu verir misiniz?
 
Diyarbakır Caddesinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili proje, yaya ve araç trafiğinin düzenli ve konforlu bir şekilde akışını sağlayacak. Geometrik olmayan bütün kavşaklar standart bir şekil alacak. Zamanla yıpranan kaldırım, refüj, tretuvar ve asfalt yol yenilenip, estetik ve modern bir görünüme kavuşacak. Kentsel iyileştirme projesinin diğer önemli bir ayağı ise Turgut Özal Bulvarında görüntü kirliliği oluşturan bütün tabela, totem ve benzeri reklam amaçlı görsellerin tamamı kaldırılacak. 50m genişliği 3.200m uzunluğunda olan bu ana arterin kentimiz acısından önemine binaen uygulanacak bu proje, detayları ile kentimize ayrı bir hava katacaktır. Yine bu proje kapsamında tüm çöp konteynırları yer altına alınacak, son teknoloji aydınlatma sistemleri uygulanarak Diyarbakır caddesi her açıdan daha ekonomik bir kullanım alanı durumuna gelecektir.
 

 ---Batman’da çevre kirliliği çok fazla. Günde kaç kez çöp toplanıyor, temizlik işlerinde çalışan personel sayısı kaçtır?
Yaklaşık son yedi yıldır temizlik işleri müteahhit firma tarafından yapılıyor. Bu alanda 375 personel istihdam ediliyor. Evsel atıklar her gün bir defa toplanıyor. Süpürgeci olarak tarif ettiğimiz yer hizmeti sunan çalışanlar ise, görevlendirildikleri alanda günde bazen aynı yeri 4-5 defa temizlemektedirler. Aslında çevre kirliliğindeki temel sıkıntı bizim temizlik işini yapmamamızdan değil, 'Kirletmeme Kültürü’ nü edindirememizdendir. Burada sadece belediyenin değil, tüm Batman kamuoyunun bir planlama (kampanya çerçevesinde) ile duyarlılık oluşturması gerekiyor.
 
 
 ---Belediye otobüsleri sayısında artış ne zaman olacak?
Toplu taşıma araçlarındaki artışı 2012 yılı içerisinde gerçekleştireceğiz.
 
 
---İluh Deresi ile ilgili son durum nedir?
İluh Deresi ile ilgili projemizi bitirdik. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile yapılan görüşme kapsamında projeyi kendilerine yakın bir zamanda ulaştıracağız. Daha sonraki süreci ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız.
 
 
---Bir yıl önce vermiş olduğunuz röportajda “100 litre suyun ancak 14 litresini tahsil edebiliyoruz” dediniz. Peki, 2011 yılı için su tahsilâtınız nedir?
2011 yılı Ekim ayına kadar olan sonuç, 11.375.922 TL’dir. Bu da 100 litre suyun %17’sine tekabül etmektedir. Eskiye oranla iyileşme var ama maalesef yeterli değildir.
 
 
---Belediyenin 2012 yılı bütçesi nedir?
Belediyemiz 2012 yılı tahmini gider bütçemiz, 174.146.630 TL’dir.
 
 
---Belediyenin resmi borcu nedir?
Belediyenin resmi borcu, 105.000.000 TL civarındadır.
 
 
---Belediye, 2011 yılı içinde çöp ve su hizmetleri karşılığında ne kadar gelir elde etti?
2011 yılı cetvel geliri, Ekim ayı itibari ile 912.375 TL’dir.
 
 
---Olası bir depreme belediye hazırlıklımıdır? Yapılan yeni binalarda denetim ne durumda?
Olası bir depreme tam olarak hazır olduğumuzu belirtmek mümkün değil. Önümüzdeki yıl Batman’daki yapıların bir envanterini çıkaracağız. Elimizdeki tabloya göre bir eylem planı hazırlayacağız. Depreme ilişkin, Batman'ın asıl sorunu zeminin sağlam olmamasıdır. Bu duruma ilişkin ilgili kurumlarla bir zemin araştırması yapacağız. Acil müdahaleye ilişkin de belediye bünyesinde akut oluşturma sureti ile çalışmalarımız olacak.
 
