1972 ila 2002 Yılları arasında Batman Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdüren Nurettin Sapan da artık aramızda yok. Önceki akşam geçirdiği kalp krizi sonucu bir dönemler yerel yönetimin belleği olan Sapan, yaşama veda etti…

Sapan, “Yüz Yüze Batman” kitabında 70’lı yılların yerel yönetimin zorluklarına dikkat çekmişti. 12 Eylül darbesinde Batman Belediyesi’nin uzun süre ‘Başkansız’ kaldığının altını çizen Sapan, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekmişti: “80 Darbesindeki rütbeliler istediklerini yapıyorlardı. Tuhaf uygulamalardı. O darbe herkese çektirmişti…”

YERELE BİR ÖMÜR VERDİ
Yaklaşık 40 yıldır yerel medyadayız.
80’li Yılların başında gazeteci duayen Enver Arslan ağabeyimin o dönemlerde çıkardığı ‘Yeni Zaman’ ve ‘Batman Doğuş’ gazetelerinde muhabirliğimin ilk dönemlerinde sağ olsun, var olsun Batman Belediyesi’nin Yazı İşleri Müdürü Nurettin Sapan’dan ‘petrol kenti’nin dününe dair çok şey öğrenmiştim…

İşi yerel yönetime düşenin, Yazı İşleri Müdürü Sapan’la en küçük bir olumsuzluk yaşadığına tanık olmadım.
1972-2002 Yılları arasında Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptığı Batman Belediyesi’nde iz bırakan yönetici Sapan’dan başkası değildi. Yerel yönetimin aldığı kararları yerel medya ile paylaşmayı da bir görev bilirdi Sapan…

Sapan, aslen Cizreliydi ama bir o kadar da Batmanlıydı.

Diyarbakır İş Kurumu’ndan 1972 yılının başında Batman’a geldiğini söylüyordu Nurettin Sapan.

‘Yüz Yüze Batman’ kitabına konuk olan Nurettin Sapan, bakın o yılları nasıl anlatıyor:
“Diyarbakır’da çalışıyordum. Batman Belediyesi’nin teklifini alınca gelip çalıştım. Petrol kentinde göreve başladığımda dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı idi. 1960 ve 1980 Darbeleri yerel yönetimi kesintiye uğrattı. 12 Eylül’de Batman Belediyesi uzun süre Başkansız kaldı. 80 Darbesinde Batman Kaymakamı olan Erol Tuncer, Başkan Vekili olarak Ahmet Yeşilmen’i görevlendirdi. Daha sonra Türkiye Petrolleri’nde güvenlik amiri olan Necdet Çakanışık, Belediye Başkanı olarak göreve devam etti.”

“DARBE SABAHI KORKMUŞTUK”
12 Eylül 1980 Darbesinin sabahında DDY Batman Gar’ında seyahate çıkacağı an göreve çağrıldığını da şöyle dile getiriyordu Sapan: “Telefonlar kesilmişti. Kimse kimseyi arayamıyordu. Çok korkmuştum. DDY Batman Gar’ına vardığımda ‘darbe’ olduğunu söylediler. O zaman da Yazı İşleri Müdürüydüm. Merhum Sait Demir de Mersin’de Bayındırlık Müdürü idi. O da Batman belediyesi Meclis üyesi olarak atanmıştı. Darbe döneminde rütbeliler istedikleri uygulamaları yapıyorlardı. Tuhaf bir süreçti. Darbeler, herkese çektirdi…”

O dönemlerde Belediye’nin çektiği zorluklara da dikkat çekiyordu Nurettin Sapan:  “Belediye’nin tahsil edemediği borç listesini askerlere veriyorduk. Onlar tahsil ediyordu. Belediye’den ‘TEK’ diye bir kurum oluşunca yerel yönetim o imkandan da mahrum kaldı. O dönemler Batman’ın politikasında çok seçkin simalar vardı. Haşim Vural, Abdullah Bağış ve Mustafa Ramanlı gibi çok cesaretli siyaset adamları vardı…”

HAYAT ÇOK KISA…
80’li Yıllarda Batman Çağdaş Gazetesi, Belediye’ye çok yakındı. Gülistan caddesine komşuydu Belediye... Nurettin Sapan, arkadaşlarıyla gazeteye ziyarete gelir, merhum ağabeyim Enver Arslan’la sohbet eder, çay-kahve içerlerdi.
Artık Belediye’nin eski belliği Nurettin Sapan yok…
Önceki akşam evinde geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı, derinden sarsıldık.
Oğlu Hakan Sapan bir an olsun yanından ayrılmadı.

Uzun bir süre önce gittiği yurtdışından babasının isteği üzerine dönmüştü Hakan Sapan.
O kadar tatlı ve hoş sohbeti, o kadar güler yüzlü bir insandı ki, tanıyan herkes vefat haberiyle üzüldü.
Nurettin Sapan, son yolculuğuna uğurlandı.
Eminim Belediye’den o’nu tanıyanlar benim gibi herkes o gülen yüzünü özleyecektir.
Mekanı cennet olsun.
Allah, tüm sevenlerine sabır versin…