Saygıdeğer Okurlar, geçen yılın Haziran ayında ‘Suriyeli Engelli Hastaların Dramları’ başlıklı bir yazı yazmış, özellikle de Multiple Sekleroz (MS) hastası Meryem Hüseyin için acil yardım talep etmiştim.

Söz konusu yazımda Valinin bilgilendirilmesini talep etmiş, ağır engellilerin ilgili devlet kurumlarınca kayıt altına alınmasını önermiştim.

O günlerde Valimiz Sayın Ahmet Deniz, Batman Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret edince de durumu kendisine açıklamış ve bilgilendirmiştim.

Cemiyet ziyareti sonrasında Sayın Valimiz, yazılı açıklama yaparak engellilerin durumlarını yakından takip ettiğini belirtmiş, o yazıyı köşeme taşıyarak teşekkür etmiştim.

Aradan bir yılı aşkın zaman geçti. Bayram öncesi ve bayram günleri ziyaret ettiğim MS hastası Meryem Hüseyin’in artık duvarlara tutunarak yürüyemediğini gözlemledim…

Doğrusu çok üzüldüm, gözyaşlarıma hakim olamayarak evlerinden ayrıldım…

**

**

Bugün konumla ilgili eski yazılarımdan bir derleme sunarak hem Sayın Valimizi, hem Sayın Milletvekillerimizi bilgilendirmek istiyorum. Ki acilen bu hastanın yurt dışına çıkışını sağlasınlar…

İşte geçen yılın Haziran ayındaki yazımdan bazı bölümler: ‘Batman Cumhuriyet Meydanına yakın Çarşı Mahallesi 703. sokak, no: 29’da ikamet eden 35 yaşındaki Meryem Hüseyin adlı MS (Multipl Sekleroz) hastası bir bayanın durumundan söz etmek istiyorum…

(Hastalık hakkında bilgi notu: Halk arasında MS hastalığıolarak bilinen Multiple Skleroz;hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor.)

Dar sokaktaki harabeye benzer binanın ikinci katında durumu çok kötü olan bir hastanın yaşadığını duyduğumda bir MS hastası ile karşılaşacağımı beklemiyordum. Henüz 35 yaşında olan ve evlenmemiş bir genç kızın acı dramına tanık oldum…

Gazetemizin spor yazarı merhum Metin Kanağı hocayı da, genç yaşta bu hastalıktan kaybetmiştik. Bu genç Suriyeli hastanın acilen tedavi olması gerekiyor. 12 yıl önce Suriye’de MS teşhisi konulmuş ve ülkede tedavisinin yapılamayacağı konusunda rapor verilmiş Meryem Hüseyin, düzenli tedavi olamadığı için artık çok büyük acı çekerek, duvarlara tutunarak birkaç adım yürüyebiliyor. Hastanın sağlık kurulu raporunu da gördüm. ‘Ağır engelli’ hanesinin karşısında ‘evet’ ifadesi vardı. Normalde bu vatandaşımız olsa engelli maaşı alacağı gibi, evde bakımdan da faydalanır, bakıcısına 860 TL ödenirdi. Bunlara bir maaş ödenmiyor. Ailenin geçim derdi var. Bu hastanın göz göre göre acılar yaşayarak ölmesine seyirci kalınmamalıdır. Hayat hikayesini dinlediğim Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedaviye ihtiyacı var. Meryem kardeşimizin kardeşi Almanya’da. Ancak yurt dışına çıkışı için kendisine yardım edecek kimseler yok…

Son olarak bu engelli Suriyeli vatandaşlar için hangi resmi kurumun özel dosya tuğunu öğrenmek istiyorum. Hangi Müdürlük bünyesinde tüm engelli Suriyelilerin adres, hastalık ve diğer bilgileri mevcut, lütfen açıklansın. Bu dosya tutulmamışsa, lütfen bundan sonra tutulsun. Son talebim insani; acilen bu ailelere nakit yardım yapılsın. Vallahi onlardan mesul tutulacağız. Duyarlı olunması dileğimle.’

http://www.batmancagdas.com/suriyeli-engelli-hastalarin-dramlari-makale,12029.html

**

**

“VALİLİKTEN GELEN SEVİNDİRİCİ AÇIKLAMA!..”

