Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan, Kahveciler Odası Başkanı Mülazim Temel, BESO Başkanvekili Abdullah Padir ve Kahveciler Odası Genel Sekreteri Çetin Arıca, durgun piyasada KOSGEB’in esnafa vereceği ‘50 bin TL’lik faizsiz kredi’yle önceliğin küçük esnafa verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Esnaf Oda temsilcilerine bir dokun bin ah işit...
Birlik Başkanı Talat Kara, küçülen Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki ihalelerin Ankara’ya taşınmasına tepkili.
Kara anlatıyor; “Batman’dan nereden bakarsanız bakın, 300-400 müteahhit ve taşeron firmalar, Türkiye Petrollerinin ihalelerinden istihdam alanı yaratıyor.
Petrolün başkenti Batman’dı ama maalesef Ankara buradaki ihaleleri de Genel Müdürlüğe taşıyor. Bu haksız bir uygulamadır. Batman ekonomisi bu uygulamayla çöker.”
Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan da bir o kadar dertli.
Artan kiraların esnafa iş yaptıramaz hale getirdiğinin altını çizen Kaplan, yılbaşında start verdikleri ‘bu yıl kiralar artmasın, mülk sahibi de esnaf da rahatlasın’ kampanyasına gösterilen ilginin yetersizliğinden yakınıyor; “Şehrin kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarı başta olmak üzere hareketli güzergahlarda işyeri kiraları cep yakıyor. Esnaf kiraya mı çalışsın, işyerine ürün mü getirsin? Ne yapacağını bilemez durumda. Esnaf kepenk indirirse mülk sahipleri de kaybeder.”
Söz dönüp dolaşıp KOSGEB’in fazsiz kredilerine geliyor. Resmi kayıtlara göre 500, resmi dışı rakamlara göre ise 1000 kahve ve cafenin olduğu Batman’da üyelerinin zor günler geçirdiğine işaret eden Kahveciler Odası Başkanı Mülazim Temel, konuşuyor;
“KOSGEB küçük ölçekli esnafa kredi imkanı tanısın. Onlarca üyemiz de bu krediden yararlanabilmek için müracaatta bulundu. Umarız önümüzdeki günlerde bu kredilerin bir bölümü üyelerimize de yansır.”
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanvekili Abdullah Padir ise mesleği gereği et artışına değinmeden edemiyor;
“Son aylarda et artışının önüne geçilemiyor. Kasaplar besicilerden kilosunu 31 liraya aldığı dana etini 35 liradan satıyor. Ancak mezbahane ve diğer giderleri de kattığınızda kasap 1 liralık kar bile kazanmıyor. Kasaplar kadar lokantacı esnafı da zor durumda. Böyle giderse lokantacılarda mecburiyetten yemek artışına gidecek.”
Kısacası; esnaf temsilcileri, üyelerinin yaşadığı sorunları dillendirdi ama bu durgun piyasaya esnaf temsilcileri ile üyelerinin ne kadar ayakta kalacakları meçhul.