Her yasak bir gün isyan doğurur...
Ve bu isyan 'hakk kapısından' gelendir...
Kürd'üm, Kürtçe bakıyorum, Kürtçe seviyorum kısacası Kürt olarak yaşıyorum fakat dilime engel olunuyor, kabul edilir gibi değil ve bunun dünyada örnekleri ülkemizin ne kadar zihniyeten kalıplar içinde köreldiğini gösteriyor.
Kalbinin sesi Kürtçe olan insanların diline, eğitimine engel olmak hangi mantık kapısından geçer!
Hükümet eğer anadilde eğitim hakkı tanımaz ise hiçbir şey yapmış olmayacak, bu hakkın anayasal hak olması lazım. Ancak böyle bir atılım bu denli sağlam ve gerçeçi olur.
Birkaç ülkede devran nasıl dönüyor bir bakalım;
Azerbaycan: Herkes istediği dilde eğitim ve öğrenim görme, sanatsal faaliyetlerle uğraşma hakkı vardır.
Brezilya: İlkokullarda verilecek asgari müfredat, genel temel eğitimi garanti altına alacak; milli ve bölgesel kültüre ve sanatsal değerlere saygıyı temin edecek şekilde oluşturulur.
Güney Afrika: Herkes resmi dilde veya eğitimin oldukça uygulanabilir olduğu devletin eğitim kurumlarında kendi seçecekleri dillerde eğitim alma hakkına sahiptir.
Bolivya: İspanyolca dahil olmak kaydıyla 38 dili resmi dil olarak tanımlıyor.
Ukranya: Ulusal azınlıklara mensup vatandaşların, kanuna uygun olmak kaydıyla, kendi yerel dillerinde eğitim alma hakları garanti altına alınmıştır.
Estonya: Azınlıklar için kurulmuş eğitim kurumları, kendi eğitim dillerini seçerler.
Rusya: Herkes anadilini kullanma, iletişim, eğitim, öğretim ve yaratıcılık dilini serbestçe seçme hakkına sahiptir.
Hırvatistan: Tüm millet ve azınlıkların milli kimliklerini ifade etme, kendi dil ve alfabelerini kullanma özgürlükleri ve kültürel özerklikleri garanti altına almıştır.
Dünyada olanlar bunlar ve bunlar azınlıklara verilen büyük haklar olarak görülmüyor. Bu haklar Türkiye'de konuşulunca bile ''EYVAH! ÜLKE ELDEN GİDİYOR'' kapsamında oluyor. Bu kapsamlar zaman içerisinde de çürüyecektir.
Kürtçe üzerinden demirden cenderenin kaldırılması için herkese görec düşüyor. Bu bir nevi Özgürlük adına bir duruştur. Diline sahip çıkmayan kökenin sonu pek de parlak olamaz.
Allah, suçlu-günahkarlar istemese de, hakkı(hak olarak) kendi kelimeleriyle gerçekleştirecektir. (Yunus Suresi,82)
Yarınınızın, bugününüzden daha iyi olması dileğiyle, hoşçakalın...