Kentlerin ekonomik, sosyal vs verileri her yıl ilgili kurumlarca kamuoyuna ilan ediliyor. Önceki yılın verileri kamuoyu ile paylaşılıyor.

Devletin resmi Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2017 yılı İşgücü İstatistiklerini 23 Mart Cuma günü açıkladı.

Tahmin ettiğim ve beklediğim gibi Batman’ın ‘Kötü Tablosu’(Makus Talihi) yine değişmedi…

‘Yine’ diyorum, çünkü yıllardır göstergelerimiz kahredici…

ÖVÜNEMEYECEĞİMİZ DERECELERİMİZ VAR…

İşsizlikte Türkiye Birincisi…

İstihdamda Türkiye Sonuncusu…

İşgücüne Katılımda Türkiye Sonuncusu…

Bu hiç de övünemeyeceğimiz derecelerimiz, kentimizin geri kalmışlığının göstergesi olarak resmi kayıtlara işleniyor…

Resmi kayıtlar diyorum ya, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Web sayfasına bakabilirsiniz. Resmi veriler orada ilan ediliyor.

Yıllardır takip ediyorum. Batmanlı işsizlerin sayısında bir azalma yaşanmıyor.

Batman’ın kötü dereceleri de değişmiyor. 2012 yılından bu yana konu ile ilgili yazılarım var. Ondan önceki yıllarda da Türkiye’de işsizlik rekorlarına sahip bir kenttik maalesef.

2015 yılındaki bir haberin tek paragrafını bilginize sunmak istiyorum: “ürkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013 ve 2014 yılında nüfus ortalamasına göre, Türkiye'de işsizlik oranının en yüksek İl Batman olmuştu. Yaklaşık 35 bin işsizin bulunduğu Batman, 2015 yılına da, en fazla işsizin olduğu il olarak girdi. Genç nüfusun baz alındığı ortalamada, Batman 2013 yılında % 23,4, 2014 yılında da %25,6 ile rekoru elinde bulundurdu.”

http://www.haberler.com/issizlikte-yeni-boyut-6908056-haberi/

Aradan geçen zaman sürecinde de bu kentin makus talihi, kara tablosu hiç değişmedi. TUİK’in 2017 yılı İşgücü İstatistikleri açıklandı. Özetle resmi bilgilere bakalım:

“İşgücü İstatistikleri, 2017 İşsizlik oranı %10,9 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %10,9 seviyesinde gerçekleşti.
İşsizlik oranı en yüksek bölge TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu.
İşsizlik oranı en yüksek bölge %26,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %3,6 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) oldu.
En yüksek istihdam oranı %54,4 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Bölgesi’nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise %28,2 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi’nde oldu.
En yüksek işgücüne katılma oranı %59,1 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi’nde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise %38,6 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi’nde oldu.”

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27699

Resmi veriler özetle böyle. Bu vahim tabloyu değiştirmediğimiz müddetçe işsiz gençlerimiz ve aileleri, kısacası bu kent huzursuz olmaya devam edecektir.

İŞSİZLİĞİN KORKUNÇ BOYUTLARI…

Bizim için korkunç boyutlara varan işsizlik sorunu nedeniyle aileler parçalanıyor, cinayetler ve intiharlar yaşanıyor…

İşsizliğin korkunç boyutlarının görülmesi ve ona göre tedbirlerin alınması gerektiğine inanıyorum. Zira işsizlikten kaynaklı olarak bugün milyonlarca evde huzursuzluğun yaşandığı gerçeği açıktır…

Evet, herkes bilsin ki, yüz binlerce evde bugün kaos var. Kaos sadece ülkenin sokaklarında yaşanmaz. Asıl evlerde başlayan kaosu görmek gerekir…

Batman’ımızın da en temel sorunlarının başında ‘işsizlik’ sorunu gelmektedir. Bu öyle bir sorundur ki, aileleri parçalıyor…

İşsizlik öyle bir sorundur ki; karı ile kocayı boşatıyor…

Ciddi bir istatistik çalışması yapılırsa, ülkemizde on binlerce evliliğin ‘işsizlik sorunu’ nedeniyle bittiğini, belki de yüz binlerce çocuğun anne ve babalarından ayrı yaşamak zorunda olduğu gerçeği tespit edilecektir. Anne ve babaların boşanması nedeniyle bir sevdiğinden ayrı kalmak zorunda olan çocukların psikolojik durumlarından söz etmek bile istemiyorum…

Evde aş, ekmek, temel ihtiyaçları için para bekleyen, ancak işsiz kocası nedeniyle beklentilerine kavuşamayan nice annelerin yaşadıkları sıkıntıyı da tarif edemem. Çünkü en iyi roman yazanların bile, işsizlik nedeniyle ailelerin yaşadıkları sıkıntıyı anlatamayacakları gerçeğine inanıyorum…

Batman’daki işsizlik tehlike çanları çalmaktadır. Batı illerine çalışmaya giden binlerce gencimiz gerçeğine rağmen, Batman’da işsizliğin çarpıcı boyutları böyle karşımıza çıkıyorsa, oturup düşünmek gerekir…

TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN İNSAN…

İş istihdam alanı yaratmadan bu sorunu çözmek mümkün değildir.

İşsizliği önlemenin en etkin yolu, üretim alanları yaratmaktır. Tüketen değil, üreten insanlara bu ülkenin ihtiyacı vardır…

Düne kadar köylerinde kendilerine yetebilen, ürettikleri değerlerle hem ailelerinin geçimlerini sağlayan, hem de ülke ekonomisine katkı sunan insanlar, bugün kentlerin varoşlarında, Batman’ın kenar semtlerinde yaşam mücadelesi vermektedirler. Sabahtan akşama kadar karın tokluğuna çalışma pahasına iş arayan, ama umutsuzca evine dönen nice yoksul insanımız gerçeğini hatırlatmak isterim…

Sonuç olarak bu tablonun değiştirilmesi için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. TPIC eleman kadrosu için pozitif ayrımcılık istemiştim. Geçtiğimiz gün gazetemizde yer alan habere bakılırsa, başka kentlerden elemanlar Batman’a gönderilerek işbaşı yaptırılmış.

Bu sorunun tek iktidar Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi tarafından artık Meclise taşınması gerektiğine inanıyorum. Yoğun kulis ve diplomasi ile bize yapılan haksızlığa çare araması yetmiyor. Sorunu Meclise taşıyıp, Batman’ın kara tablosu hakkında yumruğunu masaya vurmalıdır. Batman kamuoyu arkasında duracaktır.

Yeter artık bu kötü derecelere ve kahreden göstergelere…