Bayram KALKAN

**34 Yıldır Batman’da müziğin çeşitli alanlarında büyük bir sevgiyle hizmet veren 52 yaşındaki Sait Eren: “Yöremizde yıllar önce müzik, müzik severler ve müzisyenler bir başkaydı. Sanata ve sanatçıya büyük bir değer verilirdi” diyor.

GENÇ YAŞTA BAĞLAMAYI ÖĞRENDİ

Sait Eren, 1965 Batman-İluh doğumlu.

Dört çocuk babası.

İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Batman’da bitirdi.

Batman Lisesi’ni okuduğu dönemlerde müzik derslerine olan tutkusu; o’nu bağlama çalmaya yönlendirdi.

1984 Yılında Batman’ın gözde sanatçılarından Faysal Gönülaçar’la birlikte müzik grubu (Düğün ekibi) kurdu. Ardından Şehmus Kalkan, Bayram Kalkan ve Veysi Güney’e sazıyla eşlik eden Eren, müziğe bir ömür verdi.

‘Eren Müzik’ adı altında müzik aletleri ve ses sistemlerine yönelik ofisi olan Sait Eren, Batman’ın 35 yıl öncesinin müzik ortamını özlediğini söylüyor;

“O dönemler için duygulanmamak elde değil. Her meslekte olduğu gibi 35-40 yıl öncesinde sanata ve sanatçıya kıymet verilirdi. Müzikte alanım ‘bağlama’ydı. Batman’ın hemen hemen tüm sanatçılarına bağlama ile eşlik ettim. Kısa süreli de olsa İzmir’de Durmuş Özaltay’dan bağlama dersi aldım. Altyapım iyi sayılırdı. Dönemimde az sayıda bağlama çalan sanatçı vardı. Gençtim, alanımda da iddialıydım. Sayısını hatırlayamadığım düğünlerde, o zaman kentimizin toz toprağı meşhurdu ya. Az da toz-toprak yutmadık Batman düğünlerinde. Ama mutluyduk. Çünkü sanatımızın karşılığını alıyorduk.”

“MÜZİKTEN KOPAMADIM”

“Müzik benim için her zaman hem iş hem de bir hobi olmuştur” diyen Eren, yaşamı el verdikçe de müzikten kopmayacağını anlatıyor;

“Koşullar iyi olursa, müzik vazgeçilmez bir uğraştır. Bugün koşullar maalesef hiç de iç açıcı değil. Çünkü iyi ve kötüyü bir görenler var. Kaliteli bir sanatçı ile müzikte acemi olanla, eş değerde tutuluyor. Elbette bu da eski sanatçıları ister istemez üzüyor. Tüm olumsuzluklara rağmen sanata küsmedim, yüzümü çevirmedim. Dilerim, bu olumsuzluklar böyle devam etmez. Zaten düğün salonları 3 gün, hatta bazen bir hafta süren düğünlerimizi 3 saate düşürdü. Son yıllarda düğün geleneği tabiri caizse tarih oldu.”

Yöre sanatçılarının bazı kamu kurum ve kuruluşlardan ‘üvey evlat’ muamelesi gördüğünü dile getiren Sait Eren, yakınıyor; “Gerek Valilik gerekse de Belediye, her türlü etkinlikte dışarıdan sanatçı getiriyor. Yarım milyonluk koca Batman’da sanatçı mı yok? Neden etkinliklerde Batmanlı sanatçılara yer verilmiyor?”

Yörenin düğün gelenek ve göreneklerin yok olduğunun da altını çizen Sait Eren; “Eski sanatçılar olarak bu olumsuzluklara direnmeye çalışıyoruz ama ne kadar başarılı olacağımızı da  kestiremiyoruz. Eskiden düğünlerde yörenin uzun havaları ve sanat içeren eserler okunurdu. Ne yazık ki, şimdi salonlarda bir uzun hava okunmasına bile izin verilmiyor. Hemen ‘Halay’ ve ‘Delilo’ oyunları isteniliyor. Kimsenin sanata pek aldırış ettiği yok. Bu da çok üzücü bir durum” diyor.

“MÜZİKTE GERİLİYORUZ”

35-40 Yıl öncesinde Batman’ın sanat ve kültürel etkinliklerle komşu iller Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Siirt ile yarıştığını hatırlatmadan edemiyor Sait Eren;

“Yılmaz Kurt, Amo Celal, Doğan Binici, Faysal Gönülaçar, Şehmus ve Bayram Kalkan kardeşler, İsa Bürü, Erdal Koyuncu, Vedat Doğu, Adnan Kerse ve Yalçın Söğüt’ün gittikleri düğünlerde tabiri caizse yer yerinden oynardı. Düğün törenleri konser tadında olurdu. O düğünlerle şimdi ki düğünleri kıyaslamak bile acı veriyor. Batman, bir çok alanda olduğu gibi müzikte de geriliyor. Batman’ın sanatçıları her yere davet edilirdi. Sadece bölgemiz değil. Büyük şehirlere davet edilirdi Batmanlı sanatçılar. Keşke bugün ki teknoloji o dönemin müziğine katkı sağlasaydı. Ne sanatçılar çıkardı.”

“MÜZİK TUTKUSU BİTMEZ…”

Bağlama ustası Sait Eren, genç kuşak sanatçılara da mesaj veriyor;

“Hangi dönem olursa olsun, müzik tutkusu hiç bir zaman bitmez. Çünkü, müzik evrenseldir. Saygı, sevgi ve aşktan ibarettir. Ustad Aşık Veysel der ya, ‘Benim sadık yarım kara topraktır.’ Sanatçının dostu da yine sanatçıdır. Biz müzik kültürüyle büyüdük. Bizim kuşak hep büyükleri örnek aldı. Genç kuşak da bu yolu izlemeli. Kenetlenip saygı ve sevgiyle sanatını sürdürmeli. Başarının sırrı da burada. Ayrıca bir parantez de açmak gerekirse; Batman’da müziğe emek verenleri Batman Çağdaş’ta konuk eden değerli sanatçı arkadaşım Bayram Kalkan’a da teşekkürü bir borç biliyorum…”

Editör: TE Bilişim