Değerli Okurlar, kentimizin gelişmesi, kalkınması ve daha güzel yarınlar görmesi için yıllardır değerlendirmeler yapıyorum.

Elimde kalem, imkanlarım ölçüsünde dürüstçe yazılar yazarak kentime karşı görevimi yapmaya gayret gösterirken, doğruları savunuyor, yanlışları eleştiriyorum.

Her konuda uzman değilim ama her sorunla ilgiliyim.

Bugün uzmanı olmadığım bir alanla ilgili değerlendirme yapacağım.

29 yıldır aralıksız günlük yazılar yazmama rağmen, ilk kez 'KOSGEB' ile ilgili bir yazı kaleme alacağım.

Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir değerlendirme yapacaktım. Fırsat bulamamıştım.

O arada dürüstlüğüyle ve sorunlara duyarlılığı ile bildiğim bir meslektaşımın da KOSGEB konulu bir yazı yazdığına tanık oldum...

**

**

KOSGEB NEDİR?..

Bir meslektaşımın da aynı konuda değerlendirme yapması, bir sıkıntının, problemin varlığının göstergesidir diye düşünüyorum.

Birkaç gündür değişik görüş ve bakış açısına sahip bazı vatandaşlara KOSGEB hakkında ne düşündüklerini sordum.

Aldığım yanıtlar/cevaplar çok olumlu değildi.

Tüm şartlara haiz olmalarına rağmen gerekli kredi desteğini alamadıklarını belirterek KOSGEB hakkında olumsuz değerlendirmeler yapanlar oldu.

Bir sıkıntı olmasaydı, farklı kişiler böyle olumsuz yanıtlar vermeyeceklerdi.

KOSGEB'ten söz etmişken, bu kuruluş hakkında internetten edindiğim bilgileri de kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum:

"Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Halk arasında mutlaka bu konu hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. Birileri iş kurmak ister ve KOSGEB kredi desteğine güvenir. Fakat bu desteklerden her iş kurmak isteyen ne yazık ki yararlanamıyor. İşte KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilecek kişiler; kurum tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar; kurumca üniversite sınırları içinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılıp; mezun olanlar ve İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslardan faydalanabilmektedir."

**

**

Medyada bir tarama yaptığımda, 2016 yılından bu yana Batman KOSGEB Müdürlüğü’nden 220 girişimcinin toplam 10 Milyon TL’lik hibeden yararlandığına dair bir haberimize de ulaştım. KOSGEB, yeni iş yeri açan genç girişimcilere toplam 150 bin TL’ye varan kredi imkanı tanıyormuş.

Sanırım sıkıntı burada yaşanıyor. Kredi şartlarına haiz olmalarına rağmen bu haktan mahrum kalan girişimcilerimizin, "Devlet girişimcilere kredi hakkı tanıyor ve şans veriyor. Ancak nedendir bilemiyoruz kurum yetkilileri bu konuda oldukça ketum davranıyorlar. Şahsımızla problemleri olduğu için değil, başka nedenlerle destek yerine köstek oluyorlar" iddiaları var.

Devletin verdiği desteklere aracılık yapan kurumlar olduğu iddiaları olduğu gibi, bugüne kadar birçok kişinin de KOSGEB destekleriyle işyeri açtıkları ve işyerlerini devam ettirdikleri bilgisine de ulaştım.

Bana ulaşan iddialar şöyle:

"-KOSGEB hakkımız olan destekleri keyfi olarak onaylamıyor.

-Desteklerimiz bilgi işlem ağına takılıyor ve Kosgeb sitesinin altyapısındaki sorunlardan dolayı sonuçsuz kalıyor. Defalarca soruyoruz ama çözülmüyor. Bizde hakkımız olmasına rağmen destekten vazgeçiyoruz.

- Bazı personeller ilgisiz. İstediğimiz cevapları alamıyoruz. Bazen yanlış cevaplar veriyorlar."

İddialar böyle. Şu eleştiriler de var: "Özellikle küçük işletmeler şu an işçi maaşları, kira, piyasanın kötü durumuyla boğuşuyor. Eğer bu desteklerden birileri faydalanıyorsa diğerlerinin de adil ve eşit şekilde faydalanması gerekiyor. Girişimciler arasında ayrım ve ayrımcılık yapılması yanlıştır. Eğer devlet bu destekleri esnaf faydalansın diye veriyor ama esnaf faydalanmıyorsa, bu haksızlığa dur denilmelidir."

Evet, iddia ve eleştiriler böyle. Bu kuruluşun yöneticilerini tanımıyorum. Ancak babamın düşmanlarının bile hukukunu her zeminde savunmayı görev bilen biri olarak onlara da haksızlık yapılmasını istemediğimden, savunma haklarına köşem açık olacaktır. Yazıma verilecek makul ölçüdeki orantılı yazılı cevaba köşemde yer vereceğim. Amacım üzüm yemek, her şey daha güzel yarınlar için.