Geçtiğimiz günlerde Batman TED Kolejindeydik. Kolejin Batman’da sevilip sayılan Müdürü Sayın Hasan Erdal’ın davetlisi olarak gittiğimiz TED Kolejinde, öğrencilerle buluştuk.

Bu satırların acizane yazarı olarak, bildiğiniz gibi Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin bir gönüllüsüyüm.

Bir öğle arasındaki yemek saatimizi çevre sohbetiyle değerlendirmek istemiştik. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Sayın Recep Kavuş ile gittiğimiz okulda, konferans salonunda öğrencilere kentimizin çevre sorunlarıyla ilgili görsel bir sunum gerçekleştirdik.

Öğrenciler pür dikkat bizi dinliyordu…

Batman’ın tüm çevre sorunlarının çözümü için çabalayan derneğin faaliyetlerini anlatırken, bazı görseller de sunduk.

Batman’ın evsel katı atıkları/çöplerin atıldığı sahayı gösteren fotoğrafı gösterdiğimizde, hiçbir öğrencinin alanı tanımadığını ve çöplerimizin nereye götürüldüğünü bilmediklerini öğrendik.

ÇÖP SAHASINI GÖREN VAR MI?..

Öğrencilere; “Batman’da her gün toplanan çöplerin nereye döküldüğünü, dökülen alanı bilen var mı?” diye bir soru sordum. Yaklaşık 150 öğrencinin bulunduğu salonda, tek bir öğrenci bile el kaldırıp, soruma cevap veremedi…

Çünkü kent çöpleri hakkında bilgi sahibi değillerdi.

Sakın sorumu TED öğrencilerinin bilgi seviyesi ile ilgili sanmayınız. Hangi okulda soru sorsam, sonuç değişmeyecekti…

Bırakın öğrencileri, tüm okullarımızdaki öğretmenlerin yüzde 90’ı bile bu konuda bilgi sahibi değil ve alanı görmemiştir…

Öğrencilerle sohbetimizden bir hafta önce katı atıklarla ilgili iki günlük makale yazmış, oradaki değerlendirmemde de buna işaret etmiştim. O yazımdan birkaç satırı hatırlayalım:

‘Batman’da yüzlerce market, mağaza, bakkal, manav, vs işyeri bulunuyor.

Öte yandan bu kentte yüzlerce apartman, binlerce konut var.

Bütün bunların çöpleri nereye gidiyor dersiniz?

Batman’da yüzlerce cadde ve sokak her gün bir şekilde kirleniyor.

Maşallah olmasın kirletmekte üstümüze yok!..

Kirletmeme kültürünü toplumumuza kazandıramadık gitti…

Sadece cadde ve sokaklarımızı mı kirletiyoruz? Çöpler sadece oralardan mı toplanıyor?

Hayır…

Her gün evlerimizde poşetler dolusu çöp birikiyor. Belediye ekipleri gelip topluyor ve götürüyor.

Gözümüzün önünden uzaklaştırılıyor.

Çok samimi olarak sormak istiyorum; bu kentin çöplerinin nereye götürüldüğünü, nereye döküldüğünü ve nasıl bertaraf edildiğini kaç kişi biliyor?

Bir soru daha soracağım..

Çöplerin döküldüğü alanı gören kaç kişi var Batman’da?..

Kesinlikle ifade edebilirim ki bu sayı hayli azdır. Batmanlıların, bu kentte ikamet edenlerin yüzde 98’i kent çöplüğünü görmemiştir diye düşünüyorum.’

Batman’ın evsel atıkları ile ilgili bu değerlendirmeyi yapma nedenim, kentimizin çöplerinin ıslahı, geri dönüşümüne katkı sunmaktı. İlgililer iki günlük yazıma duyarlı olmadılar…

Öğrencilerle çevre sohbetlerini düzenleme amacımız, çevre konusunda toplumsal bir bilinçlenmeye vesile olmak, katkı sunmaktır.

TED Koleji Müdürümüz duyarlı ve iyi bir çevreci. Yıllar önce Fen Lisesi müdürü iken de çevreye duyarlıydı. Geçen yıllarda Fen lisesinde iki kez çevre konferansı vermiştim.

Sayın Erdal, geçen yıllar zarfında birkaç kez öğrencileriyle birlikte fidan dikme etkinliği gerçekleştirmiştir.

Bugün NATO Çiftliği denilen alanda güzel bir yeşil doku, çamlık ormanları varsa, en büyük emek Sayın Hasan Erdal ve öğrencilerine aittir. Korunan ve bakımı yapılan söz konusu alanda sürekli olarak çevre gönüllüleriyle fidanlar diken öğrencileriyle diğer okullara güzel örnek oluşturmaktadır.

TED Kolejindeki sunumumuz bitince, konferans salonu çıkışında yanımıza gelen bir eğitimci, “Yaptıklarınız faaliyetleri izlerken kentimizin böyle sorunlarının olduğunu ve bazı gönüllülerin böyle güzel çalışmalarda bulunduklarını gerçekten bilmiyordum. Size çok teşekkür ederim. Gerçekten bu kent için çok güzel hizmetler yapmışsınız. Telefonumu vereyim, ne zaman davet etseniz size katılacağım. Sizinle çalışmaktan mutluluk duyacağım” diyordu.

Evet, TED Kolejindeki etkinliğimiz yerel basında ve sosyal medyada yer alınca, başka okullardan da davetler aldık. Bir başka okul, öğrencilerine de konferans vermemiz için davet ediyordu.

Geçmiş yıllarda yaklaşık 40-50 okulda çevre konferansları vermiştik. Yine yıllar önce Valilik oluru ile Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalar yapmış, 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak çevre konulu ödüllü resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlemiş, ayrıca yaklaşık 70 okula pil bidonları bırakmıştık. Ayrıca Bismil ilçesinde de lise öğrencilerine çevre konferansı vermiştik, duyarlı Kaymakam Sayın Hasan Tanrıseven'in daveti üzerine...

Okullarda çevre bilincinin gelişmesi için gönüllü öğrencilerden oluşacak ‘Çevre Kulüpleri’nin kurulmasında fayda vardır. Her sınıftan en az bir gönüllü örgencinin katılımı ile okulda oluşturulacak kulüpte, öğrenciler kendi aralarında bir başkan, sözcü ve yönetim kurulu üyelerini seçip, çalışmalar yapacak, özgüven kazanacaklar. Onlara o konuda rehberlik yapmaya hazırız. Gündem maddeleriyle 15 günde bir toplanacak yönetim kurulu, okulda güzel çalışmalara imza atacaktır. Yıllar önceki çevreci öğrencilerimizle dönemin Valilerinin bazı programlarına ve kentteki çevre etkinliklerine katılım sağlıyorduk.

Daha yaşanabilir ve temiz bir kent için öğrencilerimizin çevre konusunda bilinçlenmelerine ihtiyaç vardır. İl yöneticilerimizin de öğrencilerle çevre sohbetleri, programları düzenlemesinde yarar görüyoruz. Soru ve cevaplı sohbetlerle kentin genel çevre sorunları hakkında olumlu gelişmeler sağlanabilir. Duyarlı olunması dileğimle.