*Batman Çağdaş okurları, hafta içinde susuzluk sorunundan tutun da belirsizliğini koruyan yeni hastanenin durumuna kadar farklı konuları yorumlamış bize. Okur, her zaman sorunları dile getirmekte haklıdır. Gündemdeki sorunları takip etmek de kuşkusuz yerel medyanın işi...

*Batman Çağdaş, şehrin dününü anlattığı nostaljiye yönelik kare ve köşeleri büyük beğeni topluyor. Yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce okurumuzun ‘nostalji’ içerikli yayınlarımızı devam ettirme isteği; bize bir kat daha sorumluluk yüklüyor...

SUSUZLUK MESELESİ…
Dün ki Batman Çağdaş'ın sürmanşetindeki Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Salih Kaplan'ın ‘Su’ kesintisi ile ilgili açıklaması her şeyi özetliyordu.

DEDAŞ, Belediye su pompalarına borç nedeniyle kesinti uygulayınca, kent merkezi iki gün süreyle susuz kalmıştı.

Birlik Başkanı Kaplan’ın "Kesintinin en büyük faturası esnafa çıktı" açıklaması bir yerde her şeyin özetiydi. Kurumlar arası borç tahsilatında toplumu etkileyecek yaptırımlara gidilmemesi gerektiğine dikkat çekmişti Oda Başkanı Kaplan.

Aynı zamanda bu tür kesintilerden kurumlar da artık ders çıkarmalı.

Keşke Batman Belediyesi, Batman Çayı kıyısındaki ‘Atık Su arıtma’ tesisinin devamı olan ‘Atık depo’ bölümü tamamlayıp üreteceği elektriği tesislerine de vereceği gibi; enerjinin fazlasını DEDAŞ'a satabilseydi.

Baksanıza; Batman'ın etrafında onlarca güneş enerjisi paneli var.

Ve özel şirketler, güneşi bol olan bu bölgeden az masrafla ürettiği enerjiyi DEDAŞ'a satıyor.

Batman Çayı yatağındaki Belediye’nin arıtma tesisini tamamlanmalı ve yerel yönetim enerjide ‘devrim’ yaratmalıdır.

Kent merkezinde bile birçok konut sitesinde artık enerji panelleri devrede.

DEDAŞ'ın kesinti uygulamasına yönelik tepkileri burada dinlendirmenin gereği yok. Baksanıza bu su meselesini sosyal medyanın klavye uzmanları başarmış.

Her şey bir yana; olası kesintileri de göz önünde bulunduracak yerel yönetim de atık su bölümünü tamamlayıp kendi enerjisini üretmenin zamanı gelmiş, geçmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bunu başarabiliyorsa, neden Batman yapmasın…

OKUR NE DİYOR
B.H. : "Batman halkı, güney çevre yolunda yapılacak 500 yataklı yeni hastanenin hangi aşamadı olduğunu merak ediyor. Batman'ın ilçelerine de hastane yapılsın karşı değiliz ama kent merkezinde yarım milyon insan da mağdur. Artık yeni hastane için somut açıklamalar kamuoyu ile paylaşılsın."

V.H. : "DEDAŞ'ın koca bir şehri susuzluğa mahkum etmesiyle ilgili bir değerlendirme yazınız olmayacak mı? Halkın temel ihtiyacı olan su acil durumlarda bile karşılanır. Bu duruma lütfen seyirci kalmayalım."

T.D.: "Bize geçmişin düğün geleneklerini hatırlatıyorsunuz. Batman Çağdaş'ı diğer gazetelerden farklı kılan da budur. 1990'lı yılların başına kadar damat tıraşlarını yapan dönemin kuaförleri meşhur çantalarına damat tıraşından gelen bahşişleri doldururlardı. Ne güzel gelenekti eski Batman'ın düğünleri."

H.B. : "TPAO Sitesi’ndeki Beyaz saray binasını bizlere bir kez daha hatırlattığınız nostalji sayfanızı görünce mutlu olduk. TPAO'nun Beyaz Saray binasının bodrumunda tek odalı banyo yerleri vardı. Orada banyo yapmak ayrıcalıktı. O eski yıllarda buz bulmak hazineyi keşfetmek gibi bir şeydi. Bugün ki Sondaj eğitim sahasına yetişmeden buz fabrikası vardı. Ve kent merkezinden oraya üç tekerlekli arabalarla gider, oradan buz alırdık. Bu da TPAO'nun Batman halkına bir jestiydi. Hatta bunun ticaretini yapan bir ekip vardı. Buz kalıplarını oradan alır, kent merkezine kilo ile buz satarlardı. Batman'ın değişik yerlerinde 'Buz var buzzz’ diye bağırırlardı."

M.D. : "Merhum Turgut Özal'ın 32 yıl önce Batman'a yaptığı geziyi bize anımsattığınız için teşekkürler Batman Çağdaş. Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Büyük devlet adamlarından biri de merhum Özal’dı. O’nun Batman'a yaptığı hizmetleri unutmuyoruz."

H.B. :" Batman Çağdaş Gazetesi’nin yazı kadrosunu kutluyoruz. Her şeyden önce bu kentin kimliğini ön plana çıkaran gazete emekçilerine çok teşekkür ediyoruz. Batmanlılar için güzel bir nostalji yaşatan Batman Çağdaş ekibini yürekten kutluyoruz."

K.Ş. : "Batman Çağdaş'ın Şevket Akın'la yaptığı röportajı, bu şehir için tarihi bir vesika olarak görüyoruz. İleride bizden sonra gelecek nesil, bu şehre tanıklık yapan bu değerli şahsiyet sayesinde bu kentin dününü öğrenecek. İşte çınar ağacının neden sevildiğinin bir şahidi Şevket amcadır. 600 Yıllık çınar ağacının gölgesinden nasıl istifade ediliyorsa; böyle tarihi bir şahsiyetin anlatımlarından ders çıkarmamız gerekir."

NOSTALJİDEN BİR KARE
Tam 32 yıl önceydi. 8. Cumhurbaşkanı ve eski Başbakan merhum Turgut Özal, Batman'da ağırlanmıştı.

Merhum Özal o dönemlerde ‘İlçe’ olan petrol kentine 'Şehir' gözü ile bakıyordu. Aradan geçen kısa bir sürede Batman’ı, Türkiye’nin 72’inci ‘İl’i yapmıştı.

Siirt Milletvekili olmasına rağmen seçim bölgesi Batman'da karargah kuran eski ANAP'lı merhum siyasetçi Aydın Baran, merhum Özal'ın bölgeye gelişinde gölge gibi izlerdi. Petrol şehrinin taleplerini bir bir anlatırdı Baran.

Merhum Özal’ı, 1987'nin Mayıs’ın da TPAO 1 nolu misafirhanesinin önünde o dönemin petrolcü yöneticileri karşılamıştı.

1 Nolu misafirhaneye geçişte merhum Özal'ı karşılayanlar arasında eski Milletvekili Aydın Baran, kardeşi Enver Baran, eski İl Genel Meclis üyesi İsmet Utanç, TPAO eski Bölge Müdürü İsmail Kafesçioğlu, TPAO eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, Bölge Müdür yardımcısı Adnan Gümüştaş ve Site’deki aileler karşılamıştı.

O karedekilerin çoğu Batman'dan ayrıldı, kimi ise göçtü bu dünyadan… Fakat o tarihi karşılama töreninde geride hoş bir seda kaldı.

Kalın sağlıcakla…