Günümüzde en rahatsız olduğum meselelerden birisi hayvanların avlanması, avcılıktır…

Oldum olası avcılıktan nefret ediyor, hayvanların keyfi olarak öldürülmelerine isyan ediyorum…

Sürekli okurlarım, bu köşede avcılarla ilgili sayısız makalemi okumuştur.

Sayısız kez sorunla ilgili görüşlerimi kamuoyu ile paylaşmışımdır..

Saygıdeğer Okurlarım, benim avlanma ve avcılara bakış açımı çok iyi biliyorlar…

Zevk için, gösteriş için, spor için, eğlenmek için hayvanların öldürülmelerini içime sindiremiyorum…

“Her avcı potansiyel birer katildir” diye görüş beyan ettiğim gibi, bu afişle kent merkezinde yürümüşümdür…

**

**

KÖYLÜLERDEN AVCILARA SERT TEPKİ…

Avcılık meselesini niye yeniden kamuoyuna taşıdığımı merak etmişsinizdir.

Geçtiğimiz hafta sonu anız yangınlarına dikkat çekmek, kamuoyu duyarlılığı oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek için Silvan ve Bismil’in bazı köylerine bir gezi düzenlemiştik.

Çevreciler olarak kamuoyunda tanındığımız için ziyaret ettiğimiz Akuba köyünde avcılarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Bazı Akubalı köylüler, sulak alanlarına ve çevredeki hayvanların doğal yaşam alanlarına pervasızca müdahale eden avcılara sert tepki gösteriyorlardı…

Oldukça öfkeli olduklarını gözlemledim…

Batmanlı bazı avcıların sürekli olarak köylerinin sulak alanlarında ve köy arazilerinde avlanma yaptıklarını belirten köylüler, bu konuda çevre örgütümüzden ve şahsımdan yardım istiyorlardı…

Köylüleri dinledikçe kendilerine hak verdim.

**

**

Yazılarımı okuyan, sosyal medyada beni takip eden köylülerimizle karşılaştım…

“Her gün yazılarını okuyorum. Sosyal medyada da seni ilgiyle takip ediyorum. Gerçekten çok önemli sorunlara dikkat çekiyor, herkesin hak ve hukukunu savunuyorsun. Köylülerimizi oldukça rahatsız eden bazı gelişmeler var. Bu konuda da yazı yazmanı bekliyorum” diyen bir vatandaşla karşılaştım.

Sadece bir kişiden şikayet gelmiyordu.

Birçok köylü aynı konuda tepkiliydi…

Doğayı savunduklarını, köylerinde hayvanların korunması konusunda bir bilinç geliştiğini beliriyorlardı…

“Biz avlanma yapmıyoruz, elin oğlu Batman’dan gelip, güzelim yaban ördekleri avlıyor. Böyle vahşet mi olur?” diyenlerle karşılaştım…

Ne diyeceğimi şaşırdım, duyarlı köylü kardeşlerimi dinlemekle yetindim…

**

**

Şu ifadeler bazı duyarlı köylülerimize aitti: “Siz çevre ve doğa mücadelesi veren bir hareketsiniz. Bu konuda sizden yardım istiyoruz. Batmanlı bazı avcılar sürekli olarak Akuba köyü sınırlarına gelip avcılık yapıyorlar. Arazilerimizde, Batman çayındaki topraklarımızda avlanan niceleri ile karşılaşıyoruz. Yörede yaban hayvanı bırakmadılar. Bunlara kim dur diyecek? Köyümüzün hemen aşağısında bir doğal gölümüz, sulak alanımız var. Yaban ördeklerinin geldiği bu alana yaklaşmıyoruz. Tüm köylülerimiz ördekleri koruyor. Batman’dan gelen zalim bazı avcılar durmadan oradaki ördekleri avlıyorlar. Kendilerini uyarmamıza rağmen geliyorlar. Nedir bu sözde avcılardan çektiğimiz? Kendi aramızda gelen avcılara şiddet uygulama tartışmasını bile yaptık. ‘Ördekleri vurmaya gelen avcıları uyarın, gitmezlerse onları vurun’ görüşleri bile dillendirildi. Yarınlarda köylülerimizle avcılar arasında nahoş gelişmeler yaşanmadan lütfen ilgilileri uyarınız. Lütfen kendilerine ‘avcıyız’ diyenler bir daha sulak alanlarımıza ayak basmasın. Yörede bıldırcın bırakmadılar. Lütfen siz çevreciler bu sorunun üzerine gidin ve ilgilileri duyarlı olmaya davet ediniz.”

Evet, Akuba köylülerine hak veriyor ve onların tercümanı oluyorum…

Avcılar konusundaki bakış açım zaten açıktır. Kara Avcılığı Kanunu varmış, saçma buluyorum.

İlgili kanunun birinci maddesi ile yapılan avcılık taban tabana zıttır. Maddeye bakalım:

“Madde 1 - Bu Kanunun amacı; sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmalarını, geliştirilmelerini, avlanmalarının kontrol altına alınmasını, avcılığın düzenlenmesini, av kaynaklarının millî ekonomi açısından faydalı olacak şekilde değerlendirilmesini ve ilgili kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile işbirliğini sağlamaktır.”

Yaban hayvanlarına hayat hakkı bırakılmıyor, doğal yaşam ortamları dinamitleniyor iken, bu maddenin avcılığı meşrulaştırmasını kabul edilemez buluyorum.

Ülkeyi idare edenler lütfen Kara Avcılığı Kanununu ortadan kaldırsınlar…

Hiç kimseye hayvanları keyif için öldürme izni verilemez ve verilmemelidir…

Hiç kimseye keyif için, zevk için şu kadar keklik, bu kadar bıldırcın öldürme yetkisi verilemez…

Artık yeter. Hayvanların neslini kurutarak insanlığın geleceği ile oynanmasına artık yeter…