Batman’da konut fiyatları aldı başını gitti

300-400 bin TL’den alıcıların ev sahibi olduğu bir şehirde yaşıyoruz.

Batman büyüyor ve büyüdükçe de kirleniyor. Bu kirlenme çevresel felaket anlamında değil kastettiğim. Belki o anlamda da kirlenmiş olabiliriz ama benim dediğim vahşi kapitalist sistemin kendine esir ettiği büyük şehirler gibidir bizim kirlenmemiz

Batman Türkiye’nin en büyük yoksul şehirlerinden biri. TÜİK verileri Batman ilinin istihdam açısından ne kadar yetersiz bir şehir olduğunu belgelemekte.

Sözüm o’na alış veriş merkezleri ve organize sanayi bölgesi ve tekstil atölyelerimiz varmış. Birçoğunda karın tokluğuna çalışıldığını bilmiyor muyuz?

Üstelik bu kişilerin çoğunun da SSK primi yatmamakta.

Ben buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Araştırılsın, görülsün. Konuşuyoruz, bize SSK primlerinin yatmadığını söylüyorlar ve üstelik de aldıkları ücret 500 TL.

Biz gazetecilerden kaçmıyor da devletin gözünden kaçması mümkün mü?

Emniyet binasının yanı başında fotoğraf çekildi mi 3 cemse ile yolu çeviren devlet, isterse fakir fukaranın kursağına göz diken bu kişileri de yakalar.

Ama tabii önce madenci kazalarının önüne geçilmesi gerekiyor, dimi ama.

Gelelim ev fiyatlarına

Batman kerpiç evlerle doluyken daha mı iyiydi? diyesi geliyor insanın

400 bin TL’ye Batman’da ev mi olurmuş?

Müteahhit, arsa sahibine veriyor 3 daire bir de dükkân

Sonrasında en çürük malzeme ile şişirme binaları yapıyor

Sorsan kâğıt üstünde tüm imzalar tamam.

Ama bir deprem olmaya görsün bakın siz o zaman Batman’ın nasılda tabutlarla dolacağını.

Adam ciğerci, boyacı, marketçi, olmuş bu gün beynelminel bir müteahhit.

Her binadan 2 daire kotarıyor.

Hayatın boyuncu çalışsan memur belki emekli olduktan sonra o da belki bir ev sahibi olabilir, ama ol bir müteahhit, iki bilemedin üç yılda köşeliksin

Ben anlamıyorum, bunlardan maliye bakanlığı vergi de mi almıyor?

4 sene önce parasızlıktan asgari iş aramaya çıkan bir kişi bu gün devasa binalar dikiyor

En son yaptığı işten 4 daire 2 dükkân kalmış. Daireleri 1000 TL’den kiraya verdi, dükkânlarda 2000 liradan. 2 yılda bitirdi ve şimdi aylık 8 bin lira alıyor. Vay be

Okumak, çalışmak, didinmek boş iş

Diyarbakır caddesinde dükkânların bazıları 30 bin liradan kiralanmış

Devlet niçin buralarda vergi toplamaz ya da topluyorsa bunu vatandaşıyla paylaşmaz.

30 değil 130 bin olsa da eğer bu kişi hakkıyla vergisini ödüyorsa bir şey demiyorum. Yok, eğer memur ve diğer kesimlerden vergisini kuruşu kuruşuna aldığı gibi bu kişilerden alamıyorsa o zaman bir şey diyorum (ama içimden.)

Adamlar kiralarını üç kuruş gösteriyor. Tıpkı futbolcular ve avukatlar ve hem de dişçiler gibi. Bu adamların iyi paralar kazandıklarını biliyoruz ama ödedikleri vergiler ile ilgili gazetelerde asgari ücretli gibi ödediklerini de okuyoruz.

Yapmayın kardeşim, yazıktır günahtır.

Bu ülkenin vatandaşı olarak her türlü imkânı sonuna kadar kullanacaksın ama iş paranı helal etme noktasında vergi ödemeye gelince muhasebecinle elli takla atacaksın.

Devlet polisi ve askeri ile seni koruduğunda senden para almıyor

Sağlık ocaklarına gittiğinde ve çocuğunu okula gönderdiğinde her türlü imkândan faydalanıyorsun ama iş elini cebine atmaya geldi mi her sene sonunda bilanço ekside

Evet, sevgili dostlar, bir sürü arkadaşım var ev sahibi olmak için yanıp tutuşmakta. Kiraların bile bin lira olduğu bir memlekette 300-400 bine ev alabilmek her babayiğidin harcı değil. Arsa sahibi bindiriyor, müteahhit bindiriyor, emlakçı bindiriyor olan gariban millete oluyor.

Bir an önce kooperatifleşmeliyiz

Devlet bir an önce fahiş fiyata satılan evlerden vergisini kuruşu kuruşuna tahsil edebilmelidir.