**TPAO’nun henüz kuruluş yıllarıydı. Site semtinde yeni yeni konutlar yükseliyordu. İlk eğitim yuvasının da temeli atılmıştı. İluh köyünden sonra ikinci ama ilk modern eğitim yuvası TPAO Sitesi’nde yapılmıştı…

**Batman’ın ilk gazetecilerinden merhum Haluk Yargıcı, Adanalı Nazım Sökmen sonrasında yerel medyanın duayenlerindendir. 64 Yıl önce bu şehrin temellerini atan o eğitimcileri ve mesleğin duayenlerini saygıyla anıyoruz…

BATMAN’IN İLK ORTAOKULU
1955’te İluh köyünün hemen karşısında modern bir semt yükseliyordu…

MTA ve TPAO’nun çekirdek kadrosundaki petrol mühendisleri ve idarecileri için kurulan o ilk lojmanlar, ilk kasabanın modern mahallesi olmuştu.

MTA’nın petrol işlerini devrettiği TPAO, 1955’ten sonra ilk yaptığı eğitim yuvası Atatürk ilkokulu ve Petrol Ortaokulu idi.

14 Haneli İluh’ta ise kerpiçten yapılı tek odalı bir eğitim yuvası vardı. 1938 Yılından 1955’e kadar İluh köyündeki o ilkokulda eğitim verilmişti. Site Mahallesinde 1955’te yapımına başlanılan ilkokul ve ortaokul binası, 1 Yıl gibi bir sürede tamamlanmıştı. Batman’ın ikinci eğitim binasında iz bırakan müdürlerden eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in kayınbabası Mehmet Yıldız’dı. Önce TPAO’daki mühendis ve idarecilerin çocukları için yapılan ilkokul ile ortaokul binaları, daha sonra kapılarını kasabadaki ailelerin çocuklarına da açmıştı. Bu şehrin yüz akı eğitim binasından kimler geçmedi ki?

Şehir büyüyünce o bina da miadını doldurmuştu ve birkaç yıl öncesinde şehrin o ilk eğitim yuvası, tıp ki kerpiç ilkokul gibi tarih olmuştu.

OKUL SERVİS ARACIYDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Sitesi’ndeki öğrencileri, 1970’li yılların sonlarına kadar taşıyan ve adı ‘Aşk Gemisi’ ile ‘Düldül’ diye anılan TPAO’nun okul servis aracı muhteşemdi. Site’deki öğrenciler, TPAO tesislerindeki duraklarda okul servis aracının gelmesini bekler, sonrasında güle oynaya Batman Lisesinin yolunu tutardı.

Dönemin Site’deki öğrencileri, ‘Hababam Sınıfı’nın öğrencileri gibiydi. O yaşlı otobüste yolculuk yaparak, şen şakrak lisedeki eğitimlerini iyi dereceyle tamamlayan Site’deki öğrenciler, diğer semtteki öğrencilerle dayanışma içindeydi. Maddi durumu elverişsiz öğrencilere Site’deki öğrenciler, aileleriyle birlikte yardım elini uzatırdı. Site Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yardıma ihtiyaç öğrencileri unutmazdı.

Şimdilerde o yaşlı okul servis araçları kalktı. O yardımlaşma geleneği de unutuldu.

DUAYEN GAZETECİYDİ
Haluk Yargıcı, petrol kentinde 1960-70’li yılların saygın gazetecilerindendi.

Bu şehrin ilk gazetecisi Adanalı Nazım Sökmen ustadır, ikincisi ise Haluk Yargıcı’dır. Bu kentte gelmiş, geçmiş iz bırakan gazetecilerden biri merhum Yargıcı idi.

O’nun yetiştirdiği gazeteciler arasında Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyim merhum Enver Arslan da vardı. Sözünü ettiğim üç değerli saygın sima bugün aramızda yok. Onları yad ediyoruz, rahmetle anıyoruz. Onlar bu mesleğin yüz akıydılar.

Hiç unutmuyorum, ikinci cadde de şimdilerde Kuyumcular İş Merkezine dönüşen eski Tosun Çayevi’nin  çıkmaz sokağın sonunda Haluk Yargıcı’nın başında olduğu Batman’ın ilk yerel gazetesi, haftalık olarak yayımlanırdı. Okul dönüşünce ağabeyime yardımcı olmak için gittiğim o matbaada; gazete patronu Haluk Yargıcı iş’e gelirdi. Önce mutfakta çalışanlarla sohbet eder, hal-hatır sorar, sonra da el yazısıyla haberleri hazırlardı.

İsimlerini şimdi tam anımsamıyorum. Dönemin Kaymakamı, Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, diğer ilçe yöneticileri ve kanaat önderleri matbaanın giriş kapısı önünde bir araya gelir, saatlerce kentin geleceğini tartışırlardı. O yıllarda hoşgörülü bir ortam vardı. O güzel insan ve bu şehrin ilk gazetecilerinden Haluk Yargıcı’dan mesleğin dürüstlüğünü öğrendik. O dürüst duayen gazetecilerle çalıştığımız yokluk günlerini mumla arıyoruz şimdilerde.

DİYARBAKIRLI FUTBOLCULAR BATMAN’A GELİRDİ

1970’li Yılların başında Batman Petrolspor, rüya gibi bir kulüptü. Eski Diyarbakırspor’un futbolcuları TPAO’da ‘kadrolu’ eleman olabilmek için o dönemler amatör kümede mücadele eden Batman Petrolspor’da forma giyebilmek için ter dökerlerdi.

O zamanlar 2. Ligde oynayan eski Diyarbakırspor’da yıllarca top koşturan kaleci Şimşek, Siirtli Memiş Ekinci, merhum Rasim Baysal, merhum Muzaffer Koyuncu, TPAO emeklisi Aydın Aydın, Diyarbakırsporlu Hoş hoş Emin Sevmiş, İsmail Baysal, merhum Haris Geyik ve kısa bir süre önce hayatını kaybeden Diyarbakırlı Nurettin Ekmekçi’den oluşan o müthiş takım, bölgede rakip tanımazdı.

70’li Yıllarda o futbol takımındaki futbolcuların yarısı şimdi hayatta değil. O eski futbol emekçileri, hep güzelliklerle anılıyor. Batman Petrolspor isminin neden ağır geldiği de geçmişte kariyerleri başarılarla dolu futbolculardan geliyordu.

Kısacası; TPAO Sitesi’nin dünden bugüne bu şehrine neler kattığını bu dört kareden görebiliriz.

Kalın sağlıcakla…