Bölgemizdeki başka din ve inançlara saygı konusunda duyarlılığım malumunuzdur.

Yıllardır farklı inançlara yönelik yanlışları eleştirmekten çekinmediğim gibi, toplumumuzun bu konuda bilinçlenmesi için de gayret göstermekteyim.

Mardin ili sınırlarında bulunan Deyrul-Umur ve Deyrul-Zaferan Manastırları’nı geçmiş yıllarda ziyaret etmiştim.

Bir dönemin Yargıtay Başkanı Sayın Sami Selçuk, konuğumuz olduğunda, kendisi ile birlikte Deyrul-Umur Manastırı’nı ziyaret etmiştim.

Türkiye’de ilk kez bir Yargıtay Başkanı’nın Süryanileri ziyaret etmesi önemli bir haberdi, yaygın medyaya duyurduğum gibi, yapıcı bir de makale yazmıştım…

**

**

İlimiz sınırları dahilindeki Manastırlar ve Kiliseler için de çok sayıda makalem yazı arşivimde bulunmaktadır.

Güneydoğu’nun en yüksek dağı olan ve ilimiz sınırlarında bulunan Mereto’nun zirvesindeki Ermenilere ait Manastır’ı da görüntüleyip, kamuoyunun gündemine taşımıştım.

Yine Mereto Dağı’nın arkasındaki yüksek bir dağda bulunan ‘Comk Manastırı’nı ziyaretten sonra bu köşede sert eleştirilerde bulunmuştum…

360 odalı olarak da bilinen Comk Manastırı’nın ahıra çevrilmesini, İslama ve diğer inançlara saygısızlık olarak nitelemiştim…

**

**

Maalesef başka manastırları da ahıra çeviren zihniyet gerçeğiyle her yerde karşılaşmıştım…

Mor Kiryakus Manastırı’da ahıra çevrilen mabetlerden birisiydi…

Bu Manastırın restore edileceği yolundaki güzel haber, bana Mor Aho Manastırı’nı hatırlattı…

Gercüş ilçemizin Arıca köyünde 6. yüzyılda inşa edilmiş, ancak 100 yıldır harabe halinde bulunan Mor Aho Manastırı, restore edilip, ibadete açılınca, bu köşede yaptığım değerlendirmede, Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in duyarlılığına teşekkür etmiştim.

Söz konusu değerlendirmemde ilimiz sınırları dahilindeki diğer manastırlar için de önermelerde bulunmuştum.

**

İşte o yazımdan bazı satırlar:

“Evet, Mor Aho Manastır açılışına devlet erkanının katılması ve Vali Ahmet Deniz’in önemli bir mesaj vermesi olumlu gelişme olmuştur. Sayın Valimizin, kentimiz sınırları dahilindeki Ezidi, Süryani ve Ermenilere ait mabetler için de ilgilileri harekete geçirmesini bekliyorum. Batman İl Kültür Müdürümüz Sayın İhsan Arslanlı, bilgili ve kültürlü bir idareci. Ayrıca kentimizdeki inanç dokusunu iyi biliyor. Hangi kilise ve manastırın harabe halinde olduğunu da iyi biliyor. Kaldı ki yöremizdeki tarihi manastır ve kiliselerin tarihi değerler, kültür mirasları olduğu gerçeğini de unutmamak gerekir. Batman Gercüş Arıca köyündeki Mor Aho (Aziz Aho) manastırının açılışına konuşan Rahip Sayın Daniel Savcı: ‘En son 1870 yılında yerleşim olmuştu. Bazı tadilatlar yapılmıştı. Bugüne kadar Aziz Hamo manastırı yıkık dökük ve harabe durumdaydı. Son yıllarda bu köyden olan Süryaniler bu manastırın hizmete girmesini istedi. 6. Asrın başlarında inşa edilmiş bir manastır. Maalesef geçmişe yönelik çok kalıntı kalmamış ama en azında burada ayin yapılan bir bölüm olduğu gibi kalmıştı. Manastırının ayakta kalan duvarları 6. Asra aittir’ demiş. 6. asra ait bir mabet, tarihi açıdan önemli bir değerdir. Ancak bu satırların yazarı olarak tarihi değerden çok, farklı inançlara saygı açısından daha çok meseleye yaklaşıyorum.”

http://www.batmancagdas.com/mor-aho-manastir-acilisi-2-makale,12656.html

http://www.batmancagdas.com/mor-aho-manastir-acilisi-1-makale,12655.html

**

**

Bu yazımdan(İki günlük makalemden) aylar sonra sevindirici bir haber önceki gün yerel basınımızda yer aldı. Bu kez Mor Kiryakus Manastırı’nın restore edilmesiyle ilgili bir haberdi, bilginize sunuyorum: “Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Dicle Kalkınma Ajans’ı (DİKA) tarafından 2018 yılı Ekonomik Alt Yapının Geliştirilmesi Mali Destek Programınca 1. olarak seçilen Mor Kiryakus Manastırı Restorasyon Projesi için sözleşme imzalandı. Mardin’de DİKA binasında gerçekleştirilen sözleşme törenine Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı katıldı. Sözleşme töreninden sonra bilgilendirmelerde bulunan Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, ‘Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek olan Mor Kiryakus Manastırı Restorasyon Projesi ile Batman ilinde bulunan tescilli taşınmaz bir kültür varlığımız restore edilmeye başlanacak ve gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. Projenin her aşamasında desteğini bizden esirgemeyen başta Valimiz Ahmet Deniz ve Dicle Kalkınma Ajans’ı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’a teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde Batman ilinin turizm alt yapısını geliştirecek yeni projeleri de Batman halkı ile paylaşacağız’ dedi.”

**

**

Bu haber oldukça sevindirici bir gelişmedir. Arıca’da Süryanilere ait Mor Aho (Aziz Aho) Manastırı 100 yıl sonra ibadete açılırken, devlet erkanı hazır bulunmuştu. Basında yer alan bilgilere göre manastırın açılışına Vali Ahmet Deniz, Milletvekili Ataullah Hamidi, Gercüş Kaymakamı Ünal Koç, Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Rahip Daniey Savcı, Avrupa’da yaşayan Arıcalı Süryaniler ile köydeki sakinler katılmıştı. Sayın Valimizin o gün yaptığı güzel konuşmadan bazı sözleri sizlere yeniden hatırlatarak, Mor Kiryakus Manastırının restorasyon projesinin darısı Comk Manastırına diyorum. İşte Valinin o güzel ifadeleri: “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaşi’nin, Mevlana’nın sevgi hoşgörü tohumlarının atıldığı bir coğrafyadayız. Bizler farklıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Çünkü bir cihan imparatorluğu üzerinde yaşıyoruz. Elbette farklıklarımız olacak. Farklı dine, farklı dillere mensup, farklı etnik yapıya mensup olabiliriz. Önemli olan birliğimiz, beraberliğimizdir. Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm vatandaşlarımızın ibadet etme özgürlüğüne sahip çıkıyoruz. Dünyanın da buna ihtiyacı var. Türkiye’de bunu görebiliyorsunuz. İşte Arıca köyümüzde manastır açıyoruz. Birçok Anadolu şehrinde kilise, cami, sinagog yan yanadır. Bu sevgiye, bu hoşgörüye bu kucaklaşmaya dünyanın ihtiyacı var”

Evet, inşallah en kısa zamanda Comk Manastırı da restorasyonla korunmaya alınır.