Değerli Okurlar, aylardır siyasetle yatıp kalkıyoruz. Önümüzdeki beş yıl boyunca aslında kentlere hizmet vermek için seçilecek adaylar, yani 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler için dünyanın harcamaları yapılıyor.

Kentleri biraz yaşanabilir hale getirmek gibi görevleri olanları seçeceğiz. Ancak bizler toplum olarak geleceğimizi tehdit eden gelişmelerin farkında değiliz...

Yaşlı dünyamız büyük bir tehdit altında. Eğer insanlık ailesi bilinçlenmez, aklını başına almaz ve çareler üretmezse, dünya yakın zamanda yaşanmaz hale gelecektir...

Küresel Isınma'dan söz ediyorum. Öyle yakın bir tehdittir ki şu anda dünyamız küresel felaketler yaşıyor...

Toplumumuzu bu önemli tehlike, yakın tehdit için uyaran bilim insanları var. Ancak nedense bir seçim için yapılan masrafın yüzde birini Küresel Isınma konusunda toplumumuzu bilinçlendirmek için harcamıyoruz.

Ülkemizde eğitim hizmeti veren tüm TED (Türk Eğitim Derneği) Kolejleri, bugün Küresel Isınma'ya dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak, toplumu bilinçlendirmek için etkinlikler düzenleyecek...

Üniversitelerini saymazsak, 38 ildeki TED Kolejlerinde eş zamanlı olarak etkinliklere start verilecek, gün boyunca değişik çalışmalarla topluma anlamlı mesajlar verilecek...

**

**

BATMAN TED KOLJEJİNDE KÜRESEL ISINMA ETKİNLİKLERİ...

Yıllardır sayısız makalelerimle Küresel Isınmaya, iklim değişikliğine, dünyayı tehdit eden insan kaynaklı tehlikelere dikkat çekip duran biri olduğumdan, TED Kolejlerinin bu hamlesini çok önemsedim, önemsiyorum.

TED Kolejleri, sivil toplum örgütleri hüviyetine sahip. Batman TED Koleji'nin bazı güzel çalışmalarının tanığıyım.

Değerli Eğitimci dostum Sayın Hasan Erdal ile yıllardır çevre mücadelesindeyiz. 2003 yılında TEMA Vakfı'nda birlikteliğimiz olmuş, TEMA Vakfı kurucusu Sayın Prof. Dr. Hayrettin Karaca'yı Diyarbakır havaalanında karşılamış, kentimize getirip konferans verdirmiştik.

Batman TED Koleji, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'ne aktif olarak destek veren eğitim yuvalarının başında gelmektedir.

Sayın Erdal, bu günkü etkinliklerine beni de davet ederken, şu bilgileri verdi: "TED Genel Müdürü Sevinç Atabay'ın talebi üzerine 29 Mart 2019 Cuma günü tüm TED kolejlerinde Küresel Isınmaya dikkat çeken etkinlikler yapılacaktır. Aynı tarihte TED Batman Kolejinde Küresel Isınma konulu konferans, şiir, karikatür, drama toplu etkinliği, küresel ısınma ile ilgili İngilizce-Türkçe pankartlar, orkestramızın çevre konulu sunumu, çevreye saygı yürüyüşleri yapılacak ve sosyal medyada paylaşılacaktır. Bu etkinlikler önümüzdeki hafta da devam edecek, Küresel Isınmaya sebep olan CO2 gazının salınımını yapmayan alternatif enerji kaynakları tartışılacaktır."

**

**

Evet, ülkenin 38 kentinde Küresel Isınma hadisesine aynı günde dikkat çekilmesi önemli ve takdir edilmesi gereken bir gelişmedir.

Bilim insanları, bu tehlikeyi şöyle tarif etmektedirler: "Küresel Isınma atmosferin dünya yüzeyine yakın kısımlarında ortalama dünya sıcaklığının doğal olarak ya da insan etkisiyle artması olarak tanımlanır. Hava sıcaklıklarının artışı, karbondioksit oranının yükselmesi, buzulların erimesi, fırtınaların artması, kuraklık ve çölleşmenin artışı artık herkesin kabulleneceği netlikte iklim değişikliği gerçeğini ortaya çıkarmıştır."

Bugün dünyamız, ‘Küresel Isınma’ denilen bir tehdit ile karşılaşmışsa, bunun müsebbibi insanoğludur. Kaç kere yazdım; Rum Suresi 41. ayetin meali şöyledir: "İnsanların kendi elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde bozgun çıktı. O, yaptıklarının bir kısmını kendilerine tattırmaktadır ki vazgeçsinler."

Evet, bu vahim tablo insanın eseridir. Bilim insanları ve duyarlı çevreciler, dünyamızın hızla büyük bir tehlikeye sürüklendiğine sürekli dikkat çekip durdular. Ancak kimsenin bilim insanları ve çevrecileri dinlemediğini de biliyorsunuz.

Duyarlı insanların yaptıkları uyarılar sonunda 1992 tarihinde Rio’da ‘Yeryüzü Zirvesi’ adı verilen bir toplantı yapıldı ve bu ilk Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önemli bir karar alındı. Söz konusu konferansta “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi” kabul edilmiştir.

İşte ‘Kyoto Protokolü’nün dayanağı da, Rio’daki konferanstır. Kyoto Protokolü’nün amacı şöyle özetlenmektedir: “Atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun, iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde dengede kalmasını sağlamak.”

Ülkemiz 2009 yılı Şubat ayında TBMM kararıyla Kyoto Protokolünü imzalamış ve sadece 2013 yılına kadar BM’den süre istemiştir. Bu tarihten sonra atmosfere salınan sera gazı konusundaki müeyyideleri kabul edeceğini taahhüt etmiştir.

TED Koleji öğrencilerine tam desteğimi ifade etmek için bu yorumu yaptım. Mesele seçimlerden daha önemli, o nedenle yarın ki yazımın konusu da Küresel Isınma ve İklim Değişikliği olacaktır.

Devamı yarın