Kentin ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş, uzun bir aradan sonra yeniden ‘kültür ve sanat’ sayfasıyla okurların karşısına çıkıyor. Her hafta Çarşamba günleri Yunus Arslan’ın hazırlayacağı sayfada ‘Söz Uçar Yazı Kalır’, ‘Haftanın Fotoğrafı’, ‘Haftanın Seçkisi’ ve ‘Yeni Çıkanlar’ bölümleri yer alacak. İleri ki zamanlarda sayfada okurlara da yer vereceklerini belirten yazarımız Yunus Arslan: “Söz Uçar Yazı Kalır bölümü haftanın içeriğine uygun olarak düşünürlerin sözlerinden oluşacak. Haftanın Seçkisi’nde ise 1 kitap, 1 film ve 1 şarkı seçkisi bulunuyor. Ayrıca şiir, öykü, gezi yazısı ve deneme türleri de kültür-sanat sayfasında yer alacaktır. Okurlarımız, çalışmalarını ‘[email protected]’ adresine gönderebilirler” dedi.

1 Şarkı:

Leonard Cohen:

Dance Me To The End Of Love...

Cohen'in büyüleyici sesi ve kemanın coşkusuyla aşkın derinliklerinde gezebiliyor, aşkın yaşattığı huzuru, huzursuzluğu, mutluluğu, mutsuzluğu ve içinde barındırdığı her bir şeyi kabul edebiliyorsunuz bu şarkıyla. İnsan bedeninin resmini çizen, aşkın renklerini gösteren bu parça; filmlerin, dizilerin değişilmez şarkılarından biri olmuştur.

1 Kitap:

Nâzım Hikmet:

Memleketimden İnsan Manzaraları

Nâzım Hikmet'in bu eserinde bir dönem yatmaktadır. Hikmet, 1920-1940 Türkiye'sini resmetmiştir; Türkiye'deki insanların mutluluklarını, çelişkilerini, acılarını, isyanlarını yazmıştır. Bunun yanında, dönemin dünyasını da aktararak eserin bütünlüğünü sağlamıştır.

Bu eserde, sanatın toplumsal işlevinin yanı sıra sanatın sanat işlevi daha ön plandadır. Çünkü bu esere salt şiir demek doğru olmaz;  romanın mekanizmasını, öykünün inceliğini ve daha nicesini de bulabiliyorsunuz.

17.000 dizeden geçerken daha önce tanışmış olduğunuz ya da tanımakta olduğunuz ya da hiç tanımadığınız insanların vaziyetlerinde konaklıyorsunuz. Yetmiyor, bir dönemi de yaşıyorsunuz. Kitap okundukça daha fazlasını sunuyor: Bir dönemin dünyasını anlatıyor. Kitap derdini belli ettikten sonra çevrilen her sayfada dünü düşünüyorsunuz ve bugünden bir parça içine katıyorsunuz, dönüp bakıyorsunuz, yetmiyor, dönüp bakıyorsunuz.

1 Film:

Cool Hand Luke (Parmaklıklar Arkasında)

Luke'un gülüşüyle ışıldıyor film. Luke'un başkaldırışı, kararlılığı, inancı ve arzusuyla film her anıyla merak uyandırıyor. Hapishane filmi olarak nitelendirilir fakat burada hapishane sadece metafordur. Filmin girişi, gelişme bölümü ve sonu ayrı mesajlar barındırır, tek bir mesaj için.

Guguk Kuşu ve Esaretin Bedeli filmini beğenenler muhakkak bu filmi de beğenecektir. Ve bu filmin birçok hapishane temalı filmleri etkilediği aşikardır.

Hapishane müdürünün Luke'un kaçma girişiminden sonra söylediği, ''Buradaki sorunumuz iletişim eksikliği'' sözü, Amerikan Film Enstitüsü tarafından en ünlü film replikleri kapsamında  11. sırada yer almaktadır.

Paul Newman'ın sıradışı oyunculuğunun yanında yardımı oyuncu George Kennedy'nin oyunculuğu da kusursuz. Öyle ki, Kennedy bu filmle en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını almıştır.

***

Der ki:

W.Shakespeare: Dünya bir oyun sahnesi, bizler birer oyuncuyuz. Bütün erkekler ve bütün kadınlar, sırası geldiğinde girerler ve çıkarlar bu oyun sahnesine...

Bilge Karasu: Benim dilim çiçek dermek üzere eğilip kalkan bir gövdenin yumuşaklığına, dalgalanışına ulaşmalı.

Gündüz Vassaf: Dünyaya sahip olma çabamızla onu bir bütün olmaktan çıkarıp kısırlaştırdık, kendi sözcüklerimizin içine hapsettik.

Murathan Mungan: Çoğu kez edebiyat, hayattan daha çabuk büyütür.

Jim Morrison: Sanatın var olabilmek için seyirciye ihtiyacı olduğunu sanmak yanlıştır.

Ursula K.Le Guin: Her şey konuşur, duymak istiyorsan, sessiz ol...

Witgenstein: Tüm sorun, bildiklerimizden fazlasını konuşuyor olmamızdan kaynaklanıyor.

24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

24.’sü düzenlenen ‘Uluslararası Adana Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Yılmaz Güney Ödülü'nü Daha filmiyle Onur Saylak aldı. Yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yoktur’ filmi En İyi Film Ödülü'nü aldı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü ‘Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok’ filmiyle Fatih Artman En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.  En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü ise ‘İşe Yarar Bir Şey’ filmiyle Başak Köklükaya aldı.

Yeni çıkanlar:

Yusuf Atılgan tüm kitaplarıyla Can Yayınları'nda.

Siyasi düşünce tarihi profesörü Gregory Claeys’in hazırladığı, 11 yazarın makalelerinden oluşan “Ütopya Edebiyatı”, Türkiye İş Bankası Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Haruki Murakami'nin Fırın Saldırısı adlı öykü kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Gregory Curtis'in yazdığı Mağara Ressamları adlı eser Redingot Kitap etiketiyle yayımlandı.

Helmut Lethen'in yazdığı Soğuk Temas: İki Savaş Arasında Almanya'da Yaşama Deneyleri ve Mesafe Kültürü, Metis Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Kırmızı Kedi Yayınları'nın Babil Kitaplığı serisini kapsamında H. G. Wells'in Duvardaki Kapı adlı eseri yayımlandı.

Notos'un Ursula K. Le guin dosyalı 66. sayısı bayilerde.

Editör: TE Bilişim