Değerli Okurlar, bu kentin park ve yeşil alanlarına çok duyarlı ve ilgiliyim. Kine Em Parkı ise benim hassasiyetimdir.
Uzun süredir Kine Em Parkı'nın aydınlatma sorununu gözlemliyorum. Yaz sıcakları başladığından halkımız parklara akın ediyorlar.
Özellikle geceleri Kine Em Parkı cıvıl cıvıl...
Önceki Kayyum yönetimi Kine Em Parkı'nın çehresini değiştiren bir hizmete imza attı. Yeni bir bisiklet ve yaya yolu, oturma bankları ve aydınlatma ile modern bir görüntüye kavuştu.
Ancak parkın yarısının aydınlatma sorunu bulunuyor. Hem Belediye, hem Dicle EDAŞ yöneticilerine durumu ilettim.
İki kurum da sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürüyor. Dicle EDAŞ, yeraltı kablosunun belediye tarafından çekilmediğini ileri sürerken, belediye sorumluluları, enerji bağlantısının Dicle EDAŞ tarafından yapılmadığını, bu nedenle diğer 45 parkın da aydınlatma sorununun olduğunu ileri sürüyorlar...
45 parkın aydınlatma sorunu varsa ve ilgililer hala çare üretmiyorsa, bu kabul edilemez. Birbirinizi ziyaret edin veya, ortak basın toplantısı düzenleyip hesap verin. Sorun kimden kaynaklanıyorsa, açığa çıkacaktır...
Belediye Eş Başkanlarını ve özel elektrik firma yöneticilerini bir araya gelip, sorunları çözmeye çağırıyorum...
**
**
PARKLAR İÇİN AZ MÜCADELE VERMEDİM...
Madem söz Kine Em Parkından açılmış, bilgi olsun diye eski yazımdan biraz aktarayım: 'Batman’ın parklardan yana sıkıntılarının olduğu bir gerçektir. Halkın dinlenebileceği, teneffüs edebileceği parklar bu köşede az yazılmadı…
Bu kentin mevcut parklarının hepsi Belediye tarafından çeşitli tarihlerde yapılmış ve hizmete açılmıştır. Hem köşe yazarı, ve hem de bir çevreci aktivist olarak pek çok parkın hizmete açılmasında emeğim olmuştur.
Doğrudan ve dolaylı olarak emeğimin olduğu parkları şöyle sıralayabilirim;
Kine Em Parkı
Şerzan Kurt Parkı
Mele Abdullah’e Tımoki Parkı
Salih Özdemir Parkı
8 Mart Kadın Parkı
Azadi Parkı
Aram Tigran Parkı
Atatürk Parkı
Kent Konseyi Ormanı
Yaşar Kemal Kent Ormanı
Her bir parkın benim açımdan bir hikayesi vardır.
**
**
Salih Özdemir Parkı’nın eski yeri İpragaz tüp dolum tesisiydi. Kent için risk oluşturuyordu. Şelmo patlamasından sonra mücadelesini verdik, park oldu.
Şerzan Kurt Parkı’nın yeri eskiden mezbelelikti, çöplüktü. Hayvan pazarı olduğundan çevre pislikten geçilmiyordu. TPAO’ya aitti. Çevre örgütümüz adına girişimde bulunduk, belediye tahsisi yazılı talebimiz üzerine oldu. Temel atma ve açılışta şahsıma konuşma hakkı verilmişti.
Aram Tigran Parkı, eskiden Meteorolojiye ait arsaydı. Yıllarca kurumun taşınması ve yeşil alana dönüştürülmesini savunmuştuk. Ölüm tehditleri pahasına park yapıldı.
Kentimizin en uzun ve büyük parkına geleyim; Kine Em Parkı…
Bu parkın hikayesi çok uzun. 2001 yılından beri Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin bir gönülüsü olarak Batman merkezdeki en az 40 okulda(lise, ortaokul, ilkokul) çevre konferansları veren, 27 yıldır çevre sorunlarını günlük yazılarla gündeme taşıyan biri olarak Kine Em Parkı’nın fikir babasıyım.
Daha önce birkaç kez Kine Em Parkı çöplük alanının parka dönüştürülmesini yazmıştım. En son 3 nisan 2006 tarihinde bu köşede dönemin belediye yönetimine öneri sunmuştum.
Diyarbakır sur diplerini hiç gördünüz mü? ‘Şimdi bu da sorulacak soru mu’ diyecekler olacaktır. Elbette binlerce Batmanlı, Diyarbakır sur diplerini görmüştür. Benim esas bu soruyu sorma nedenim, sur diplerindeki yeni düzenlemelerdir. Komşu kentin tarihi dokusu böyle zengin. Bir iki yıl öncesine kadar çöpten geçilmeyen Diyarbakır sur dipleri, şimdilerde birer piknik yeri konumunda. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (Sur Belediyesi de olabilir, bilmiyorum), gerçekten de çok mükemmel bir çevre düzenini kurmuş durumda. Bütün sur çevreleri yeşillendirilmiş, çimlendirilmiş. Her tarafa fidanlar dikilmiş. Yapılan çevre düzenlemesi ile yürüyüş parkurlarına yer verilmiş, her beş on metreye oturma bankları yerleştirilmiş. Ayrıca çevre tamamen ışıklandırılmış…
Diyeceksiniz ki, Diyarbakır sur dipleri ve çevre düzenlemesinden bize ne? İşte önerim burada başlıyor; Batman Belediyesi’nin, komşu kenti örnek almasını talep ediyorum. Diyarbakır sur dibindeki çevre düzenlemesini uyarlayabileceğimiz güzel bir alan var.
Evet, Diyarbakır gibi surlarımız, yüksek bedenlerimiz yok. Ancak kent merkezi içerisinden geçen devlet demiryoluna bitişik park yapılacak oldukça geniş alanlarımız var. Özellikle Fatih ve Şafak mahallelerinden geçen demiryolunun bitişiğindeki geniş arsalar öylece atıl bekliyor. Çok yüklü masrafların yapılmasına da gerek yoktur. Yeşillendirme çalışmaları için uygun zemin vardır. Yapılacak çevre düzenlemesiyle vatandaşlara yürüyüş parkuru kazandırılabilir. Işıklandırılacak ve her tarafa banklar yerleştirilecek alan ile Fatih ve Şafak mahallesinin çehresi değişecektir. Yüzlerce aile çoluk çocuklarıyla o parklarda oturma imkanı bulacaktır. Bu konuda gerekirse kent merkezindeki bankalar ve diğer kimi kuruluşlardan başta oturma bankları olmak üzere destek istenebilir.'
2006 tarihinde kaleme aldığım yukarıdaki yazımdan sonra adı Kine Em konulan parkın yapımına başlanacaktı. İlk gün orada yerleşik besicilerin çocukları belediye çalışanlarını taşlayınca park yapımından vazgeçilecekti. Durum hakkında bilgi aldıktan sonra gidip besicileri ikna etmiştim. Belediye çalışanları ilk kepçeyi vurunca fotoğraflamıştım. İlk hali, birinci yılki hali ve günümüzden 4 yıl önceki son halini gösteren fotoları bilginize sunuyorum. Batman’ın yeni parklara ihtiyacı vardır. İnşallah yeni parklar için de çabalarım sürecektir.