**5 Gün süreyle gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanıp Batman cezaevine gönderilen Batman Üniversitesi eski Rektörü ve Hasankeyf kazıları sorumlusu Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, bir zamanlar el üstündeydi…

**Devletin kırmızı plakalı makam arabası emrindeydi. 8 Yıl süreyle görev yaptığı dönemde görevinin 3’te birini yurt içi ve yurt dışı gezilerle sürdüren dönemin Rektörü Uluçam’ın başında olduğu Batman Üniversitesi, Hakkari ve Şırnak Üniversitelerinin bir adım ilerisindeydi...

ESKİ REKTÖR CEZAEVİNDE
2009’un Eylül’ün de Batman Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandığında Hasankeyf’in kurtarma kazılarından da sorumluydu.
Rektörlük görevi ile Hasankeyf’teki kazıları bir arada sürdürüyordu.
İki görevi bir arada götürürken, kolay kolay da kimsenin ondan hesap sorma lüksü de olmazdı.
2009 Eylül’ü ile 2017’nin Ocak ayına kadar olan görev süresine bakıldığında; Uluçam’ın Batman Üniversitesi Rektörlüğü’nde ne kadar süreyle koltuğunda oturabildiğini o dönemin yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinden öğrenmek mümkün.
Haftanın 3-4 günü Batman dışındaydı Uluçam.
Dönemin Rektörü Batman’dan her ayrılışında bir çevrenin ilginç bir değerlendirmesi vardı; “Rektör Uluçam’ın bulunduğu uçağın tekerlekleri Batman havalimanına değdiğinde, o diğer uçağa yetişebilmenin derdindeydi. Çünkü O’nu Batman’da bulmak imkansız…”

BİLMEDİĞİMİZ NELER VARMIŞ
Batman Üniversitesinde uzun süre Rektörlük yapan Prof. Dr. Uluçam, kadrolaşmada da Konya ağırlıklı İç Anadolu bölgesinden onlarca akademisyen getirmişti.
İsimler üzerinde durmaya gerek yok.
Dönemin yetkilileri, ‘Üniversitede ne olup ne bittiğini’ çok iyi biliyorlar.
Dönemin Genel Sekreter Yardımcısından tutun da mağdur edilen bazı personellerin hikayelerini bu sütunlarda deşmenin gereği yok.
Bazı gazetecilere getirilen kampus yasağından tutun da bir çok ilginç uygulamayla Batman Üniversitesi hep yerinde saydı.
Batman Üniversitesiyle birlikte kurulan Karabük, Düzce, Osmaniye, Bingöl, Muş ve hatta Tunceli Üniversiteleri yeni bölümlerle öğrenci sayılarını 3-4’e katlarken, Batman Üniversitesi ne yazık ki ilerleyemedi, hatta yerinde bile saymadı.
Koca Üniversite neredeyse ‘Yüksek Lise’ statüsü düzeyine geldi.
Evet, Üniversite de neler olup bittiğini zamanla öğreneceğiz ama bu Üniversite maalesef bugüne kadar ne bir akademik çalışma ne de yeni bölümlerle adından söz ettirebildi.

HASANKEYFLİLERLE ‘BARIŞIK’ DEĞİLDİ
Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’ı Batman Üniversitesi’nden çok Hasankeyf’teki kazılardan tanımıştık.
Hasankeyf’te Belediye Başkanından tutun da sade bir ilçe sakinine kadar hemen herkesin tepkili olduğu Prof. Dr. Uluçam, Dicle nehri kıyısındaki kazı evine kimseyi yanaştırmıyordu.
Hasankeyflilere ön yargılı davrandığı için de Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’in tepkisini çekiyordu.
Başkan Kusen, Rektörlük döneminde de Uluçam’la hep mesafeliydi.
Kazılarda görevlendirdiği birkaç Hasankeyfli dışında kimseyle görüşmeyen, ilçe halkıyla barışık olmayan eski Rektör Uluçam’a, bir gün yaşlı bir Hasankeyfli’nin cadde ortasında haykırışını hiç unutmuyorum;
“Buranın kazı başkanısınız. Ama Allah için bir gün de bizi dinleyin. Sorunlarımız var. Belki de Hasankeyf kazıları sayesinde Batman Üniversitesine Rektör oldunuz. Bir güne bir gün Hasankeyf kahvesinde bizi dinlemediniz. Sizden daha fazla tarihi dokuyu seviyoruz. Çünkü biz yıllarca tarihin gölgesinde yaşadık. Siz belki de para olmazsa bu kazılarda görev almayacaksınız ama biz doğup büyüdüğümüz bu tarihin gölgesindeyiz…”
Hasankeyflilere bir dokun bin ah işit.
Rektöre karşı öyle bir tepkililer ki sormayın gitsin…


ÜNİVERSİTE-HASANKEYF HATTINDAYDI
Batman Üniversitesi’nden çok zamanını Hasankeyf ile yurt içi-yurt dışı gezilerde geçiren eski Rektör Uluçam’la ilgili iddianame hazırlanıyor.
İddianamede neler yer alıp almadığını da henüz bilmiyoruz.
Batman Üniversitesinin henüz yapılanma aşamasında alınan bazı bina ve diğer alım-satım işleri hep tartışmalıydı.
Üniversitedeki personel alımı da öyleydi.
Nedense gerek Üniversite gerekse de kazı çalışmalarında şeffaf bir ortam oluşturmayan eski Rektör Uluçam, 30 Ocak 2017 tarihinde Batman Üniversitesinden ayrıldığında soluğu Karabük Üniversitesinde almıştı.
Prof. Dr. Uluçam’ın, Batman Üniversitesinin gelişmesine yönelik kamuoyunu heyecanlandıracak bir bölüm açmadığı da ortadadır.
Tutuklanmasına yönelik ciddi iddialar var.
Bakalım süreç neyi gösterecek?
Kısacası; bir dönemler devletin kırmızı plakası altında olduğu, birçok imkanın sağlandığı arkeolog ve bilim insanın düştüğü hale bakın…