“Okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır” konulu araştırma yazısı kaleme almak için kütüphanede yerinde gözlem yapmak ve kütüphanenin kullanım istatistiklerini almak amacıyla kültür merkezini ziyaret ettim.

Kültür merkezi müdürü İhsan Aslanlı ile makamında konuyla ilgili hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisinin kültür merkezindeki çalışmaları ve Batman’da gerçekleştirilen kültürel faaliyetler hakkındaki bilgilerinden de faydalandık. Samimiyeti ve yakın alakası takdire şayandı doğrusu. Makamında bir süre değişik konularda sohbetler yaptık. Batmanın kültürel anlamda tanıtılmasından tutunda müzeye oradan da okuma kültürü ve kentlilik bilincine kadar geniş bir yelpazede konuştuk.

Daha sonra İhsan bey ile Kültür merkezinde ufak bir gezinti yaptık. Kütüphanenin okuma salonlarının daha çok merkezi sınavlara hazırlanan öğrenciler tarafından sadece ders çalışmak amacıyla kullanıldığıyla ilgili bir kanıya ve kulaktan dolma bilgiye sahiptim. Ancak İhsan Beyle kültür merkezinde yaptığımız gezinti ile bunun aslında hiç de böyle olmadığını yerinde görme şansını buldum. Merkezi sınavlara çalışmak için öğrencilerin geldiği doğruydu. Ancak sınavlar için gelen öğrencilerin aynı zamanda kütüphanenin aktif kullanıcıları olduğunu, neredeyse sınava çalışmak için gelen her öğrencinin masasında kütüphaneden aldığı kitaplar vardı.

Kimi öğrenci kütüphaneden aldığı kitabı okurken kimileri de ders çalışıyordu. Kütüphanenin etüt salonlarından tutunda süreli yayınlar ve internet erişimi olan salonlarına kadar ve hatta birebir branş öğretmenleri tarafından verilen özel ders salonlarını gezince bu nezih ortam bana adeta üniversite kampusunu hatırlattı. Hatta bu düşüncemi İhsan Beyle de paylaştım. Kendileri aslında daha pek çok güzel projelerinin olduğunu zaman ve koşullar çerçevesinde bunları da hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

Öte yandan öğrencilerimizin başarılarının artması için 2016 yılının kasım ayından itibaren valiliğin başlatmış olduğu “Batman Her Yerde Okuyor” projesi ile öğrencilerimizin bu nezih ortamdaki eğitim öğretim faaliyetinden daha fazla istifade edebilmeleri için bölgede örnek olabilecek şekilde kütüphane salonunu akşam saat 22:00’ye kadar açık tuttuklarını ve batmanlı genç kardeşlerimizin hizmetine sunduklarını belirtti.

Kütüphanedeki gözlemlerimi, kütüphane ile ilgili istatistikleri, yapılan projelerin kentimizdeki okuma alışkanlığına olan katkılarını ve okuma alışkanlığının nasıl kazandırılabileceği ile ilgili araştırma ve çalışmalarımı önümüzdeki günlerde tamamlayıp köşemizden siz değerli okurlarımız ile paylaşacağız.

Bu yazıyla öncelikle kültür merkezinin çok güzel bir çalışma ortamına sahip olduğunu, kütüphanesi ve müzesi ile gerçekten çok güzel bir kompleks olduğunu sizlerle paylaşmak istedim. Kitap okumak isteyen ve merkezi sınavlara hazırlanan genç kardeşlerime burada çalışmalarını tavsiye ederim. Evde çalışma koşulları bazıları için uygun olabilir. Ancak çok sayıda sınava hazırlanan genç kardeşlerimin burada karşılıklı etkileşim ve sosyalleşme ortamı içerisinde adeta kampus havasını hissettiren bir atmosferde çalışmalarının kendilerine ayrı bir keyif ve verimlik sağlayacağı kanaatindeyim.

Genç kardeşlerimizin daha rahat ve güzel ortamlarda geleceğe emin adımlar atabilmeleri için hazırlanan bu ortamda emeği geçen başta Vali Ahmet Deniz’e kültür merkezini bizzat tanıtıp gezdiren İhsan ASLANLI’ya ve Kültür merkezinin değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum.