Bu Kurban Bayramında Batman’ın sokaklarında eskisi gibi maytaplar, torpiller, oyuncak roketler patlamadı…

Sabahın alaca karanlığından itibaren bomba gibi patlayan gürültülerle genel olarak uyanmadık…

Misafir ağırlarken, evlerimizin dibinde gümbürdeyen patlayıcılarla sarsılmadık…

Kısacası halk daha huzurlu ve daha gürültüsüz bir bayram geçirdi…

**

**

Neden mi söz ediyorum?

Her dini bayramda sokaklarda patlatılan maytaplar, roketler, torpiller, çatapatlar vs patlayıcılardan tabi ki…

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından bayram öncesinde kamuoyuna yapılan yazılı açıklama ve sosyal medyadaki paylaşımları bence etkileyici oldu…

Batman Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Belediyenin aldığı bazı tedbirler olsa bile, kamuoyunda bir duyarlılık yaşanmışsa, bunun önemli nedenlerinden birisinin Çevrecilerin yaptığı uyarılar ve ilk kez başlattıkları ‘Maytap Can Yakar’ kampanyası olduğunu düşünüyorum…

**

**

Bence hayırlı ve güzel bir çalışmaydı. Duyarlı insanlarımız özellikle sosyal medyada destek verdiler…

Gelecek dini bayramlarda bu kampanyanın daha da etkili olması adına Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin habere çevrilmiş basın açıklamasını kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum. İşte, “Çevreciler, ‘maytap,torpil’ gibi patlayıcı ve yanıcı maddeler için uyardı!..” başlıklı haber:

“Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, her yıl özellikle dini bayramlarda çocukların büyük ilgi gösterdikleri Maytap, Torpil, havai fişek, çatapat, roket vb gibi patlayıcı ve yanıcı, kimyasal içerikli maddelerin yasaklanmasını istedi. Bu tür eğlence amaçlı patlayıcıların çocukları ‘şiddete’ yönlendirdiğini belirten Çevreciler, “Bayram günleri boyunca yüksek gürültüyle patlatılan maytap ve benzeri maddeler, çevre ve sağlık sorunlarına neden oluyor” dediler.

Batman’da yaklaşık 20 yıldır daha yaşanabilir bir Batman için çevre mücadelesi veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri, bu kez maytap, torpil, roket, çatapat, mantar gibi yanıcı ve toksik maddeler içeren patlayıcılar için ilgilileri ve kamuoyunu duyarlılığa davet etti. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu, çocukların özellikle dini bayram günlerinde eğlence amaçlı olarak kullandıkları patlayıcılar nedeniyle yüksek gürültü kirliliğine neden olduklarını ve sağlıklarıyla birlikte çevre için de tehdit oluşturdukları gerekçesiyle bu maddelerin yasaklanmasını istedi. Konuyla ilgili olarak, ‘Maytap Can Yakar’ kampanyası başlatarak kamuoyunda bir duyarlılık ve farkındalığı amaçladıklarını belirten Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, vatandaşları kampanyalarına desteğe davet etti. Maytap, torpil, oyuncak silah vs patlayıcıların çocukları ‘şiddete’ yönlendirdiği konusunda uzmanların uyarılarının olduğunu anımsatan Kavuş, maytap karşıtı kampanyalarına sosyal medyadan da destek istedi.

“ÇEVRE VE TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ”

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu, maytap, havai fişek gibi patlayıcı maddelerin çevre ve toplum sağlığı boyutuna da dikkat çekerek, şu uyarıda bulundu: “Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili 24 Ekim 2008 tarih ve 31697 Sayılı Genelgesi var. ‘Halk arasında çat-pat diye bilinen yanıcı, patlayıcı, toksik maddelerin 12 yaşından küçüklere satışının engellenmesi ve erişiminin kontrol altına alınması (satış yerlerinin kayıt altına alınması) için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde her türlü tedbirin alınması ve alınan tedbirlere aykırı hareket edenlere ilgili mevzuat doğrultusunda yasal işlemlerin yapılması’ diye özetlenen genelgenin Batman’da da pratik bulmasını istiyoruz. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’nün bu konuda bazı tedbirler aldıklarını öğrendik. Daha etkin tedbirlerle çocuklarımızın özellikle can güvenliğinin sağlanmasını isterken, halkımızı da bu konuda duyarlı ve sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Her bayramda toplum yüksek gürültüyle rahatsız ediliyor. Ayrıca çok sayıda çocuk acil servislere kaldırılıyor. Yüz ve gözlerde ciddi yaralanmalar ortaya çıkıyor. Bu tip yanıklar, kimyasal madde de içerdiği için çok tehlikeli oluyor. Yanık izleri de kalıcı olabiliyor. Maytap ve havai fişek satışı, bakkallarda, marketlerde, oyuncakçılarda bu tür malzemelerin satılmasına izin verilmemelidir.”

**

**

Bu metin yazılı basında tam olarak yayımlanmadığı için bilginize sunmak istedim. Batmanlılar olarak eğer çocuklarımıza sahip çıkar, uyarır, bu tür toplum sağlığına zarar veren patlayıcılar konusunda hassasiyetimizi gösterecek olursak, emin olunuz yavrularımız bu çirkinliklerden uzak kalacaklardır.

Bu bir kültür, bilinçlenme sorunudur…

Eğlenceyi oyuncak silahlarda ve patlayıcılarda bulan bir toplum gerçekliğimiz söz konusuydu. Zira Ortadoğu halklarının ortak yanlarıydı. Dünyanın geneli huzurlu bir yaşama sahip iken, Ortadoğu coğrafyasında oluk oluk insan kanının akmasının nedenlerinden birisi çocukların silahla ve patlayıcılarla büyütülmesidir diye düşünüyorum…

Bahse konu coğrafyada barbarlıklar yaşanıyorsa, oturup düşünmemiz gerekir.

Çevreciler, ‘Maytap Can Yakar’ kampanyasıyla aslında tam da bu konuda çarpıcı mesajlar veriyorlar. Unutmayalım ki Türkiye’de ilk kez Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, yıllar önce oyuncak silahlara karşı bir kampanya başlatmıştı. Çevrecileri selamlıyor, toplumu duyarlı olmaya davet ediyorum.