“Güzel olan her şey insanlar içindir, insana yaşamı kolaylaştıralım” sözleriyle yaşam felsefesine vurgu yapan, İl Kültür Turizm Müdürü Selahattin Ortaboy; “Doğayı ve kültür mirasını koruyalım, barışın, sevginin, huzurun, acısız ve mutlu bir dünyanın anahtarı olan turizme evet diyelim” dedi.
İlimizdeki sanatçıları takdir ettiğini, onlara sahip çıkarak destek olmayı görev bildiğini söyleyen Ortaboy, özellikle el sanatları dalında Batmanlı sanatçıların ilimiz dışında da iyi bir yere geldiğini belirtti. Kültürel çalışmalara daima zemin hazırlayan ve Batmanlı sanatçılara her zaman için destek olmaya hazır olduklarını söyleyen Sayın Ortaboy ile Melekçe Batman’ın kültürel mirasını konuştu.
 ---- Batman’ın bir Kültür Envanteri var mı?
Batman’ın Kültür Envanteri henüz çıkarılmadı. Ancak bu konuda hazırlanan bir projemiz var. Bu projenin bütçesi temin edildiği takdirde kültür envanterinin çıkarılmasına başlanacaktır.
---- Peki, Batman’ın milli bir yemeği var mı?
Batman, GAP Bölgesi içinde bulunan 9 ilden en genç olanıdır. Bu nedenle; diğer iller gibi zengin bir yemek kültürüne sahip değildir. Ancak Batman’da Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tüm yemekleri en güzeliyle yapılmaktadır. Milli yemek diyebileceğimiz en çok bilinen ve pişirilen yemeğimiz ise Tırşik.
 ---- Antik kent Hasankeyf’in sular altında kalma durumu var. Bu durumda tarihi eserler nereye taşınacak?
Hasankeyf İlçesi, Ilısu Barajının Göl aynası altında kalma ihtimali kuvvetlidir. Bu durumda Hasankeyf’teki taşınabilir tarihi eserler bir proje kapsamında yeni Hasankeyf yerleşkesine taşınacaktır.
---- Minareler ve Zeynel Abidin Türbesi nasıl taşınacak? 
 Hasankeyf’teki Zeynel Bey Kümbeti ile minareler taşları numaralandırmak suretiyle taşınabilir. Bununla ilgili bilimsel anlamdaki çalışmalar devam etmektedir.



 ---- Peki, kültürel değerlerin taşınmasını doğru buluyor musunuz?
Tabiî ki Kültür Varlıkları niteliğinde olan tarihi eserlerin yerinde korunması en ideal olanıdır. Ancak bu eserlerle ilgili bir tehlike söz konusu olursa elbette ki bu eserlerin taşınması da o derece gerekmektedir.
 ---- Antik kenti yılda bir milyon insan ziyaret ettiği iddia ediliyor. Fakat turistin konaklayacağı ne bir motel var ne de kaliteli bir restoran. Kurumunuzun bu konuda bir girişimi var mı?
Antik kent Hasankeyf İlçemizde yerli ve yabancı turistlere hitap edecek konaklama tesisi ile kaliteli bir restoranın olmayışı bir eksikliktir. Bu konuda özel teşebbüsün yatırım yapması gerekir.  Ancak Hasankeyf’in sular altında kalacak olması nedeniyle kimse bu tür yatırım işine girmemektedir. Ayrıca Hasankeyf İlçesi bir bütün olarak sit alanı kapsamında olması nedeniyle her türlü inşaat faaliyetlerine kapalı durumdadır.
---- Hasankeyf Kalesine çıkarken üç lira ödeniyor, bu para nereye kullanılıyor?
Hasankeyf İlçesi Ören yerinde yapılan tahsilat Bakanlığımız Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne gitmektedir. Bu tahsilatın %10’luk miktarı ise belediye hissesi olarak ayrılmaktadır.
---- Batman’da Hasankeyf dışında tarihi bir mekân var mı?
