Bölgemiz petrolün bulunduğu ve rafineri bölgesi olması dışında ‘Mezopotamya’ olarak bilinin Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki kadim topraklarda yaşıyoruz.  Çiftçiliğin ilk kez burada yapıldığını tarih yazıyor. 
*
Binlerce yıldan bu yana yaşamlarına bölgede başlayarak sürdüren insanlar, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmış. Bugün dahi bu verimli topraklarda çiftçilik yapılarak yaşam sürdürülmektedir. 
*
O dönemlerde buğday ve arpa gibi tahıllar ekerek hasat eden toplumlar, tarımı ilkel yollar ile yapmaktaydılar. Çoğalan nüfus lüks tüketime yönelen insanlar topraktan farklı ürünler almak için denemede bulundular. Yüzyıllar boyunca topraktan alarak verimliliğini sürdürmesi mümkün değildi. Bu sebeple toprak gübrelenerek, üretimi artırılmaya çalışıldı.Yapılan laboratuvar çalışmaları ile topraktan alınan ürünlerin sayısı fazlalaştı..
*
Bir zamanlar bölgemizde susuz tarım yapıldığı için zorunlu olarak bir kaç ürün dışında üretimde çeşitlilik göremezdiniz.
*

Sonraki yıllarda tütün ve pamuk ekimine başlandı. Batman çayına yakın arazileri olan çiftçiler veya bu durumdaki arazileri icara ederek, tütün ve pamuk ekimi yapıldı. Sulama, çapalama ve toplama aşamalarından oluşan zamanlarda vasıfsız gençlere iş imkanı sağlanırdı.. 
*
Gap (Güney Doğu Anadolu Projesinin) uygulanmasından sonra kotaya bağlanan tütün ve pamuk ekimi, yerini mısır ekimine bıraktı. Çiftçiler, bu tarihten sonra alternatif ürünleri ekerek çeşitliğin artmasına yardımcı olmaya başladılar. Seracılık ve fıstıkçılık yapılmaya başlandı. Farklı ürün ekimi yapılarak, çeşitlilik artırıldı. 
*
Çiftçiler ürettikleri ürünleri satışı sırasında ürününün gerçek değerinde pazarlayamıyorlar.  Bu durumun çaresi yıllarca önce bulunduğu halde yaşadığımız çevrede bunu uygulama konusunda gereken adımlar atılmamıştır.  
*
Batı illerinde başlatılan bu uygulamada çiftçiler birleşerek, ürettiklerini gerçek değerde satmak için Kooperatifler kurmuşlardı. 
*

Çiftçiler ürettikleri ürünlerini üyesi oldukları kooperatiflere pazarlatarak satıyorlar. Bunları yaparken ürettiklerinin ederi tutarında sattıklarından emindirler. 
*
Bu uygulamanın bölgede gerçekleştirilememesinin; kurulacak kooperatiflerde yönetimi toprak zenginlerinin idareciliğinde olacağı düşüncesinden kaynaklıydı. 
*
İdarede bulunan şahısların tüm uygulamalarda kendi çıkarları doğrultusunda karar verecekleri düşüncesi ile küçük arazi sahipleri tarafından bu tür girişimler kabul edilmemişti. 
*
Kooperatifler üretim yapan şahısların ürünlerinin gerçek değerde satılmasını sağlayan birlikteliklerdir. 
*
Taşımacılık. turfanda sebze üreticileri, fıstık üreticileri, zeytin üreticileri kooperatifleri olarak sıralanabilir. Kooperatifte görevliler üyesi olan çiftçilere pazarlama ve satış dışında bölgenin şartlarına uyumlu ürünleri tespit ederek; doğru seçilmiş bir ürün ile daha fazla ürün alarak karlı işler yapmaları için yönlendirmektir.

*

Üretilen ürünlerin dış ülkelere ihracatın da dahil olduğu seçenekleri zorlarlar. Satışlarda ihracattan arta kalan ürünler, iç piyasada küçük esnaf ve marketlere ucuz ve kaliteli ürünler satmayı amaçlamaktadır.

*

Satışı ile tüketilemeyen ürünleri sanayinin olanaklarından yararlanarak, konserve veya türlerine dönüştürülmektedir.

Örneğin: Domates üretip bütün yollar denendikten sonra elde kalan ürünleri salçaya dönüştürmek. Fabrikalarda işleyerek, ürünün tekrar piyasaya çıkarmak bozuk ve tüketilemeyecek durumdaki ürünlerin dışında parasal gelir getirmek amacı ile tüketime sunmaktır.

