**Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün ihmal ettiği yol güzergahlarından biri de Batman-Beşiri karayoludur. Gün geçmesin ki o güzergahta kaza olmasın. Hafta başında 2’si ölümlü toplam 7 kişinin yaralandığı o iki kazaya yenileri eklenmesin diye Karayolları’nı uyaran uyarana…

**Batman’da uçak biletleri, neredeyse 800 liraya dayandı. Batman Havalimanı’nda yer bulamayanlar komşu il’e gitmekten bezdi. Seferlerin artmasının beklendiği havalimanı o eski yoğunluğunu bulamıyor.

BU YOL AYDINLATILMALI
Batman ile son durak komşu il Siirt’i birbirine bağlayan Beşiri karayolunda geçen hafta yaşanan ölümlü kaza ne ilki ne de sonuncusu olacak.

Geçen Pazar ve hafta trafiğe kurban giden Tan çiftinin taziyesi sürerken, o güzergahta iki aile daha ölümden dönmüştü.

Karayolları Bölge Müdürlüğü, o yol güzergahına ne zaman önlem alacak? Yaşanan o acı kazalardan maalesef ders alınmıyor.

Dört şeritli güzergahta bariyer yok, yollardaki çizgiler silik, ışıklandırma yok… Çevredeki köy yollarının da bağlı olduğu o kontrolsüz yol, facialara neden oluyor.

Sıcak asfalt seriminin yapılmadığı ve mıcır taşları ile serimin olduğu o yol aslında Organize Sanayi Bölgesi gibi çok önemli bir kavşak konumunda. OSB’deki yatırımcılar da yoldan şikayetçi…

Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’nün bu yolu, yatırım programına almadığına dikkat çeken yörenin tanınan simalarından Metin Banlı, bakın neler diyor: “Karayolları Bölge Müdürlüğü, 1950 yılından beri bölgede kurulmuş. Sorumluluğundaki Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin illerindeki yol ağlarını maalesef arzu edilen yere taşıyamayan Karayolları, Batman-Beşiri arasındaki 10 kilometrelik bir güzergaha neden el atamıyor? Nüfusları hızla artan illerin yolları bir türlü tamamlanmıyor. Duble yol projelerine yıllar önce başlandı. Ancak Batman-Beşiri arasındaki mesafeler bir türlü bitirilmiş değil ve bu yol güzergahlarında sürücüler korkulu rüya yaşıyor. Hemen her yıl Karayolları’nda birçok vatandaş hayatını kaybediyor. Karayolları’nın artık kazaların sık sık yaşandığı mevkilere el atması gerekiyor.”

Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin İl Koordinasyon Kurul toplantılarında sık sık dile getirdikleri Batman-Beşiri yol güzergahı ile diğer bölgelerdeki yolların eksiklikleri nedense giderilemiyor. Ölümlü vakaların yaşandığı yollara Karayolları el atmak için neyi bekliyor, merak ediyoruz doğrusu…

UÇAK SEFERLERİ
ABD menşeli Boeing uçakların dünya gelindeki uçaklarının arızası nedeniyle Türkiye’de de yaklaşık 30 uçağın onarım için hangarlara çekilmesi birçok ili olduğu gibi Batman’daki seferleri de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Son aylarda ciddi manada uçak çilesi çeken Batmanlıların, çevre illerden yolculuk yaptıklarına dikkat çekiyoruz. Uçak yetersizliğinden bir İstanbul bileti bile 800 TL’yi buluyor. Bu pahalı uçuşlar nedeniyle vatandaşların bir bölümü otobüs seferlerine yöneldi. Vakit sorunu olmayan bazı vatandaşlar ise DDY’nin tren seferlerini tercih ediyor.

Birkaç ay öncesinde ayda ortalama 60 Bin yolcunun sefer yaptığı Batman Havalimanı’nda artık o eski yolcu sayısı geride kaldı.

THY’nin yanı sıra Pegasus ve Sunexspress gibi hava yolları şirketleri de bölgeden seferlerini çekince sorun daha da büyüdü, yük de tamamen THY ve Anadolujet’in sırtına bindi.

Ticari kar hesabı yapan özel hava yolu şirketlerinin bölgeden çekilmesi ayrı bir eleştiri konusu. Daha önce haftada 3 gün İzmir ve Antalya’ya direkt seferlerin yapıldığı Batman Havalimanı o eski günlerinden çok uzak.

Hava ulaşımında oldukça geriledik. Umarız Eylül ayı ile birlikte eski seferler tekrar döner ve Batman, hava yolculuğundaki eski günlerini yakalar.

DDY Batman Garı’nda ise şu günlerde yolcu trafiği bir hayli yüksek. Bir hafta öncesinden ekspres trenle Ankara’ya yolculuk yapanlar bilet ayırıyor. Günde ortalama 500-1000 arasında yolcunun sefer yaptığı DDY Batman Garı, seyahatte en ucuz yolculuğu sağlıyor. Nostalji yaşamak isteyenlerin de tercih ettiği trenler de olmazsa Batman ulaşımda daha da sıkıntıya girer.

Umarız, hava ulaşımında da Batman rahatlar.