O yazım sonrasında Valimizin Cemiyet ziyareti olmuştu. Kendisini bilgilendirmiştim. Valimiz basın açıklaması gönderince, sevinçle köşemde değerlendirmiş, MS hastasının durumu için huzurla başımı yastığıma koymuştum. İşte yazıdan bazı bölümler:

‘Cemiyette sorularımıza ve kimi kurumsal eleştirilerimize cevap veren Valimiz, ‘Şunu biliniz ki her yazının gereği yapılıyor. Köşe yazılarında gündeme getirilen her sorunun üzerine gidiliyor, ilgili resmi kurum ve kuruluşlara gerekli talimatlar tarafımdan veriliyor’ demişti.

Önceki gün Valilik Basın Müdürümüz Sayın Süleyman Genç, beni telefonla arayarak, köşemde gündeme getirdiğim bazı Suriyeli engelliler hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın Müdürümüz Genç, ‘Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in talimatlarıyla Suriyeli engelli hastalar için bazı girişimlerimiz ve kurumlar arazı bazı yazışmalarımız oldu. Bu konudaki kurumsal çalışmalar devam edecek. Ayrıca resmi yazı ile de gazeteniz bilgilendirildi’ diye konuşmuştu.

Vali adına Vali Yardımcımız Sayın Mekan Çeviren imzasıyla gazetemize gönderilen 7 Ağustos 2017 tarih ve 639/9300 sayılı yazıda, Valimizin Batman Gazeteciler Cemiyeti ziyareti sırasında Suriyeli engelliler ve özellikle MS hastasının yurt dışında tedavi talebimize atıf yapılmıştı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ilgili genelgesi kriterlerine uyan yabancıların başvurularının değerlendirileceği hususundaki bilgi içeren açıklama söz konusuydu.

Tedavi gördüğüne dair gerekli sağlık kurulu, sosyal inceleme ve mülakat raporları gibi belgelerin ibraz edilmesi halinde hemen gereğinin yapılacağı belirtilmişti.

Valilik açıklamasını hemen MS hastası Meryem’in abisine ilettim ve acilen Göç İdaresi Müdürü Sayın Vahap Asma’yı ziyaret etmesini istedim.

Bilgisayarımın başında, okuduğunuz bu yazının yarısını kaleme aldığım tam da yazımın burasına geldiğimde Göç İdaresine giden Suriyeli MS hastası Meryem’in abisinden telefon geldi.

Suriyeli engelliler için ilgili resmi kurumların envanter çıkararak özellikle hayatı kolaylaştırma konusunda gerekli adımları atmaları için de talimat vermesi beklentimi ifade ediyorum. Batman’da tahminime göre 100’den fazla ağır engelli var. Bunların tedavisi, ilacı için gereken yapılıyor. Ancak bakımları, maişetleri-geçimleri kolay değil. Onlar için pozitif ayrımcılık yapılması, düzenli gıda desteğinin sağlanması, hasta bezi gibi ihtiyaçlarının karışlanmasında da büyük yarar vardır. Daha rahat bir yaşam için inşallah hepimiz görevimizi yapacağız.’

http://www.batmancagdas.com/valilikten-gelen-sevindirici-aciklama-makale,12125.html

Evet, bu yazılarımın üzerinden bir yıl geçti. Meryem Hüseyin’in durumu daha da kötüleşti. Sayın Valimiz ve Milletvekillerimizden istirham ediyorum; Meryem Hüseyin için özel girişimlerde bulunun. Resmi prosedürler, bürokrasi çok ağır işliyor. Meryem Hüseyin’i görseniz, rahat yatamazsınız. Kendimi de eleştiriyorum. Resmi prosedürü beklediğim için. Batman’ı ziyaret eden Başbakan ve Cumhurbaşkanına ulaşıp, durumunu arz etmediğim için kendimi kınıyorum…

Sayın büyüklerimiz ve yöneticilerimiz, lütfen bu drama seyirci kalmayınız