Okulların açılması ile birlikte bir klasik olarak her yıl görsel ve yazılı basında okul servis ücretleri, kırtasiye masrafları, kansorejen kırtasiye ürünleri, okul giriş-çıkış saatleri, trafik çilesi gibi eğitim-öğretim yılını açarken yapılan olumsuz haberler birçok öğrenci ve velilerde okulların açılması ile birlikte başlayan sıkıntılara ve okul sendromuna neden olmaktadır. 

Okulların açıldığı hafta böylesi haber ve yayınlar okula başlayan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve aileleri üzerinde ciddi bir psikolojik baskı ve olumsuz okul algısına neden olmaktadır. Bilindiği üzere birçok çocuğumuzda okula karşı hâlihazırda olumsuz algı bulunmaktadır.

Okulların açılmasına bir hafta kala bu durumu nasıl daha güzel hale getirip ebeveynlerde ve özellikle çocuklarda pozitif okul algısı oluşturabiliriz diye düşününce ortaya çok güzel fikirler çıkmaya başladı.

Okulların açılmasından önceki hafta sonu belediye ve valilik işbirliğiyle ya da STK’lar ile iş dünyasının sponsorluğunda  ‘okullar açılıyor, şenlik başlıyor’ sloganıyla pozitif okul algısı oluşturmak adına iki günlük şenlik düzenlenebilir. Bu şenliklerde illüzyon gösterileri, çocuk şarkıları ve tiyatrosu, palyaço baloncuk gösterileri vb. etkinlikler yapılabilir. Bu etkinlikler ile okulların açılışı özlemle beklenen tıpkı ilkbaharın gelişi gibi hayatımızın doğal bir süreci olduğu gösterilebilir. Ana tema olarak ilkbaharın gelişi gibi okulların açılmasıyla da insanlık olarak ilerleme ve gelişmenin tamamlanması için okullara ve eğitime başlamanın ülkemiz ve insanlık adına gerekli olduğunu göstermek ve çocuklarla bu coşkuyu yaşamak işlenebilir. Etkinlikler ile birlikte çocuklara küçük hediyeler de dağıtılabilir. Kalem, silgi, not defteri gibi okula ısınmalarını ve iyi bir başlangıç yapmalarını sağlayacak motive edici hediyeler olabilir.

Teknolojinin hayatımızı çeşitli enstüramanlarıyla çepeçevre kuşatıp sosyal ilişkilerimizi yeniden dizayn ettiği yüz yüze etkileşimi azalttığı bir zamanda çocuklara yönelik artan taciz ve kaçırma vakaları da sokak ve mahalle arkadaşlıklarını neredeyse bitirmiştir.  Böyle bir ortamda okulun çocukların birlikte öğrenip kaynaştığı, etkileşime girdiği, akranlarıyla bir araya geldiği önemli ve güvenilir bir ortam olduğu hatırlatılmalıdır. Kimi zaman ömür boyu sürebilecek arkadaşlıkların temelinin atıldığı unutulmayacak hatırların yaşandığı yerdir okul. Okulların açıldığı hafta sıkıntılı yanlarını değil de böylesine güzel taraflarını anlatmak yeni bir eğitim sezonuna başlarken velileri olduğu gibi çocukları da oldukça rahatlatacaktır.

 Okulun açıldığı ilk gün ve haftada da bu etkinlikler kapsamında bir dizi etkinlik ve hediyelerle okula karşı olumlu algı geliştirme süreci devam ettirilebilir. Ekonomik ve aynı zamanda işlevsel de olabilecek hediyeler dağıtılabilir. Bu kartondan maket yapılar olabileceği gibi tangram, bulmaca-bilmece kitabı ve dergiler de olabilir. Tabi daha farklı ve zengin bir yelpazede de düşünülebilir. Çocukların, okulun ilk gününde aldığı hediyenin ve katıldığı etkinliklerin heyecanı ile eve geldiğini ve ebeveynine gösterip ilk gün deneyimini anlatmasını düşünmek bile güzel geliyor.

Okulun ilk günü hayatımızda unutamadığımız nadir günlerden biridir. Açılışından önceki hafta sonu başlayacak şenlik, ilk gün ve hafta çocuklar için iyi bir eğitim yılının başlangıcı için psikolojik ön hazırlık olacaktır. Ayrıca bu etkinlikler ile ebeveyn ve çocuklarda oluşan kaygı ve okul sendromu büyük oranda ortadan kaldırılmış olur. En önemlisi de okula karşı olumlu tutum geliştirmelerine ve okulu sevmelerine katkı sağlayacaktır.