Batman ve yöresinde zengin petrol yataklarının bulunduğu bilinen bir gerçekliktir.

Günümüz dünyasında petrol devletler için hayati derecede önemlidir. Dışa bağımlı olmama açısından yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.

Petrol çok büyük bir nimettir ancak külfeti de ağırdır...

Batman ve yöresinde petrol arama çalışmaları sırasında çevre mevzuatına uymak, toplum, ve çevre sağlığı açısından bir zorunluluktur.

Ne yazık ki petrol arama ve çıkarma sırasında çok ciddi ihmaller yaşanmakta, petrol atıkları çevre ve doğaya zarar vermektedir.

Yıllardır petrol kirliliği konusunda önemli uyarılar yapan biriyim. Yazılarım dışında mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına da alanda biri olarak yerinde tespitlerde bulunmuşuzdur.

Bir örnek vereyim; yıllar önce Raman Dağında doğaya, derelere bırakılan petrol atıklarını görüntüleyip kamuoyuna sunmakla kalmamış, yargı yoluna da başvurmuştuk.

Batman içme suyunda fenol gerçeği ile karşılaşmışsak, bunun nedeni ihmaldi. Yıllarca diğer bir çok petrol sahası gibi Şelmo Sahasında da atıklar su kaynaklarımızı kirletti.

Sayısız kez fotoğraflar ve kamera görüntüleri ile ilgilileri uyardığımızda dikkat alınmamıştık. Ta ki kanserojen fenol suyumuzda tespit edilinceye kadar...

Fenol nedeniyle içme suyumuzun yemeklerde dahi tüketilmesi yasaklandıktan sonra petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde çevre mevzuatına daha çok uyulmaya başlandı....

**

**

KÖYLÜLERİMİZDEN MEKTUP VAR...

Evet, son yıllarda petrol kirliliği konusunda bazı tedbirler alınmaktadır. Ancak Arıkkaya, Slivanka ve Yarıkkaya sahalarından şikayetler almaktayız.

Her zaman iyi niyetle hareket ettiğimiz ve amacımız üzüm yemek olduğu için, bariz petrol kirliliklerini yerinde tespit etmemize rağmen TP Bölge Müdürümüzü arar, kendisine bilgi verir ve çözümü için gerekeni yapmasını istemişizdir.

TP dışında TPİC var. Son olarak gündemime gelen sorunun muhatabı kimdir tam bilemediğim için bu kez basın yoluyla halkımızdan gelen şikayetleri ilgililere ulaştıracağız.

Bu kez bir grup duyarlı köylümüzden şahsıma ve yöneticisi olduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'ne gönderilen bir mektubu kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.

Köylülerimizin iddiaları var. Bu iddiaların doğru olduğunu söylemiyorum.

İddialara verilecek cevaplara köşem açık olacaktır.

İşte bana ulaşan ve benim ilgi alanıma giren ifadelerin de yer aldığı mektup:

"Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli Köyü yakınlarında bulunan TPAO’ya bağlı Silvanka Petrol Üretim Sahasındaki atık petrol bilinçsiz bir şekilde doğaya salınmaktadır. Söz konusu petrol daha öncesinde petrol üretim sahasına yakın olan ve üretim yapılmayan eski kuyulara boşaltılmaktaydı. Ancak bu tahliye işlemini de yeterince sağlıklı yapılmadığı bu sebeple atık petrolün çevre köylerin içme suyuna karıştığı bilinmektedir. Bunun yanında atık petrolün sızması sonucunda yaban hayvanlarının da etkilendiği söylenmektedir. Atık petrol tahliye işleminin daha önce insan sağlığına ve doğa felaketlerine yol açtığını göz önünde bulundursak ilerde ne kadar acı bir tablonun yaşanacağı da daha iyi anlaşılacaktır.

Söz konusu taşıma işleminin Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli köyü yakınlarında bulunan TPAO’ya bağlı Silvanka petrol sahası atığının Beşiri sınırları içinden Kozluk’a bağlı köylerden Ünsaldı Köyü sınırlarında bulunan TPAO’nun başka bir kuyusuna boşaltılmak istenmektedir. Petrol atıklarının boşaltılmak istendiği bu kuyu çevre köylerden Gürpınar, Ulucanlar ve Ünsaldı köyleri ve bu köylere bağlı mezraların sınırların kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bahse konu taşıma işleminden ileriki tarihlerde bu köylerin etkileneceği aşikardır. Adı geçen köyler ve mezralar içme suyunun yüzde yüzünü yer altından ve arıtılmadan temin ettikleri göz önüne alınırsa adı geçen köy sakinlerinin sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Söz konusu atıklar yüzünden daha önce insan sağlığını da etkilediği çevre gönüllüleri tarafından tespit edilmiştir. Ayrıca söz konusu köylerin ekonomik hayatının temelini tarım ve hayvancılığın oluşturduğu dikkate alındığında taşıma işleminin ekonomik açıdan sebep olacağı, ekonomik mağduriyetlerin yaşanacağı da bellidir.
Ayrıca söz konusu taşıma işleminin Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli köyü yakınlarında bulunan TPAO’ya bağlı Silvanka petrol sahasından Kozluk’a bağlı köylerden Ünsaldı Köyü sınırlarında bulunan TPAO’nun başka bir kuyusuna boşaltılmak istenmesi de çevre köy sakinlerinin şikayetçi olduğu başka bir husustur. Köy sakinleri taşıma işlemin bir ilçe sınırlarından başka bir ilçenin sınırlarına taşınmasının rant sağlama sebebiyle yapıldığını ifade etmişlerdir. Bu taşıma işlemi ile ilgili herhangi bir Çevre Etki Değerlendirme Raporunun alınıp alınmadığı bilinmemektedir. Bu atık petrolün daha önce de standartlara uygun bir şekilde yapılmadığı da tespit edilmiştir
Atık taşıma ihalesinin tarafları bu işten rant sağlamak uğruna insan sağlığını ve doğanın kıyımına neden olmaktan geri durmamaktadırlar. Çevre köy sakinleri daha önce yetkililerden taşıma işleminin yapılmaması yönünde talepleri olmuşsa da bu talep yetkililer tarafından reddedilmiştir."

Evet, iddialar böyle. Bunlar duyum mu, gerçek mi? Şayet gerçekler ise ÇED Raporları var mı? Benim bildiğim atıklar Raman dağındaki petrol kuyusunda, 2200 metre yerin derinliğine geri enjekte edilmektedir. TP mi, TPİC mi muhatap her kimse yapacakları açıklamaya basın ahlak ilkeleri gereği köşem açık olacaktır.