Bugün erken saatlerde gazete bürosundaydım. Bir ara internette dolanırken, okuduğum bazı haberleri bu şehirde yaşayan biri olarak çok kıskandım.

Kıskandığım haberlerin bir bölümü sizlerle paylaşmak istedim. Belki bizim şehrimizin Oda ve STK temsilcileri için ders olur…

DİĞER ŞEHİRLERDE MANZARA
-Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ’ın memleketi Erzurum, kamu harcamalarında Türkiye’de iller sıralamasında ilk 15’lerde. Sağlık hizmeti ve yatırım harcamalarında ilk 10’da, eğitim, hizmet ve yatırım harcamalarında ise 15. sırada yer aldı.
İl’de yapımı devam eden ‘şehir hastanesi’ projesiyle birlikte sağlık yatırım harcamalarının son 10 yılın en yüksek düzeyine çıkması bekleniyor.
-Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) Diyarbakır Sur ile Cizre-Şırnak’a 1000 ila 1500 arasında konut yapımına başladı. Yüzlerce kişi TOKİ’ye başvurup yeni konut sahibi olmaya hazırlanıyor.
Komşularda bu gelişmeler olurken, Batman’da ikinci konut projesi için henüz bir gelişme yok.
-Komşu İl Diyarbakır’ın Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde 750’şer yatak kapasiteli ‘şehir Hastaneleri’nin temelleri atıldı. İki yeni hastane yıl sonunda tamamlanacak.
-Hastaneler şehri Elazığ’da ise 1040 yatak kapasiteli ‘yeni şehir’ hastanesinin kaba inşaatı tamamlandı. Yeni hastane de yaklaşık 4000 kişi görev yapacak.

 

*****                        ******
HASTANENİN TEMELİ ATILSIN ARTIK
400 Ya da 800 yatak kapasiteli Batman yeni Devlet Hastanesinin temelinin atılması konusunda bu şehir artık gün sayıyor.
Milletvekili, Vali, Belediye Başkanvekili ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri, yeni hastane için yeşil ışık yakıyor.
Yeni hastanenin yapılacağı Güney Raman çevre yolu ile Erköklü (Ermi) köyü arasındaki 80 dönümün imar planı da Belediye’den resmen çıktı.
Yöneticiler, yeni hastaneye özel ilgi gösteriyor.
Geciken bu yatırımın hayata geçmesi için hemen her gün bu yatırımın takipçisi olacağız.
Şehrimizin bazı yatırımlarda geride kalmaması için hatırlatmalarda bulunmaya devam edeceğiz.

*****                        *******
BATMAN LİSESİ…
Bu şehrin ilk lisesi olan ‘Batman Lisesi’nin eski adına kavuşması için son günlerde anlamlı bir kampanya başlatıldı. Bu eğitim yuvasından mezun olanların çoğu ‘Batman Lisesi’nin isminin yeniden verilmesi için Valilik başta olmak üzere Milli Eğitim yöneticilerini göreve davet ediyor.
Batman lisesi mezunlarından ve hala İzmir-Tire Kaymakamlığı görevini başarıyla sürdüren Hasan Tanrıseven, Batman Valiliği’ne dilekçe gönderiyor ve eski lisenin isminin yaşatılmasını istiyor.
Tanrıseven’in bu talebine, bu eğitim yuvasından mezun olan birkaç Batmanlı destek veriyor.
İşte Tanrıseven’in Batman Valiliğine gönderdiği dilekçenin noktasından virgülüne dokunmadan sizinle paylaşıyorum;
“Batman ilinin en köklü eğitim kurumlarından olan ilk lisesi Batman Lisesi'nin isminin 2013 yılında değiştirdiğini ve Batman Lisesi isminin ortadan kaldırıldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.

1968 yılında dönemin Başbakanı Sayın Süleyman Demirel tarafından hizmete konulan, o dönem ilçe olan Batman'ın ilk lisesi; o tarihten kapatıldığı 2013 yılına kadar binlerce genci mezun etmiştir. Batman Lisesi, Batman'ın ilçe olduğu döneme tanıklık etmiş, kentin tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır.

1955'te Belediye, 1957'de ilçe teşkilatı kurulan ve 1990 tarihinde il yapılan Batman'ın kısa tarihinde Batman Lisesi oldukça anlamlı bir yer tutmaktadır. Batman Lisesi isminin anlaşılmaz bir biçimde dönemin yöneticileri tarafından ortadan kaldırılması kamuoyu tarafından benimsenmeyen bir olaydır. İlçemiz medyası ve sosyal medyada "Batman Lisesi ismi veri verilsin" şeklinde haberler yapılıp kampanyalar açılması da yapılan işlemin Batmanlılar nezdinde kabul görmediğini ortaya koymaktadır.

Her ne kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda, ‘Genel Liselerinin kapatılmasının ardından, Batman Lisesinin isminin Batman Merkez Anadolu Lisesi olarak değiştirildiği, okulun isminin Batman Anadolu Lisesi ile karıştırılmaması için bu kez Valilik oluru ile okulun isminin Turgut Özal Anadolu Lisesi olarak değiştirilmek zorunda kalındığı’ iddia edilmekte ise de bu gerekçeye katılmak mümkün değildir.

Nitekim birçok il ve ilçede o yerin ismini taşıyan, Anadolu Lisesi müfredatı uygulayan ancak isminde Anadolu kelimesi bulunmayan Lise bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse İstanbul Lisesi, Amasya Lisesi, Alanya Lisesi, Edirne Lisesi buna örnek olarak gösterilebilir. Elazığ ve Amasya'da hem Amasya Lisesi hem de Amasya Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Keza Alanya'da hem Alanya Lisesi hem de Alanya Anadolu Lisesi birlikte var iken,  2015'te bir polis memurunun şehit olmasından sonra Anadolu Lisesinin ismi, tarafımızdan yapılan teklif ile değiştirilmiştir. Özetle söylemek gerekirse, Batman Lisesine isminin iade edilmesine mevzuat engel değildir.

Kaldı ki 24 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı kurum açma, kapatma ve ad verme yönetmeliği’nin 16. maddesinde ‘Kurumlara, Kurumun bulunduğu yerleşim biriminin adının verilebileceği’ belirtilmektedir. Keza ‘Kurum adının değiştirilmesi’ başlıklı 17. maddesinin 2. bendinde şöyle denilmektedir:
‘Tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş, çevresinde adıyla tanınmış kurumların adları değiştirilemez.’

Batman Lisesi isminin ortadan kaldırılması, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönetmeliğinin ruhuna aykırı bir düzenlemedir; çünkü Batman Lisesi, tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş ve bütün Batman'da adıyla tanınmıştır.

Yukarıda anılan gerekçelerle; 1989 yılında Batman Lisesinden mezun olan ve çevremdeki pek çok Batman Lisesi mezununun ortak isteği olarak, kentimizin ismi ile özdeşleşen, kurumsal kimliği bulunan Batman Lisesi isminin okula iade edilmesini, Batman'ın il olmasını borçlu olduğu ve İlimizde herkesin minnet ve özlemle andığı eski Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın isminin ise yeni kurulacak bir okula verilmesini takdirlerinize arz ederim.”