Okulların açıldığı ilk haftanın her zaman heyecanı ve hareketliliği vardır. Ama bu yıl ki ilk haftanın önemi bambaşkaydı. Pilot okul olarak belirlenen 3 okulda (Bağlar,Gever , Cizre) Kürtçe anadilde eğitim hayata geçirilecekti.

 

Gerçek bir kardeşlik zemini oluşmaya başladığını düşündüğümüz açılım sürecinin etkisiyle hiçbirimizin aklına bu okullara yönelik bir kapatma veya engelleme olacağı gelmemişti fakat daha okullar açılmadan 2 gün önce sabah uyandığımızda gazetelerde ilk önce Bağlar’daki okulun baskına uğradığını okuduk. Daha sonra okullar açıldığı gün sırasıyla diğer okullar da baskına uğradı ve mühürlendi ve çözüm süreci devam ettiği halde!

 

Her halk gibi Kürt halkının da en temel hakkı olan anadilde eğitim için Kürt halkı kendi projesini yaratmıştı. Hükümetten talebi olmadan, tamamen kendi imkanlarıyla çocuklara kendi dilinde eğitim vermek için herşey hazırdı ta ki o alışılageldik devlet refleksi buna engel olmaya çalışana kadar. Devlet bir kez daha Kürtlere dedi ki: ‘’Eğitimi ya Türkçe göreceksin ya da sana eğitim yok.’’ Yıllardır süregelen tek dilli eğitim dayatmasının devam edeceğine yönelik sinyaller de hala gelmeye devam ediyor.

 

Sırrı Süreyya Önder’in bir konuşması vardı hatırlayanlar bilir mecliste Latince bir şiir okumuştu milletvekillerinin hepsi ne yapıyor bu adam diye boş boş kürsüye bakıyordu biraz düşünen herkes okula yeni başlayan bir Kürt çocuğunun yaşadığının da bundan farksız olduğunu anlar.

 

Kürtçe anadilde eğitim kültürümüzün, kimliğimizin ortadan kaybolmaması için en temel gereksinimdir. Müzakere konusu dahi yapılamaz.

 

Gelelim okulların molotoflanmasına... Bugüne kadar bizler çözüm sürecine hep sağduyuyla yaklaştık Türk halkına barış istediğimizi gösterdik ve bu karşılığını buldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde insanlar biz Kürt halkıyla kucaklaşmak istiyoruz mesajını verdiler. Artık şiddet eylemlerine gerek kalmadığını gösteren bu gelişmeler önümüzde dururken okullara yapılan saldırıları doğru bulmuyorum. Bunlar özel savaş medyası tarafından çarpıtılarak Kürt halkının haklı mücadelesinin önüne engel olarak çıkartılabiliyor. Böylesine gergin zamanlarda da sağduyuyu hiç bir Kürt elden bırakmamalıdır. 

Yarınınızın, bugününüzden daha iyi olması dileğiyle, hoşçakalın...