 
---Batman’da görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için belediye ne yapmayı düşünüyor, bununla ilgili bir çalışma var mı?
Önümüzdeki yıl uygulayacağımız Diyarbakır Caddesi projesi ile ana arterlerdeki görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız. Yine önümüzdeki yıl yapacağımız yeni düzenleme ile görüntü kirliliği oluşturan billboardlara da sınırlama getireceğiz hatta bütünüyle ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
 
 
---Belediye otobüslerinde kadınlara sağlandığınız pozitif ayırım devam edecek mi? erkeklerin de böyle bir talebi var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Toplu taşımada kadınlara uygulanan pozitif ayırım devam edecek. Kadınlara sağlanan bu imkânın esas nedeni, onları sosyal yaşama dâhil etmeye çalışmaktır. Hedefimiz budur. Otobüslerde yaşanan yığılmanın önüne geçmek için de otobüs sayısını arttıracağız. Şimdilik Erkeklere ilişkin bir düzenleme söz konusu değil. Erkekler sosyal yaşamda kadınlara oranla daha iyi durumdalar.
 
 
---Şehre çok çirkin bir görüntü veren Kahve ve çayevlerinin kaldırımları işgal etmelerine yönelik yaptırımınız nedir? Şehir bu işgalden ne zaman kurtulacak.
Kahvehane bir kültür ve kaynağını da işsizlikten alıyor. Ne yazık ki Batman, işsizlikte Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Yani biz belediye olarak radikal bir karar alıp bütün kahveleri kapatalım gibi Sosyo-Ekonomik bir kaynağı olan bu sorunu çözemeyeceğiz. Fakat sınırlandıracağız, en azından yaşanabilir bir düzeye çekeceğiz.
 
 
---Kahveler ve çayevleri kapatılsın demiyoruz. Fakat bu işyerlerin sosyal yaşam alanını daraltması söz konusu. Belediye ise bu duruma kayıtsız kalıyor gibi…Acaba bugüne kadar kaç kahvenin kürsüleri kaldırımdan çekildi.
Diyarbakır caddesi projesi ile söz konusu sorunun büyük bir kısmını halletmiş olacağız. Geriye kalan kısmına sınırlandırma getirerek vatandaşların rahat bir şekilde geçmelerini sağlayacağız. Ama tekrar ediyorum özü itibari ile Sosyo-Ekonomik bir sorundur ve çözümü de istihdam alanlarının artırılmasıyla gerçekleşir.
 
 
---2011 yılı içinde yapmış olduğunuz asfalt çalışmalarında TPAO ve TÜPRAŞ tan destek gördünüz mü?
TPAO ve TÜPRAŞ’ tan herhangi bir asfalt desteğini görmedik maalesef.
 
 
---Son bir yıl içinde Belediyenin çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz? Hedefiniz neydi, gerçekleştirdiniz mi?
Yol yapımı, kaldırım, yeşil alan v.b. yerel yönetimlerin asli hizmetleri noktasında, hedeflediklerimizin üstünde bir iş hacmine ulaştığımızı belirtebilirim. Batman yatayda büyüyen bir şehir olduğu için hizmet alanı çok geniş. Bu belediyecilik ve hizmetler noktasında dezavantaj bir durum olmasına rağmen bizi daha çok is yapmaya motive ediyor. Yaşadığımız kente dair, yaptığımız ve yapacağımız bütün hizmetler 2010-2014'u kapsayan 5 yıllık Stratejik Planımız ışığında gerçekleşecektir.
 
