Dünden devam

Değerli Okurlar, dünkü yazımda Kire Dağındaki mesire alanından söz ettim. O güzel alanı hiç görmeyenler, sıradan bir piknik yerinden söz ettiğimi sanacaklar.

O alanı görmeyenlerin oranı tahminimce yüzde 80 üzeridir. Halkımızın yüzde 80'lik oranı o piknik alanını görmemiştir.

Kentimizin en büyük mesire alanından söz ediyorum. 500 dönümlük bir mekan.

O mekanı kamuoyuna bir kere daha iyice tanıtmak isterim;

500 DÖNÜMLÜK MESİRE ALANINI GÖRDÜNÜZ MÜ?..

“70 adet kameriye

70 barbekü

100 çöp kutusu

75 oturma bankı

Gemi şeklinde çocuk oyun parkı

Sağlıklı yaşam alanı ( fitness aletleri )

250 kişilik amfi

4 adet mescit lavabo

150 araçlı otopark

Futbol sahası

Basket- voleybol sahası

Tenis sahası

Atbaşı şeklinde giriş kapısı

1 km uzunluğunda el formunda kolay trekking parkuru

2. Etap ihaleye çıkmıştır

25 çatılı 25 çatısız piknik masası

Bitkisel ve ahşap çit ile uçurumun çevrelenmesi

Araç yolu parke döşenmesi

Aydınlatma sistemi

Sulama sistemi

Kamera sistemi

Su deposu.”

**

**

Evet, Kire Dağı Mesire Alanı, dağın kuzey cephesi bitimine yakın düzlük alan ve yamaçları olduğundan adeta güzel bir sura benzeyen yüksek kayalıklar bulunuyor. Çocukların düşmemesi için güvenlik tedbirleri kapsamında uçurum çitlerle çevrelenecek.

2 milyonluk bütçesi olan mesire alanı özetle.

Bu mesire alanını kentimize kazandıran İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Abdulkadir Özer'in söz konusu mesire alanının 1 ve 2. etabı ile ilgili bir yıl önceki ifadelerini de birlikte okuyalım: "Kıra Dağı Mesire Alanı doğaya, çevreye, engellilerle, çocuklara dolayısıyla da gelecek nesillere yönelik bir proje olacak. Alan tarihsel ve kültürel etkinliklerle de desteklenerek bölgenin kalkınmasına da katkı sunacak. 1300 ağaç dikilecek, bitkisel labirent ve kaya bahçesi gibi ekosistemi koruyan, geliştiren, iyileştiren alanlar kazandırılacak. Ziyaretçilerin doğayla iletişim kurmalarını, yeşil bir dünya için katkıda bulunmaları sağlanacak. Mesire alanı içinde kolay ve zor trekking parkurları planladık. Burada gelen ziyaretçilerin nefes alacakları dinlenme noktaları yapılacaktır. 250 dönümü kaplayan 1. Etap uygulaması yüzde 70 tamamlanmıştır. Toplamda 500 dönümlük bir aktif yeşil alan halka açılacaktır. 2. Etap projelendirme çalışmaları başlamıştır. Bu kısımda da kentte nüfus çoğunluğuna sahip gençlere yönelik planlamalar olacaktır. Ekstrem sporlar, vadi içerisinde şelale ve doğal görünümlü göletler ve zor trekking parkurları ile aktif rekreasyon planlaması yapılmaktadır. ”

**

**

İkinci etap için bahsedilenler henüz gerçekleşmedi. Bu konudaki beklentimiz açıktır.

1 Mayıs günü Batman Çevre Gönüllüleri Derneği gönüllüleri olarak buluştuğumuz mevcut bahse konu mesire alanımızın bir sürü eksikliklerini gözlemlemiştik. Gözlemlerimizi bir rapor haline getirip önce ilgililere sunmayı düşünüyoruz. Sorunlar giderilmediği takdirde kamuoyu ile paylaşabiliriz.

Batman'ın çok daha büyük ve güzel mesire alanlarına ihtiyacı vardır. Gaziantep'te devasa bir suni göleti ziyaret edip, izlenimlerimi sunmuştum. Yine Gaziantep'te devasa piknik alanları, belki yüzlerce dönümlük ormanlık mesire yerlerini gezmiştim.

Batman bu açıdan iyi durumda değil. Batı Raman Dağında mutlaka mesire alanları, seyir terasları istiyoruz...

Batman'a hakim tepeler halkın hizmetine sunulmalıdır. Uygar medeni dünyada piknik alanları ne ise, halkımıza bu hizmetler sunulmalı, bizler de sahiplenmeliyiz...

Ancak bizlerin piknik ve mesire alanlarımızı hoyratça kullanmamamız gerektiğine inanıyorum.

Kire Dağı mesire alanında bizlerden kaynaklı yığınla sorundan da söz edebilirim. Çevreyi alabildiğince kirleten, halkın hizmetine sunulmuş kamu mallarına verilen zararlardan gına geldi... Yeter artık...

Sonuç olarak hepimiz duyarlı olmalı, herkes sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir vesselam.