Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin geleneksel doğa buluşması 1 Mayıs günüydü.

Bu kentin çevre sorunlarına kafa yoran gönüllüler olarak, 1 Mayıs 2019 günü İl Özel İdaresi'ne ait ‘Kire Dağı’ mesire alanında buluştuk, doğada sade kahvaltımızı yaptık ve ardından Beşiri'ye hakim tepelerde yürüdük.

‘Kire mesire’ alanını seçmemizin bazı nedenleri vardı. Bu kente 500 dönümlük söz konusu alanın kazandırılmasında çevrecilerin katkıları şüphesizdir.

Batman Çayı kenarında mesire alanları projesi için ısrarlı önerilerde bulunuyorduk, o gerçekleşmedi.

Sonra Batı Raman Dağı gündeme geldi. Orada bazı çalışmalar yapıldı, TP özel güvenlik alanı gerekçesiyle o proje de sonuçsuz kaldı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri sayın Abdulkadir Özer, yılmadı ve Batman halkının yararlanması için ‘Kire Dağı’nda 500 dönümlük güzel bir mesire alanı kazandırdı. Kim ne derse desin, en büyük emek sayın Özer'e aittir.

Sayın Özer, duyarlılığımı ve hassasiyetimi, bu konuda ısrarla yazdığım yazıları bildiği için şahsımı özel olarak davet edip, makam aracıyla alanı gezdirmişti.

**

**

KİRE DAĞI BÖYLE KALABALIK GÖRMEDİ...

Evet, bu kente yeşil kuşak kazandırmaya çalışan çevreciler olarak Kire Dağında buluşmamızın nedenlerinden birisi, demek ki o 500 dönümlük alanın mesire olmasındaki emeğimizdir.

O alanı görmek, varsa eksikliklerini yerinde tespit etmek istedik.

O mesire alanındaki bazı çam ağaçlarında bile emeğimiz var. Çünkü biz Çevreciler 10 yıl önce o alanda Beşiri Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile çam fidanları dikmiştik.

1 Mayıs günü o çam fidanlarının gölgesindeki mahşeri kalabalıkla gurur duyduk...

Yine Kire Dağındaki mesire alanının bitişiğindeki 700 dönümlük alanın ağaçlandırılmasında emeğimiz var...

Geçen yıl Orman İşletme Müdürlüğümüze tam destek verdik ve onlarla fidan diktik. Beşiri ilçesine bakan dağın eteklerindeki fidanların durumunu da bu vesile ile görmek istedik...

Kire Dağı mesire alanına adeta insan seli akıyordu. Her tarafta sayısız araç park etmiş, bütün çam ağaçlarının gölgelikleri piknikçilerle dolup taşmıştı.

70 kamelyanın yanı sıra, her taraftaki boş alanlarda insanlarımız piknik yapıyordu.

Kire Dağı belki de böyle kalabalık görmemiştir bugüne kadar...

O alanların yetmediğini gözlemledik...

**

**

Neden mi söz ediyorum, eski bilgileri hatırlatayım, bakınız o alan için neler yazmışım: İl Özel İdaresi’ne tahsis edilen mesire alanı, Beşiri Atatürk Orman Çiftliğine hakim olan Kire Dağında bulunuyor. İki yıl önce orman yangınının büyük bölümünü küle çevirdiği Beşiri Atatürk Orman Çiftliğinin yan tarafındaki ormanlık alanın yukarısı proje uygulama merkezidir.

Sayın Özer, Batı Raman mesire alanı için girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine arayışta iken bu 500 dönümlük alandan haberdar olmuş. Milli Emlak’tan tahsisini çıkartınca, kentin geleceği adına çok sevindiğini belirtiyordu.

Bu alanın ilk etabı için yapılan çalışmaları yerinde gözlemlerken su ihtiyacını sormuştum. Kire Dağı’nın kuzey cephesindeki sondajla debisi yüksek suya eriştiklerini belirtecekti. Bu çok sevindirici bir gelişmeydi.

Projenin birinci etabında çok etkilendiğim çalışmalar, misal olarak en güzel yerde 250 kişilik amfi sahnesinin inşaatını gözlemledim. İkinci etabının da ihaleye çıkarıldığı bilgisini edindim.

Mesire alanının ağaçlandırılması güzel gelişmeydi. 250-300 cm uzunluğunda 1300 adet (11 çeşit) ağaç dikilmişti. (O ağaçlardan bazıları kurumuş, gelecek Sonbaharda mutlaka yerine yenileri dikilmelidir.)

Proje kapsamında 70 adet Kameriye(Kamelya) ve her birisinin önünde Barbekü halkın hizmetine sunuluyor.

Kamelyaları yerinde gördüm, zeminleri kilit taşları ile değil, özel kaplama ile kaplıydı.

Hakkında bilgi verdiğim bu mesire alanı kentimizin ihtiyaçlarına cevap vermiyor.

Mahşeri kalabalığın ağırlandığı mesire alanı hakkında Batman kamuoyunu biraz daha bilgilendirmek istiyorum.

Mevcut güzel mesire alanı ihtiyacımıza cevap veremediği için, Batı Raman Dağı'nda kente hakim 'seyir terasları' ısrarım olacak.

Daha fazla bilgiyi inşallah yarın ki yazımda bulabilirsiniz.

(Devamı yarın)