Ülkemizin değişik bölgelerinde bu yaz aylarında çok sık orman yangınları çıkmaktadır. Özellikle batıda halk arasında 'turistik iller' diye bilinen kentlerin kırsalında çıkan orman yangınlarında çok büyük alanlar yanıp kül oldu.

Her seferinde bilmem kaç futbol sahası büyüklüğünde ormanımız yandı.

Bu arada uçaklarla neden yangınlara müdahale edilmediği tartışması yaşandı.

Bu köşede kaç kez uçaklarla son olarak İzmir'de günlerce süren orman yangınlarına neden müdahale edilmediğini sordum.

İnanın benden günler sonra uçaklarla yangın meselesi tartışması patlak verdi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kendini savundu.

Ancak bu bakan savunma yaptıkça kendini batırdı...

Türk Hava Kurumu ve uçaklar hakkındaki ifadelerini okudukça sinir katsayılarımız tavan yaptı.

Kamuoyunun gözleri önündeki meseleyi bir yana bırakıp, Kozluk'taki yangınlara dönmek istiyorum.

**

**

ORMAN YAKANLAR KİM?..

Değerli Okurlar, ormanlara, doğaya, yeşil dokuya duyarlı biriyim. O nedenle Kozluk kırsalında yaşanan orman yangınlarıyla çok alakadarım.

Önceki hafta Kozluk ilçemiz kırsalında yine orman yangını çıkmış, çok geniş bir alan küle dönmüştü.

Yerel basınımızda ve sosyal medyada yer alan bilgilere göre üç kişi tarafından bilinçli bir şekilde orman yangını çıkarıldı.

Duyarlı insanlarımız ormanları yakan alçakların yakalanıp, yargı önüne çıkarılmasını istediler.

Ne yazık ki o alçakların kimlikleri hakkında bilgi edinemedik.

İz kaybettiren kötü niyetliler, milyonlarca hayvanın ölümüne neden oldular.

Önceki gün yine Kozluk ilçemiz kırsalında orman yangını yaşandı.

Sosyal medyada batıdaki yangın uçakları tartışmasına katılan Batmanlı bir vatandaşın, Kozluk'ta devam eden yangına neden müdahale edilmediği yolundaki yorumunu okudum

Hemen kendisine özelden yorum yazdım.

Tarafıma çok çarpıcı görüntüler yolladı. O görüntüleri hemen kamuoyu ile paylaştım ve tüm basına yazılı açıklama yaptım. Yangının söndürüldüğü bilgisini de paylaştım.

https://www.facebook.com/batmancevre.gonulluleri/videos/2502503119816677/UzpfSTEwMDAwMDU0MDQ5MjA4MzoyODUzNTk0NTYxMzM1MTk5/

**

**

YANGIN HELİKOPTERLERİ İSTİYORUZ...

Meğer bir gün öncesinden o yangın devam ediyormuş. Araştırdığımda o yangının basına haber olduğunu, bazı ajansların o haberi verdiklerini gözlemledim.

O haberden bazı satırlara bakalım: "Batman'ın Kozluk ilçesi Akçakışla köyü bölgesinde sabah saatlerinde çıkan orman yangınının sürdüğü, itfaiye ekiplerinin yangını sönüdürmede yetersiz kaldığı belirtildi. Akçakışla köyü muhtarı Mehmet Sarçın, İLKHA'ya telefonda yaptığı açıklamada, köyün etrafındaki ormanlık alanda bugün saat 10.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktığını belirtti. Çıkan yangının kısa sürede yayıldığını söyleyen Sarçın, itfaiye ekiplerine haber verdiklerini ve ekiplerle birlikte köylülerin de yangını söndürmeye çalıştığını söyledi. Yangının büyüdüğünü ve söndürmede yetersiz kalındığını ifade eden Sarçın, 'Yetkililerden yangının söndürülmesi için helikopter istedik ancak bölgede bulunmadığını ifade ettiler. Yangına gerekli müdahale yapılmazsa büyük bir alan küle dönecektir. Yangının şu an itibariyle Akçakışla ve bölge köylerine sıçrama tehlikesi yoktur ancak tedbirlerin alınması gerekiyor. Yetkililerin bu bölgeye acilen söndürme çalışmaları için gerekli araçları sevk etmesi gerekiyor.' dedi. İlçenin kırsal alanlarında son 2 ayda çıkan orman yangınlarında geniş bir alanın küle döndüğünü aktaran Sarçın, ormandaki birçok canlının da telef olduğunu ifade etti."

**

**

Öncelikle ilçemiz kırsalında orman yakanlar kimlerdir, bunun açığa çıkarılmasına çalışılmalıdır. Hangi insan kılıklı canavarlar kuru otların diz boyu olduğu ormanlık alanları ateşe verebiliyor, neden?

Batıda; örneğin Marmaris, Kuşadası vs yerlerde orman yangınlarının rant amaçlı çıkarılmasından söz ediliyor. Yaktıkları alanı imara açmak isteyen alçak insanlar olabilir.

İyi de Kozluk kırsalında böyle bir durum söz konusu değil ki. Neden birileri ormanlarımızı yaksın?

İkincisi ormanlarımız cayır cayır yanarken, neden hava desteği sunulmuyor?

Kozluk kırsalındaki orman yangını görüntülerini paylaştım, izleyin. Dağlık bir alanda ve şiddetli rüzgar var. Siirt, Baykan ve Batman orman ekipleri özveriyle müdahale ediyor. Ayrıca o yangına kimler müdahale etti, bilgisine ulaşamadım. Her kim söndürmeye çalışmışsa Allah razı olsun diyor ve kendilerine teşekkür ediyorum.

Tüm ormanlar ülkemizin akciğeridir, geleceğidir. Bakan Pakdemirli, İzmir, Muğla ve çevresindeki yangınlara müdahale eden onlarca helikopterden söz etti. Bir iki helikopter bölgemizde istihdam edilemez mi, edilmesi gerekmez mi?

Bence bu zorunludur. Bu talebi dillendirmeliyiz. Ormanlarımızı gözümüz gibi korumalı ve kirli hesapları olan alçakları duyduğumuzda, gördüğümüzde ihbar etmeliyiz vesselam.