*

Mısır ve buğday üreticileri için de Mahsuller Ofisi’ne satış dışında fabrikalar kurarak un, makarna ve diğer mamullere çevrilmek sureti ile değerlendirmekte bu seçeneklerden biridir.

*

Başlatılan her yenilik bir başka yeniliği de beraberinde getirir. Hayvancık ile iştigal edenler de ürettikleri ürünlerini kooperatifleşerek, kazandıkları para ile fabrikalarını kurarak ürünleri fabrikalarda yoğurda veya peynire dönüştürerek, çevreye ucuz ve sağlıklı ürünler sunarak hizmetlerini sürdürmeyi hedeflemelidir.

*

Ürünleri iç piyasada tüketimi sırasında başka illerdeki tüketici talepleri taşımacılığı da (lojistik) etkiler.

*

Üretimde satış fazlaları, soğuk hava deposunda saklanır.  Bu ürünlerin bu uygulamaya tabi tutulmalarının sebebi; geçen sürede saklanan ürünlere talepler oldukça bozulmadan bekletilmesi amacı ile yapılmaktadır.

*

Patates ürünün komşu illerden gelmesine karşı değilim. Bölgede üretilebilecek her ürünün üretimi için çiftçilerimiz eğitilmelidir. Bunun yolu da kooparatifçilik'ten geçmektedir.

*

Batman’da bu girişimde bulunan bir grup oluşturarak, rehberlik yapmaya başlamıştır. Yerel Esnaf Kooperatifi (YEK) adtını verdikleri bu girişimle çiftçimiz ve esnafımıza yardımcı olmayı amaçlıyorlar. Cemal İlçin, bu kurumun yönetim kurulu üyesi. Başlattıkları bu girişimi, esnafa, halka ve çiftçiye götürmek istedikleri hizmeti şöyle açıklıyor:

“Yöremiz insani kendi yetiştirdiği bağındaki üzümü, üzümün pekmezini, pestilini daha iyi yapıp satmak için; çileğinden bereketli ürünler elde etmek için; sütünden, yoğurdundan peynirinden randıman almak için kooperatif kurmalı. Yine tüketim kooperatifleriyle istişare halinde yeni pazarlar bulmalıdır. Bu pazarlar yerli esnafın bir araya geldiği elbirliğiyle kurduğu kooperatifle vücut bulur, büyür gelişir. Yerli Esnafın Kooperatif deneyimini geliştirmek gerekir. Bilhassa bu yöre esnafının sıkıntılarını ancak Kooparatifçiliğin oluşmasıyla biteceği unutulmamalıdır.”

*

Kooperatifçiliğin başlaması için ortamın da uygun olması şarttır. Yeterince modern tarıma uygulayabilecek bilinçli çiftçi, hayvancılık konusunda her türlü gelişmeyi uygulayabilecek bilinçli çiftlik sahipleri üretimi gerçekleştirebilmelidir..

*

Son dönemlerde ünüversitelerin iktisat, endüstiri mühendisliği, bankacılık ve kooperatifçilik bölümlerinden mezun olan bir çok gencimiz bu işi yapabilecek kapasitededir. Kurulacak birimlerin hukuki alt yapısını en ince ayrıntısına kadar araştırarak, bunu uygulayacak taze beyinlerimiz var. Gelimşmeler ile birlikte artacak üretime katkı sunacak eğitilebilecek genç ve dinamik çalışanlarımızın bir çoğu şu anda işsiz. Mevsimlik işçi olmak için yılın her yaz sezonunu

Karadeniz’de fındık, Aydın’da ise üzüm bahçelerinde üzüm topluyorlar.

*

Bu olanakları memleketinde yaşayabilecek insanlarımız başka şehirlere giderek bu sıkıntıları yaşamayı istemez.

*

Şu anda üretim konusundaki kooperatifleşmeden bahsediyoruz. Bunun diğer alanlarda da uygulanması toplumun bir çok sorunun ortadan kalkmasına katkı sunacağı ‘hayal’cilik olmaz. Öncelikli olarak işsizliğin azalması sağlanır.

*

Ekonomilerde kalkınmayı sağlayan en önemli iş alanı inşaatçılıktır. Çiftçilik ve hayvancılıkta en az inşaatçılık kadar ülke kalkınmasına katkıda bulunur.

*

Huzurlu ve istikrarlı ortamın olması şart.

*

Ne yapmak gerekir?

- Unumuz var mı?

- Var, var.

- Yağımız var mı?

- Var, var.

-Şekerimiz var mı?

- Var, var.

- Tabağımız var mı?

- Var, var.

- Ustamız var mı?

- Neyi bekliyoruz?

- Helva yapsak ya!

Bu nakaratı Kooperatif kurmaya uyarlayabiliriz.