Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama orta ölçekli alış veriş merkezlerinde dini müzikler çalınır.
Dursun Ali Erzincanlı, Feyzullah Koç, Grup Yeniçağ, Yusuf İslam ve bazen de Kürtçe İlahiler.
Ramazan ayında alışık olduğumuz bu halka, müşteriye şirin görünme stratejisini anlayabilirim de, şimdi iftar yok, teravih yok ama tam gaz devam
Belki adam dindar, dini bütün bir kişidir ve çalıyordur diyeceksiniz.
Eyvallah. Ama sormazlar mı aynı adama; “senin yanında çalışan kişiye ne ücret veriyorsun ve tam günde kaç saat çalıştırıyorsun?” diye
Ben sordum. Sormaz olaydım.
Yaşları genelde 17-18,
Günde 12-14 saat çalıştırılıyorlar.
Aldıkları maaş 400-500 civarında
Birçoğunun sosyal güvenlik primleri (SSK) yatmıyor
Fon müziğinde Dursun Ali Erzincanlı ama zihniyet kapitalist zihniyet.
Bir keresinde iftara 10 dakika kala 15 yaşındaki kız çalışanını eve gönderen bir market patronuna “Allah’tan kork, bu kız taa Sere Gır (iluh) mahallesine nasıl gidecek?” demiştim. Çünkü minibüs en fazla çarşıya kadar gidecekti. Geri kalan yolu oruçlu olmasına rağmen bu kız yürüyerek gitmesi gerekiyordu. Mümkün değil iftara yetişsin. Eğer yanlış anlama olmasaydı eşimle birlikte iftar için bize çağıracaktım ama dünya o kadar kötü olmuş ki… Neyse, kız elinde yavan somunu ile eve gitmek için giderken ben arkasından bakakaldım. Tabii fon müzikte bütün mahalleyi inleten ilahi coştukça coşuyordu.
Çalışanına üç kuruş para veren market sahibinin küçük oğlu günde iki tane en pahalı sigara paketini bitiriyordu. Altındaki arabanın yıllık vergisi bile birçok çalışanının maaşının üstündeydi.
İşte ben bu yüzden nefret ediyorum ikiyüzlülükten ve de bazı şeylerin istismar edilmesinden.
Şimdi birileri diyecek ki bu adam KOMÜNİSTTİR.
Hay komünist kadar taş düşsün başına emi.
Eğer birileri komünist, ateist oluyorsa biraz düşünmek lazım nedendir diye.
Bu arada hemen belirteyim ki bilen bilir ama Elhamdülillah “kalu bela”dan beridir de Müslümanım
Ben diyorum ki biraz insan olun, vicdan sahibi olun.
O biçarelere sırf fakir olmalarından, çaresizliklerinden ve çalışmak zorunda olduklarından dolayı böylesi bir ücreti reva görmeyin.
Ya senin durumun kötüye giderse ve senin o bakmaya, koklamaya doyamadığın kız çocuğunda o şekilde çalışmaya başlarsa, düşün, o şekilde çalışıyor. Günde 15 saat çalışıyor. Maaşı 400 ve SSK yok. Ne kadar üzülür, ne kadar yanar ciğerin değil mi?
İşte o yanında çalıştırdığın kız çocuğu da birilerinin yavrusu, birilerinin ciğer paresi.
Asıl gündem maddesi bu olmalıydı güzel yurdumda
Önce insan olunmanın çareleri bulunmalıydı.
Eğer insaflı birer patron, baba, koca, amir olabilseydik, bu ülkede ne Kürt sorunu kalırdı, ne tesettür sorunu ve ne de istihdam.
Ama insanlıktan nasip alınmadığı zaman, birilerinin karnı yetersiz besinden ötürü guruldadığı zaman, evinde soğuktan titrediği zaman yavrular ve de bir baba gizlice yattığı yerde gözyaşlarına boğulduğunda, işte o Ah’lar var ya ah’lar?
Bir şekilde toplumun da huzuru kalmaz, evin bereketi de.
Allah bir şekilde sorar hesabını.
Ben işte bu yüzden nefret ediyorum marketlerde ilahi müzik duyduğumda.
Kim bilir, belki bazı patronlar gerçekten de çok iyi niyetlidir ve de dolgun ücret veriyordur çalışanına.  
Bu kişi dini müzikte dinlese, pop ve rock’ta dinlese eyvallah derim
Ama maalesef ben görmedim, duymadım
Bu yazıyı okuyan birileri yâda market sahipleri, evladına baktığı gibi çalışanına bakıyorsa lütfen gazetemize yazı yazsın, yâda e-mail ile bordro, SSK dökümü ve çalışma saat çizelgesini göndersin, yayınlayalım.
O’nun dışında hem insan hak ihlalini yapacan, hem SSK yatırmayacan, hem de köle gibi sömürecen ve sonrasında da mutaassıp, muhafazakar bir profil ile Batman halkına şirin görünmeye çalışacan. Yemezler.
Değil Dursun Ali Erzincanlı, Yasini şerif okutsan, üstüne de Mevlut yine de boştur.
NOT: İşini dürüst bir şekilde yapan ve çalışanına her türlü kolaylığı sağlayan tüm market ve diğer işletmeler bu yazımızdan muaftır. Onlara kolaylıklar diliyoruz.