Suriye sınırları içerisinde bulunan ve Kürtlerin kontrol ederek konton oluşturdukları üç kantondan biri olan Kobanê IŞİD çetelerinin saldırıları ile gündemde bulunuyor. 15 Eylülden bu yana bütün güçleri ile bu yaşam alanına saldıran çetelerin ilerleyemeyişi durumu kendileri için varlık yokluk durumuna düşürmüşe benzese de ellerindeki bütün olanaklara rağmen direnişi kırmaları şimdilik mümkün görünmüyor.
Iraktaki çatışmalardan sonra bir ara yavaşlayan saldırılar geçen hafta bu alandaki ilerleyişlerinin durdurulması üzerine tekrar Kobanê’ye yöneldi. Saldırılar sırasında toplar ve tanklarla yapılan atışlar üzerine saldırı bölgesinde bulunan Kürtler bu alanları boşaltarak daha güvenli alanlara kaçmayı tercih ettiler. Bu insanların bir bölümü de Türkiye sınırına gelerek sınırı geçmeye çalıştı. Başta gelenler sınırdan geçirilmek istenmediyse de yoğun ilerleyiş ve çatışmanın kızışması üzerine sınır açıldı ve ilk etapta 4 bine yakın insan Türkiye’ye geçiş yaptı.
Kobanê deki durumla ilgili Kürt siyasal çevrelerin yaptıkları çalışmalar da sürüyor. Türkiye ve Kürdistan Federe devletindeki Kürt siyasetçilerin destek ziyaretleri ve açıklamaları ardı ardına gelmeye devam ediyor. Bölgeye Türkiye tarafından giden “DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Ayla Akad Ata ve İbrahim Binici'nin de bulunduğu heyet, Kobanê'de gerçekleştirdikleri bir dizi görüşmenin ardından Suruç'a döndü. Heyet adına açıklamada bulunan Selma Irmak, YPG ve YPJ güçlerinin büyük bir direniş sergilediğini, çatışmaların yer yer devam ettiğini dile getirdi. Bazı yayın organlarında "Kobanê düşüyor" tarzında haberler yayınlandığına değinen Irmak, bu söylemlerin tamamen yalan olduğunu dile getirdi. YPG ve YPJ güçlerinin Kobanê'yi savunduğunu kaydeden Irmak, halkta büyük bir moralin olduğunu aktardı.” 
Bu konu ile ilgili olarak “Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, IŞİD çetelerinin Kobanê Kantonu'na dönük saldırılarına ilişkin açıklama yayımladı. Barzani, açıklamasında IŞİD çetelerinin Kobanê ve Rojava'ya yaptığı vahşi saldırıları tüm Kürdistan üzerinde bir tehdit olduğunu vurguladı. Barzani, "IŞİD'in Kobanê halkının üzerindeki saldırısıyla kendisi için şeref, varlıkla yokluk olarak amaç edinmiştir" dedi. Tüm Kürdistan güçlerinin tüm çelişki ve kaygılarını bir yana bırakarak Kobanê halkının yaşamını ve haklarını korumaya çağıran Barzani, tüm uluslararası devletlere çağrı yaparak, gerekli tedbirlerin alınarak, Kobanê ve Rojava halkına destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.” 
Bu açıklama ve desteklerden anlaşılan Kürtlerin bir bütün olarak Kobanê direnişini destekledikleridir. Ancak gerçek olan bir diğer durum ise Kobanê’ye yapılan saldırıların sadece açıklamalarla geçiştirilemeyecek kadar yoğun ve ağır olduğudur. Bu nedenle başka Kürdistan federe Devleti olmak üzeri Kürdistani güçlerin silahlı destek konusunda da adım atmalarıdır. Bu durum ile ilgili de destek güçlerin bölgeye vardıkları açıklamaları geldi ancak bu güçlerin durumu hakkında detaylı bilgi olmadığı için yeterli olup olmadığı bilinmiyor.
Cumartesi günü sabahında çetelerin elinde bulunan 49 Türk konsolosluk mensubunun Urfa’ya getirilmesi ile bu alanda da yeni bir aşamaya girildiği görülmektedir. Musul’da alıkonulan ve Suriye üzerinden Urfa’da teslim alınan konsolosluk mensuplarının alınması aşamasında Türkiyenin bir sessizliği olmuştu. Bu durum çözüldüğüne göre Türkiyenin bazı konularda sessizliğini bozması gerekiyor.
Yoğunlaşan bu saldırılardan sonra beklenen bir başka gelişme de ABD’nin Suriye’de IŞİD çetesine yönelik hava saldırılarını ne zaman gerçekleştireceği oldu. Çünkü Irakta da görüldüğü üzere ellerinde ağır silahlar bulunan çetenin ilerleyişini durdurulması için bu ağır silahların imhası ile mümkün 10-20 kilometrelik mesafelerden atılan toplarla yerleşim yerlerine zarar veren çete ile hafif silahlarla mücadele etmek zor görünüyor. IŞİD çetesinin eninde sonunda kaybedeceği açık ancak daha fazla zarar vermeden yenilgiye uğratılması insanların kendi yurtlarında yaşamlarını sürdürmeleri için acilliyet arz ediyor. Çünkü bu çete nedeniyle yüz binlerce insan yerinden yurdundan oluyor.