Batman’da Antik kent Hasankeyf İlçesi dışında kalan diğer İlçelerimizde de oldukça tarihi doku zenginliği vardır. Özellikle Sason ve Kozluk İlçelerimizin merkez ve kırsalında çok sayıda tarihi kale, manastır, köprü mevcuttur.
 ---- Malabadi Köprüsü Batman’a mı bağlı Diyarbakır’a mı..?
Batman Köprüsü (Malabadi) Batman Diyarbakır arasında doğal sınır çizen Batman Çayı üzerinde bulunmaktadır. Dolaysıyla bu tarihi köprüyü bir ile mal etmek mümkün değildir. Bu konuda şunu demek gerekiyor, köprünün yarısı Batman diğer yarısı Diyarbakır’a aittir.
 ---- Genç kuşağı tiyatro etkinliklerine dâhil etmek için çalışmalarınız var mı?
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde Batman Sanat Tiyatrosu 3 yıldan beri faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu tiyatromuz sayesinde oldukça genç bir tiyatro izleyicimiz mevcuttur. Batman Sanat Tiyatrosu bu yıl liselerarası Tiyatro Festivali düzenleyerek adeta Batman gençliği ile bütünleşti.
 ---- Parklarda ve sokaklarda olan veya tiner bağımlısı çocuklara yönelik sanatsal, kültürel etkinlikleriniz var mı?
Parklarda ve sokaklarda dolaşan başıboş tinerci çocukların topluma kazandırılması il müdürlüğümüzün görev alanı içinde bulunmadığından bu konuda diğer kamu kurum ve kuruluşların yapacakları çalışmalarda ve özellikle sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılmasında il müdürlüğü olarak her zaman destek olduğumuzu belirtmek isterim. 
 ---- Bu yıl içinde yapılan etkinlikleriniz nelerdir?
İl müdürlüğümüzün görev alanı içine giren Turizm Haftası, Kütüphane Haftası, Müzeler Haftası İl Müdürlüğümüzce yoğun programlarla ve farklı etkinliklerle kutlanmıştır. Ayrıca Valiliğimizin verdiği destekle EMİTT uluslar arası tanıtım fuarına katılarak Batmanımızı tanıtmaya gayret gösterdik.   
 ---- Batman Kültür Turizm Müdürlüğü sanatçılarına sahip çıkıyor mu?
İlimizdeki sanatçıları takdir etmekteyiz, onlara her zaman sahip çıkarak destek olmayı görev bilmekteyiz. Özellikle el sanatları dalında oldukça ilerlemiş ve şöhretleri Batman dışına taşınmış el sanatları ustalarımız var. Bunlara öncülük etme ve yol gösterme anlamında il müdürlüğümüzce her zaman yardım edilmektedir.   
 ---- Kurum olarak sıkıntılarınız nelerdir? Batman da neyi gerçekleştirmek isterdiniz?
Kurum olarak fazla bir sıkıntımız olmamakla beraber kalifiye personel açısından sıkıntılarımız devam etmektedir. Bakanlığımıza bağlı bütün birimlerin şubesini Batman’da açmayı isterdim. Böylece halkımıza daha fazla ve daha farklı hizmet etmiş olurduk.
 ---- Batman’ı tanıtmak için yapılan etkinliklerinizde yeterli desteği görüyor musunuz?
İl Müdürlüğümüzce özellikle Batman İlinin tanıtımı konusunda yaptığımız faaliyetlerde ve etkinliklerde her zaman Sayın Valimizin desteğini yanımızda görüyoruz. Bu destek bizi daha çok çalışmaya ve verimli olmaya teşvik etmektedir. Esnaf ve iş adamlarımızdan da biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kentimizi sahiplenmeliyiz.
 ---- Teknolojinin ilerlemesiyle kütüphaneye gelenlerin sayısında bir azalma var mı?
