Yıllar önce Batman Çayı Islah Projelerinin hayata geçirilerek kentimize önemli parklar, mesire alanlarının kazandırılması için uyarıcı yazılar yazıyor, önermelerde bulunuyordum. O dönemde bu kent için gerçekten hayırlı çalışmalar yapılıyordu.

Batman Kent Konseyi aktif, STK’lar duyarlı, resmi kurumlar arayıştaydı…

Batman İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin düzenlediği Çalıştayı hatırlıyorum. Adına ‘Koru Park’ denilen projenin tanıtımı için Özel İdare’de düzenlenen ‘Çalıştay’ hayli ilgi görmüştü.

Batman Çayı’nın her iki cephesinde 5 kilometre uzunluğunda park ve sosyal alanların kentimize kazandırılmasını amaçlayan çalıştayın üzerinden beş yıl geçmiş…

Çalıştay’ın moderatörü halen görevde. O tarihte İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısıydı, şimdi ise Genel Sekreter…

Evet, Sayın Abdulkadir Özer’den söz ediyor ve kulaklarını çınlatıyorum. Bu kentin sorunlarına duyarlı ve ilgili olan Sayın Özer’in, o güzel projeyi hayata geçirmesini temenni ederdim…

Peyzaj Mimarı Sayın Eda Demir’in hazırladığı ‘Batman Çayı Rekreasyon Alanı Peyzaj Tasarım Projesi’nin sunumunu dinlemiştik. O Çalıştayda tuttuğum notlarımda; Batman Çayın için düşünülen projede kuş potansiyelinin kaybedilmemesine yönelik bilgiler de mevcuttu.

ARTIK PROJELERDEN SÖZ EDİLMİYOR…

Aradan tam beş yıl geçmiş. Maalesef artık kimse güzel projelerden söz etmiyor…

Koru Park Projesine ne oldu, hangi eksiği vardı ki hayata geçirilmedi? Koru Park Projesi’ne alternatif olarak ne düşünülüyor?

Bu konulardaki sorularımıza cevap verilse iyi olacak. Koru Park Projesini bir kere daha gündeme taşımak istiyorum. Çalıştay sonrasında proje hakkındaki düşüncelerimi şöyle yazıya dökmüştüm: ‘Batman Çayı köprüsünden itibaren 5 kilometre uzunluğundaki çay yatağının iki cephesi için hazırladığı proje hakkında açıklamalar yapan Eda Demir’i dikkatle dinledim. Bayan Mimar, gayet güzel konuşuyor ve kentimizin yarınları için umut verici değerlendirmeler yapıyordu.

Batman’ın kara ve havayoluyla girişindeki çirkin manzaralar üzerinden eleştiriler yapan Eda Demir’e hak verdim. Batman’a hava veya karayoluyla geleceklerin güzel manzaralarla karşılaşmasının gereğinden söz ederken, projenin önemi kendiliğinden ortaya çıkıyordu.

Genç Mimar, projesinin ismini ‘Koru Park’ olarak koymuştu. Proje görsel sunumunda yer alan ‘Dünya bir insan, her insan bir dünya’ sloganı ise dikkat çekiciydi.

5 kilometrelik alan için yapılan proje çalışmasında şunlar hedeflenmişti:

“Botanik Parkı,

Bitkisel Labirent,

Eğitim Seraları,

His Bahçesi,

Gül Bahçesi,

Kuş Bahçesi,

Kaya Bahçesi,

Toplari Bahçesi,

Çay Bahçesi,

İskele Bungalov Evler,

dinlenme alanları olarak Dumanlı Piknik Alanı,

İbadet Alanı,

Çocuk Oyun Alanı,

Kondisyon Alanı,

Kum Voleybolu,

Panitball Alanı Spor Komleksi,

Su Oyunları,

Yöresel Satış Birimleri,

Uçurtma Tepesi,

Etkinlik Çadırı

ve Restaurant.’

Görüldüğü gibi projede yok yoktu. Her şey düşünülmüş ve tasarlanmıştı.

Evet, beş yıl önce bu kentin geleceği için çalıştaylar düzenleniyor, daha güzel yarınlar için projelere kafa yoruluyordu. Parkın ismi tartışma konusu olunca, “Bakınız, kum ocakları, beton santralleri ve her türlü molozlar ile çöplerin atıldığı, kirlilik sahasına dönmüş çay havzamızın daha yaşanabilir bir alan olabilmesinin önünde büyük engeller var. Batman köprüsünden itibaren çay boyunca dikkat çeken kirli manzaralar için yıllarca mücadele vermiş biriyim. O alan temizlensin, halkımızın istifadesine sunulsun da, parkın ismi beni hiç ilgilendirmez!.. Koru Park mı, El Medina mı, İluh mu” diyerek bakış açımı ifade etmiştim.

Ne yazık ki o proje bir türlü hayata geçirilmedi. Alternatif projelere de tanık olmadık.

Batman’ın geleceğini ilgilendiren ‘Koru Park’ projesinin hayata geçebilmesi için öncelikle suyun kontrol altında tutulması ve taşkın koruma tedbirlerinin alınması gerektiği yolundaki görüşümü bugün de koruyorum. Maalesef taşkın koruma hangi aşamada, bununla ilgili bilgilendirme de yapılmıyor…

Her şeye rağmen bir kere daha önerilerimi sunmak istiyorum. Bu kentin güzel yarınları için duyarlılık gösterilmesi dileğimle