Değerli Okurlar, bu köşede kişiye özel yorumlar çok nadir olmuştur. Ancak her açıdan takdiri hak eden, toplumun tüm kesimlerinin sevgi ve saygısını kazandığını gördüğüm şahsiyetler için özel yazılar yazabilirim.

Bugün köşem kişiye özel olacak. 8 Ocak 2018 günü yitirdiğimiz, çok saygıdeğer bir şahsiyet olan Muhterem Necat Nasıroğlu ardından yapacağım değerlendirmeyi özenle okumanızı özellikle istirham ediyorum…

Vefat haberini aldığımda donup kalmıştım. Bu kentin sorunlarına o kadar duyarlı, medeni bir toplum olmamız için bu kadar çırpınan bir iş adamı gerçekten tanımıyorum. Ailemden bir ferdi kaybetmiş gibi üzüntüye kapıldım. Rabbimden kendisine rahmet, tüm sevenlerine sabır diliyorum.

Batman gerçekten de önemli bir değerini kaybetti. Sağlığında çok da kamuoyunun gündemine taşımadığım güzel hizmetlerini bir yazıyla zaten ifade edemem.

Beni yakından tanımayanlar, daha önce yazılarımı okumayanlar, yazımın sadece başlığına bakarak, “Bu Yazar, Batman’ın en zengin/varlıklı iş adamını övmüş” diye düşünerek bir algıya kapılabilirler…

Duyarlı, ilkeli, ahlaklı, dürüst meslektaşlarımı tenzih ederek, basın sektöründe siyasi iktidara, güçlülere, zenginlere övgüler düzen, adeta kalemlerinden yağ dökülen nice yağcı/yalakaların, esen rüzgara göre yönlerini tayin edenlerin olduğu gerçeğinin hepimiz farkındayız…

Basın ahlak ilkelerini hiçe sayarak, her devrin yağcı ve yalaka gazetecileri kategorisinde yer almaktan Allah’a sığınıyorum…

Servet sahiplerinin kısa zamanda çürüyecek bir kefen dışında mezara hiçbir şey götüremedikleri gerçeği gözlerimizin önünde iken, dünyalık uğruna birilerine yağcılık yapanlara sadece acıyor ve üzülüyorum…

28 yıldır elimde kalem, Batman halkının karşısındayım. Merhum Necat Nasıroğlu’nu 1990 yılından beri yakından tanıyorum. Çok takdir ettiğim ve yıllarca topluma yönelik olumlu hizmetleri hakkında güzel yazılar kaleme aldığım Sayın Nasıroğlu’nu gün gelmiş eleştirmiştim!

Batman’da bir Termik Santral kurduğunda, kalemimi toplumun genel çıkarları için kullanmaktan çekinmedim. Kesinlikle hiç şüphe duymuyorum, istihdam, enerji yatırımı adına iyi niyetle o santralı kurdu. Baca Arıtma Sistemini de faal hale getirdiği Termik Santral’a karşı çıkanların başında yer almıştım. Eğer yağcılık, yalakalık yapsaydım, o süreçte de lehine yazılar yazabilirdim. Bunu yapmadım.

TEİAŞ, enerji için termik santral ile beş yıllık daha sözleşme imzalamaya hazır iken, Merhum Nasıroğlu buna yanaşmadığı gibi, tesisin kapısına kilit vuracaktı. Gerekçelerini 14 Ocak 2007 tarihli yazımda şöyle yazmıştım: “Termik Santral’ı Batman’ın havasını kirlettiği için kapatmayacağız. Çünkü Baca Arıtma Sistemini taktırdığımız bu tesisin havayı kirletmediğine, standartların üzerine çıkmadığına inanıyoruz. Bu nedenle vicdanen rahatız. Ancak bize yönelik eleştirilerden büyük üzüntü duyduğumuz için sözleşmeyi yenilemeyeceğiz.”

Sayın Necat Nasıroğlu, sayısız yer ve mekanda, sayısız kişinin yanında duruşumu takdirle karşıladığını açıkça beyan etmiştir. Gerekçesini şöyle ifade ediyordu: “Dürüst bir insan, dürüst bir gazetecisin. Ben de en çok dürüst insanları severim.”

Bu köşenin acizane yazarı olarak her türlü kirlilikle mücadele için sürekli alanda olduğumdan, duruşumun ilkelerimden ve toplumun selameti için duyarlılığımdan kaynaklandığını bütün Nasıroğlu ailesi biliyordu. Sayın Necat Nasıroğlu’nun oğullarından Sayın Bengi Nasıroğlu’nun tarafıma gönderdiği bir mail var ki hala arşivimde duruyor. Beni bu kentin çevre sorunlarıyla mücadelede bir Donkişot olarak ifade etmiş, hassasiyetimi takdirle karşılamıştı.

BU KENTİN AŞIĞIYDI…

O tarihten sonraki bütün yıllarda dostluğumuz çok daha ilerledi. Kendilerine olan saygı ve sevgim katlanarak arttı. Geçen zaman sürecinde ne kadar insani hassasiyetlere sahip olduğunu daha çok gözlemledim.

O, bu kentin gerçek aşığıydı. Son yıllarda hep, belki 6-7 yıllık ömrünün kaldığını belirtirken, ayaktan düşürmemesi için ani ölüm duası yapıyordu. Duası kabul oldu, başka bir yerde değil, doğup büyüdüğü ve hizmet verdiği memleketinde ruhunu Rahman’a teslim eyledi…

Sayın Necat Nasıroğlu, geçen zaman sürecinde sayısız kez beğendiği yazılarım için beni telefonla arayıp kutlamıştır.

Merhum Nasıroğlu, 2 Ocak 2018 günü yine beni arayıp, bir yazım için kutlamış, benimle birlikte Sayın Recep Kavuş’un da sorumluluk alması halinde bir televizyon kurma düşüncesini paylaşmıştı.

Kent ve insanlık yararına dürüstçe yayınlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek bizlere olan güvenini ifade etmiş ve Batman’a geldiğinde kendisiyle görüşmemizi istemişti. Ne yazık ki kayınpederimin ağabeyinin eşinin vefatı nedeniyle kendisini ziyaret etme fırsatını bulamadım. Sayın Recep Kavuş’a da durumu anlatmış, birlikte kendisini ziyaret etme kararı almıştık. Rabbim nasip etmedi..

Evet, Merhum Necat Nasıroğlu, çok duyarlı bir şahsiyet olarak her kesimin takdirini kazanmıştır. Cenaze töreni ve sosyal medyada hakkındaki paylaşımlara baktığınızda kendisini her kesimden insanın sevip saydığını göreceksiniz.

O, bu kentin sadece bir hayırsever iş adamı değildi. Batman’ın huzuru için de çabalayan biriydi. Konutuna yönelik bombalı saldırıya rağmen bu kentin gelişimi için elinden geleni ardına koymadı.

Batman’daki STK’lara çok önem verirdi. Toplumun bilinçlenmesi, cehaletle mücadelede ileriye gitmesi için özellikle çabalayan bir şahsiyetti. Öğrencilere bursları, eğitim ve sağlık yatırımları, işsizlikle mücadeledeki duyarlılığını bilmeyen yoktu. Bir yazıyla hakkını teslim edemeyiz.

Yoksullara, kentimize sığınmış savaş mağdurlarına yönelik duyarlılığı takdire şayandı. Yarınki yazımda bu konularda somut örnekler vermek istiyorum inşallah.

Devamı yarın