Teknolojinin ilerlemesiyle kütüphaneye gelenlerin sayında azalma olmadığı gibi bilakis yoğun bir artış söz konusudur. Çünkü il halk kütüphanemiz merkezi sistem internet ağıyla Genel Müdürlük ve 80 ilimizle bağlantı halindedir. Bu nedenle bir tuşla kısa yoldan bilgiye ulaşmak çok kolaylaşmıştır. Bu durum okuyucuyu adeta cezp etmektedir.
---- Öğrenciler sizden daha çok neleri talep ediyorlar, cevap olabiliyor musunuz?
Öğrenciler özellikle İl Müdürlüğümüzden tanıtıcı broşür, afiş ve bu konudaki tanıtım CD leri istemektedirler. İl müdürlüğü olarak gelen her öğrenciye bu isteğini yerine getirmekteyiz.
 ---- Batman’ın tanıtmak için sizce nasıl bir yol haritası izlenmeli?
Batman’ın tanıtımı için öncelikle TURSAB’ın Türkiye genelinde belirlediği gezi güzergâhı kapsamına alınmalı, böylece yerli ve yabancı turistlerin yönü ilimize çevrilmelidir.
 ---- Yeni kültür sarayı hizmet binası ne zaman açılacak, hizmet binasındaki salondan kimler faydalanabilecek?
Yeni Kültür Merkezi binamızın fiziki gerçekleşme oranı %98 olarak bitme aşamasındadır. Muhtemelen önümüzdeki Temmuz veya en geç Ağustos ayında hizmete girecektir. Eski ve yeni Kültür Merkezlerimizdeki salonlar Sosyal ve Kültürel faaliyetler için yapıldığından bu konuda faaliyet gösteren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre her zaman açıktır.
 ---- Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak ve özendirmek için yaptığınız bir etkinlik var mı?
Okuma alışkanlığını halkımıza kazandırmak için İl Halk Kütüphanemiz yoğun bir faaliyet içindedir. Bu kapsamda, İl Halk Kütüphanemizin 3 okuma salonu ve 1 adet gezci kütüphanesi ile bu hizmet verilmektedir. Ayrıca okumayı teşvik etmek için zaman zaman en çok kitap okuyanlar tespit edilerek onlara hediyeler verilmektedir. Böylece okuma alışkanlığına teşvik edilmektedir. Sayın Valimizin bu konudaki desteği her türlü takdirin üstündedir.

---- Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
İnsancıl, yapıcı, barışçı, özgürlükçü ve hümanist biri olarak tanımlayabilirim.
---- Bir ankete ne dersiniz?
Neden olmasın…
---- Başınıza gelebilecek en kötü şey nedir?
Hastalık.
---- Kime yaşam boyu minnettarsınız?
Beni okuttuğu için babama minnettarım.
---- Hangi hataları kolayca affedebilirsiniz?
Kasıtlı yapılmayan hataları…
---- Hangi özellikleriniz göz ardı ediliyor?
Hümanist biri olduğum için bazen bu yönüm göz ardı ediliyor.
---- Size en çok güven veren insanın özellikleri nelerdir?
Doğruyu konuşması.
---- Sizce mutsuzluğun tanımı nedir?
Tembellik.
---- En belirgin kusurunuz?
Sinirli oluşum…
---- En sevdiğiniz ses nedir?
Torunum Berra Naz’ın sesi.
---- Sizi ne heyecanlandırır?
Mücadele.
---- Heyecanınızı ne öldürür?
Yalan.
---- Hiç olmasaydı dediğiniz…
Yoksulluk ve kavga.
---- Sizi neler üzer?
amimi olmayan her davranış.
-----İletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Doğayı ve Kültürel Mirası koruyalım. Barışın, sevginin, huzurun, acısız ve mutlu bir dünyanın anahtarı olan turizme evet diyelim. Batman’da yaşamakta olan bir birey olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığını ilde temsil eden birimin başında ve Sayın Batman halkının emrinde olduğumu ifade etmek istiyorum ve herkese esenlikler diliyorum. Bana bu fırsatı tanıyan Melek Hanıma ve Çağdaş Gazetesi nede teşekkür ediyorum.