**80-90’lı yıllarda Batman, bölgenin en dinamik şehriydi. Hele hele 90’lı yılların başında petrol kentinin ‘il’ olmasıyla birlikte şehir öyle bir büyüdü ki; yakınındaki köyleri de içine aldı.

** Batman’a 5-8 kilometre uzaklıktaki köyler bile neredeyse şehrin birer mahallesine dönüştü. İkiztepe ve Erköklü, önümüzdeki yerel seçimlerden sonra Batman’ın resmen mahalleleri olacak. Sırada Akça ve Binatlı köyleri var.

ŞEHİR BÖYLE GELİŞTİ
Batman Çağdaş’ın, “Batman’ın fotoromanı” köşesinde petrol şehrinin dününü okurlarla paylaşıyoruz…

Okurlarımızın büyük ilgi gösterdiği köşe, web sitemizdeki tık rekoru kırıyor.
Batman’daki okurlar ve şehir dışındaki okurlarımız, nostalji köşesinin birer tutkunu oldular.

Gerek şehrin dününe dair manzaraları, gerekse de spordaki nostalji sayfaları, Batmanlıları hüzünlendirdiği kadar da düşündürüyor.

Bu şehir son 30 yılda nasıl böyle büyüdü?
Batman, ‘Büyükşehir’ olma yolunda ilerliyor…

Yıl; 1989-90…
Dönemin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmet Taş, Esentepe’nin dibinden geçen tek şeritli Batman-Diyarbakır eski yol güzergahında Batman Çağdaş’ın objektiflerine poz vermiş…

O fotoğrafta ne şimdi ki DSİ tesisleri, ne akaryakıt istasyonu ne de bir yapı…
Çölü andıran şimdi Gültepe mahallesini ikiye bölen Batman-Diyarbakır eski karayolunun duble yola dönüştürülme çalışmaları var.

Aradan neredeyse 30 yıl geçmiş…
O bölgeden iki fotoğraf karesini yan yana bırakın, inanmak imkansız…

BAKANLAR, GAZETENİN KONUĞU OLURDU
ANAP iktidarı döneminde Batman’ın ‘il’ olmasında emeği geçenlerin başında kuşkusuz Hamidi ailesi gelir…

1992 Yılına kadar milletvekilliği yapan Kutbettin Hamidi, eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ve eski İl Başkanı Muhittin Hamidi, Batman’a gelen Bakan ve üst düzey bürokratları yerelin nabzının yansıdığı Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ı ziyaret etmeden kentten ayrılmazlardı.

İşte 1990’da il olan Batman’da anlamlı bir kare daha…
Eski Tekel caddesinde uzun yıllar hizmet veren Batman Çağdaş’ı ziyaret eden iki bakan, gazetemizin bürosu önünde hatıra fotoğrafı çektirmiş…

Bu fotoğraf karesinde eski iki bakan Abdulkadir Aksu ve Mehmet Keçeciler de var.

Hamidi ailesinin fertlerinin de yer aldığı o karede eski politikacı Niyazi Adsan ise bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu.

Batman’ın yerel medyasının geçmişten gelen gücünü işte bu kareler bir anlamda gözler önüne seriyor.

TİRYAKİ’NİN BAŞARISI
1993-95 Yıları arasında Hasankeyf Kaymakamlığı yapan Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, başkentin ‘başarılı belediye başkan’ları arasında yer alıyor.

Görev yaptığı dönemlerde dönemin cezaevi gören Valisi Salih Şarman’la zaman zaman karşı karşıya gelen Tiryaki, ilkelerinden ödün vermemişti.

2003 Yılında İçişleri Bakanlığı Daire Başkanlığına atanan Tiryaki, 2004 yılında ise memuriyetten istifa edip, Ankara Altındağ Belediye Başkanlığına Ak Parti’den aday olmuştu. Üç dönemdir koltuğunu koruyan ve büyük oy farkıyla Altındağ Belediye Başkanlığını sürdüren Dr. Tiryaki’nin adı şimdi de istifa etmesi beklenen Melih Gökçek’in yerine geçiyor…

Henüz bilgisayarların kurumlarda yeni yeni yaygınlaştığı dönemde tarihi ilçe Hasankeyf’i, dünyaya tanıtan Veysel Tiryaki’nin, Batman’daki mazisi böyleydi…

GELİŞİM HIZLA DEVAM EDİYOR
Kuzeyi ve Batısı hızla gelişen petrol şehrinin artık yeni imar alanları Doğu ve Güney olacak…
400 Yataklı Bölge Devlet Hastanesi’nin yapılacağı Güney Raman çevre yolundaki bazı resmi kurumların projeleri tamamlanma aşamasında…

2018’in ilk aylarında hastane başta olmak üzere Milli Eğitim, AFAD gibi bazı kurumların yatırımları da yeni imar alanında gerçekleşecek.

Erköklü ile Karayün köylerine ait arazilerde şimdiden özel sektörün de bazı yatırımları söz konusu. Sadece bu bölgeyle yetinilmeyecek. Yeni imar alanı olarak belirlenen Batman-Hasankeyf yol güzergahındaki karayoluna yakın 250 metre mesafedeki arazilerde de bazı yatırımcılar, özellikle inşaat sektörüne yöneliyor…

Dün nasıl Gültepe’nin olmadığı o arazilerde devasa yapılar yükseliyorsa, yakın bir sürede de yeni imar alanında yeni yatırımları görmek hiç de sürpriz olmayacak.