 
---2012 yılı için en önemli hedefiniz nedir?
2012 yılı içinde, Gençlik Kültür Merkezi, Kadın Spor Kompleksi, Orhan Doğan Eğitim Destek Merkezi, Kadın Sığınma İstasyonu, 15 adet çocuk parkı, Diyarbakır Caddesi projesi, 1 adet büyük park, 8 Mart Kadın Parkı'nın, Atatürk parkı gibi yeniden dizaynı ve halka açılması hedefimiz var. Ayrıca 2012 yılı içinde, asfalt yol ve kaldırımlarda hizmet götürmeyeceğimiz mahalle ve yapılmayan yol kalmayacak. Birde belediyenin kurumsal yapısını güçlendirmeye dönük hizmet içi eğitimlerin yani sıra, kentteki değişik meslek gruplarına (esnaf, şoför v.b.) yönelik kent kültürünü geliştirme amaçlı eğitim programlarımız olacak. Kısa adı AKOS olan Akıllı Kent Otomasyon sistemi projesini hayata geçireceğiz.
 
 
---AKOS nedir, nasıl bir projedir?
Bu proje ile Batman’ı elektronik ortamda izleyip, tabiri caizse yönetebileceğiz. Batman’da yaşayan biri belediyeyle ilgili bütün iş ve işlemlerini internet ve telefon vasıtasıyla görebilecek.
 
 
---Çalışmalarınıza özeleştiri yapılması istenirse neler söylersiniz?
Doğrusunu isterseniz, kentin temizliğinde hedeflediğimiz seviyede değiliz. Toplu taşımaya çeki düzen verme noktasında da bir gecikme yaşadık fakat bu yılın sonuna doğru bu duruma da müdahalede bulunacağız.
 
 
---Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan süreci değerlendirir misiniz?
Memleket durumları hiç iç açıcı değil maalesef. Kürt siyasal hareketi hedef alınmaktadır. Son iki yılda 3bin civarında parti çalışanımız ve seçilmişlerimiz KCK adı altında yapılan operasyonlarda tutuklandı. Belediye Başkanımız Necdet Atalay hala cezaevinde. Çatışmalar devam etmekte. Hükümet giderek Ülkeyi karanlığa sürmektedir. Görülmemiş baskı ve sindirme politikaları ile Kürt Halkı ve maneviyatı teslim almaya çalışılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir hukuksuzluk yaşanmaktadır. Memlekette Aydın Gazeteci-Yazar kalmadı. Kalanlar da neredeyse Otosansür ile yaşamaktadır. Bizler, 'İleri Demokrasizedeleriz'  kanımca. Ve umarım bu demokrasi daha fazla ilerlemez.
 
 
--Aslında size ne sorulmasını beklerdiniz?
Belediyelerin yasa ve yetkilerinin genişletilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Gibi bir soru olabilirdi:)
 
 
---Peki, o halde cevabını alabilir miyim?
Türkiye'de mevcut 5393 sayılı yerel yönetimler yasası, maalesef bir kenti layıkıyla yönetmenin karşılığını oluşturmuyor. Bu yasa mevcut durum ile dar gelmektedir ve bizim karşılaştığımız sorunlara cevap olma noktasından çok uzak. Gelişmiş bütün dünya ülkelerinde merkezi idareler yetkilerin hatırı sayılır bir kısmını yerellere devretmiştir. Bunun çağdaş demokrasilerdeki karşılığı ise 'Yerelden Yönetim ve Doğrudan Demokrasi' dir. Halka ve onun sosyal dokusuna en çok dokunan belediyeler, özünde doğru yapılandırma ile halkı yönetime ve karar alma süreçlerine katarak doğrudan demokrasinin kaleleri haline getirilebilir. Katı merkeziyetçi yapılanmalar günümüz dünyasında artık asılmaktadır. Türkiye'nin, acilen 'Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şart'ında şerh koyduğu maddeleri kaldırıp, istihdam fazlası ve borç yükü altında kamburu çıkmış belediyelerin önünü açması gerekmektedir.