Siyasal partiler 7 Haziran seçimlerinde hangi aday adayını hangi yöntemle belirleyelim telaşındayken aday adayları da kendilerine listede yer bulmak için bütün hünerlerini sergilemekten geri durmuyorlar.
Her ne kadar seçimlerde oy kullanacak olan seçmenler milletvekilini seçecek olsa da birinci öncelik şimdi parti kadrolarının gözüne girmek ve listede yer almaktır. Bu nedenle de vatandaştan çok şu anda aday adaylarına lazım olan listeye girmenin yolunu bulmak!
Bunun için ibre ne tarafa dönüyorsa hurra herkes o tarafa yöneliyor. Malum siyasi parti merkez kadroları da üzerlerindeki ağır yükü hafifletmek ve olası eleştirilerin önünü kesmek için bir takım manevralar yapıyorlar. Temayül yoklaması, STK görüşlerinin alınması, Aday profillerinin değerlendirilmesi gibi.
Açıkça söylemek gerekirse bu eğilim çalışmalarının hiç biri asıl kararda işe yaramayacak gibi görünüyor. Çünkü olsa olsa siyasi partiler listenin orta bölümünün aşağıda kalan kısmı için bu verilerden yararlanmayı uygun görebilirler. Bu nedenle merkez belirlemesi kararı alınıyor zaten.
Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de aday adayları listede aday olmak için var güçleri ile çalışıyorlar. Malum kentin çıkaracak milletvekili sayısı 4 hal böyle olunca sadece listeye girmek de yetmiyor bir de listenin üst sırasında yer bulmak gerekiyor.
Kürt siyasal hareketinin bağımsız girdiği seçimlerde bölge paylaşımı yaparak çıkardığı milletvekili sayısı 2 geriye ise AKP’ye 2 milletvekili kalıyordu.  Bu durumda listenin ilk iki sırasında olanların seçilme şansı var. Ama bir de baraj umudu söz konusu yani eğer bu kez siyasal parti çatısı altında seçime giren HDP barajı aşmaz ise AKP doğal olarak 3 veya 4 milletvekili çıkaracak ve listede bulunan adaylar milletvekili olacak.
Peki ya HDP barajı aşarsa ne olacak? İşte bu durumda da listenin 3 ve 4. Sırasında bulunan adaylar başka seçimi bekleyecekler. Sadece bu kadar mı derseniz elbette değil.
Bir de farklı durumlar var. HDP’nin 3 AKP’nin 1 milletvekili çıkarma durumu!
Peki bu mümkün mü ?
Evet mümkün!
Eğer HDP barajı aşarsa 3 milletvekili çıkarma şansına sahip lakin bu durumda 3. Sıra adayının güçlü, ilimizde sevilen, sokağın kokusunu bilen, kentin tanıyan ve kentlinin tanıdığı erkek bir adayın olması gerekiyor.
Neden erkek ve neden yerli?
Çünkü HDP de kota belli.%50 erkek %50 kadın adaylar gösterilecek. Kadın adaylarından birisi büyük olasılıkla yurt dışı transferi olan Feleknas Uca. Geriye ikinci kadın aday kalıyor. O da kentli bir kadın olacak büyük olasılıkla. Ancak kente kadın adayların parti oy oranını artıracak bir potansiyeli yok gibi. Bu durumda kentte halkın sevdiği ve tanıdığı bir adayın 3.sırada bulunması zorunlu yoksa 3. Milletvekili çıkarma şansı zora girer. Bu durumda da 3. Sıra adayı erkek olacak! Bu partide bütün mesele dışarıdan bir erkek adayın listeye konulup konulmayacağı. Eğer dışarıdan merkez tarafından garanti yer diye ilimize bir erkek aday atanırsa o zaman zaten yerli aday sayısı otomatikman bire iner ve bu adayın da kentin içinden çıkan birisi olması zorunlu.
Bu durumda da HDP listesi 1 kadın 2-3 Erkek ve 4 kadın şeklinde ortaya çıkmak zorunda tabi bu durum eğer 3 milletvekili çıkarılmak isteniyorsa olacak pozisyondur. İlk iki sıra garanti olduğuna göre 3. Sıradaki adayın çok hassas bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Çünkü bu aday eğer dışarıdan gelen aday ise çok ünlü bir isim değilse kazanma şansı yok.
Peki, bu duruma karşı AKP cephesinde ne olur. AKP de garanti olan konum listenin 1. Sırası. İkinci sıra HDP’nin hata yapmasına bağlı ve %50 şansa sahip diğerlerinin kaderi baraja bağlı. Çünkü baraj engeline takılma olmazsa AKP kentimizden en fazla iki milletvekili çıkarma potansiyeline sahip olur. HDP barajı aşmasa bile AKP’nin 4. Sıra adayının şansı çok fazla değil. Yani bu konum garanti değil. Çünkü eğer bu durumda CHP veya bağımsız adaylardan biri yüksek bir oy oranı alırsa durum 3-1 olur ve diğer aday meclisin yolunu tutar.
Yani burada listeyi hazırlayanların kenti iyi tanıması gerekiyor. Çünkü bir ufak öngörüsüzlük bir milletvekilinin gitmesi demek. Bu durum her iki siyasi parti için de geçerli. Üstelik bu yanlış sadece rakip partinin işine gelmez aynı zamanda hiç yoktan bağımsız bir adayın milletvekili olmasına da yol açar.
Şimdi bu gerçekler doğrultusunda milletvekili adayları kim sorusunu sormak gerekiyor?
Milletvekili adayları bu sonuçları çıkaracak kişilerden oluşacak. HDP de AKP de halkın sevgisini kazanmış, güven duyduğu kişileri listeye koymak zorunda. Çünkü ancak bu şekilde istedikleri oy oranına sahip olabilirler.
Gelelim isimleri neden yazmak istemediğimize. Bundan önce konu ile ilgili yazdığımız yazılarda AKP için bazı belirlemeler yapmıştık. Pazar günü yapılan STK eğilimi çalışmasında da aday adaylarının çok iyi çalıştıklarını gözlemledik. Ama potansiyel belli. AKP listede geçen dönem sıralamasını değiştirecek. Yukarıda saydığımız durumdan dolayı da oy potansiyelini yükseltecek aday adaylarını seçecek. Kozluk Sason bölgesi, Gercüş ve merkez bölgelerinde güçlü oy potansiyeline sahip adayları listeye koyacaklardır. Bu bölgelerde güçlü olan aday adaylarının izlenmesinde fayda var. Murat Güneştekin ile Arap oylarını, Ahmet İnal ile Kozluk Sason oylarını, Abdulkadir Demir ile Merkez ve Gercüş oylarını ve Adile Gürbüz ile kadın oylarını isteme eğilimine girip girmeyeceklerini izlemek lazım. Diğer bürokrat adaylar da yetenekli kişiler ama bize göre yetenekten çok oy potansiyelleri ön planda olacak.
 Mehmet Şimşek, M.Emin Ekmen gibi aday adaylarının ise başka illerden aday yapılacağına ilişkin görüşümüzü halen koruduğumuzu da belirtelim.
HDP’nin ise bu konuda karar vereceği tek adayı 3. Sıra adayı olacak!