**Zaman zaman haber amaçlı gittiğimiz Batman Bölge Devlet Hastanesinin acil servisinde; tanık olduğumuz yoğunluk bizi dehşete düşürüyor.

**Günlük hasta poliklinik sayısı 4000’e dayanmış. Neredeyse hastalar üst üste yatırılacak. Artık mevcut hastane, bu hasta yükünü kaldıramıyor.

SAĞLIKLI HİZMET MÜMKÜN MÜ?
Batman Bölge Devlet Hastanesi yılda neredeyse 1.5 milyon hasta bakıyor.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin acil servisinde de benzeri hasta var.
İki hastanenin de Acil servislerinde tabiri caizse izdiham yaşanıyor.
Böyle bir yoğunlukta, sıkışıklıkla sağlıklı hizmet vermek mümkün değil.
Doktorlar, hemşireler, diğer görevliler tüm olumsuzluklara rağmen, hizmet için birbirleriyle yarışıyorlar.
Bu arada daha iyi hizmet beklentisi içinde olan hasta yakınlarıyla cebelleşiyorlar.
Fiziki yapısı yetersiz olan hastanenin lavabo ve bazı ünitelerinin bir bölümü poliklinikliğe dönüştürülüp hastalara daha fazla hizmet verilmesi için planlanmıştı…
O ortamda her iki tarafa da hak vermemek imkansız.
Bir tarafta saatlerce ayakta hasta bakmaya çalışan personel. Diğer tarafta herkesten öncelikli sağlık bekleyen hasta ve hasta yakınları…
Yeni Hastanenin hizmete girmesi birkaç yılı alır gibi görünüyor. Mevcut hastanenin hali değil birkaç yıl, artık dayanacak hali yok.

BİLİM SANAT MERKEZİ OKULU
Kısa adı ‘BİLSEM’ olarak bilinen Bilim ve Sanat Merkezi, üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklara hizmet veriyor.
Batman’da açılması kararlaştırılan bu önemli eğitim yuvası için Batman Emniyet Müdürlüğü’nün halı saha bitişiğinde 12 derslikli binanın yapımı sürüyor.
Yeni eğitim-öğretim yılında bu önemli eğitim yuvası açılacak.
BİLSEM’e giden çocuklar çok özel sınavlarla belirleniyor.
Okulda normal eğitim sürecinde aldıkları eğitimin üstüne yüklemeler yapılıyor.
Gerçekten önemli bir okul.
Batman’da geç de olsa böyle önemli bir eğitim yuvasının yapımında emeği geçenlere teşekkürler…

 

RAMAZAN ÇAĞRISI
Önümüzdeki Cumartesi 11 ayın sultanı Ramazan başlıyor.
Şimdiden kasaplar başta olmak üzere, süt ürünleri satıcıları ve bakliyat satışı yapan esnaflar, fırsatçılık yapanları uyarıyor.
Piyasaya denetim isteyen bazı okurlarımız da ‘fırsatçı’ esnafa bazı yaptırımların uygulanmasını istiyor.
Daha Ramazan ayına bir hafta var ama piyasa şimdiden ateş pahası.
Alış-veriş artıkça artışlarda dikkat çekici.
İşte pazardan bazı şikayetler;
“Her Ramazan ayı geldiğinde başta et olmak üzere yoğurt, köy yumurtası ve bakliyat çeşitlerinde fiyatlar nedense birden bire artışa geçer. Ramazan ayında piyasada düşüş beklerken, nedense fırsatı kollayan bazı kesimler var. İftarımızı sıcak bir çorbayla açmak istiyoruz ama mercimekten ete, yoğurttan köy yumurtasına dek her şeye, her ürün zam görünce, iftar soframıza bir şey götüremiyoruz. Ramazan ayı süresince artan ürünler, bayram sonrası nedense düşüşe geçiyor…”
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanvekili Abdullah Padir, aynı zamanda kasap. Günlerdir artış halindeki et’e dikkat çeken Padir, uyarıyor;
“Böyle giderse et kilosu Ramazan’da 40 TL’yi bulur… Ne yazık ki, uyarılarımızı kimse dikkate almıyor. Et’in Ramazan ayında zamlanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bazı besicilerin kimseyi dinlediği yok. Kasaplar da lokantacılar da iflasın eşiğine geldi. Günlerdir bu konuyu dile getiriyoruz ama netice alınmıyor. Böyle giderse Ramazan’da et’in kilosu 40 lirayı bulur. Allah rızası için Ramazan ayında kimse artışa gitmesin. On bir ayın sultanı Ramazan’ı, kimse fırsat ayına çevirmesin. Garibanların, kimsesizlerin hayır duasını alın…”

“AYAĞINIZI GAZ PEDALINDAN ÇEKİN, YETER”
Engelliler haftası geride kaldı, sorunları ancak o hafta gündeme gelen engellilerin aslında bir talepleri de yok kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinden.
Bakın okurumuz Mehmet Abdulkadir Tatlı’nın sürücülere yönelik anlamlı mesajına;
“Maalesef son dönemlerde Batman’da trafik ciddi bir soruna dönüştü. Büyükşehirlerde acil durum butonu var. Bastığınızda trafik durup yaya’ya yol veriyor. Biz engelliler karşıdan karşıya geçince; araç sürücülerinden tek bir talebimiz var. Maalesef bize yol vermiyorlar. Onlardan yol vermelerini de beklemiyoruz ama lütfen engelli ve yaşlı birini gördüklerinde ayaklarını bari gaz pedalından çeksinler. Ayrıca kaldırımlardaki muz ve çerez kabukları da baston kullanan kişiler için ölümcül tehlike oluşturuyor.”
Sözün özü; Sürücüler, lütfen yollarda engelli veya yaşlı birini gördüğünüzde ayağınızı gaz pedalından çektiğiniz an zor durumdaki vatandaşları sevindirirsiniz. Yine de yol sizin.
İşte bu şehrin sorunlarından bir kesit…