Kimsesizlerin, güçsüzlerin hak ve hukuklarını savunmak kadar güzel bir şey olamaz. Hem dini açıdan, hem insani cihetten mağdurların hukuklarını savunmak önemli görevdir.

Yerel basında köşe yazısı yazarken hep bu duygu ve düşüncelerle hareket etmişimdir… Toplumun gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili olmak, sorumlu gazetecilik gereğidir. Elbette biz görevimizi yapacağız. Ancak görevimiz bir yere kadardır. Biz gazetecilerin cezai yaptırım yetki ve gücümüz yoktur…

Kimsesizlerin, güçsüzlerin hak ve hukuklarını savunmak, devletin ilgili birimlerinin görevidir. Elinde kalem bulunan yazarlar, baskı unsuru olma, gerekirse kamuoyu oluşturmaya yönelik yazılar yazabiliriz.

Bakınız, Batman’ın muhtelif semtlerinde bulunan çöp/depo evler sorunu halkı rahatsız etmeye devam ediyor. Aşırı gürültü nedeniyle psikolojileri bozulan vatandaşların hak ve hukuklarını kim savunacak?

ÇÖP EVLER VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ…

Yıllardır tüm belediye yönetimlerini; ‘Günün her saatinde demir aksamlar dahil olmak üzere eskimiş tüm maddelerin parçalandığı, pres makinelerinden geçirildiği ‘çöp evler’ için uyarıp duruyorum. Heyhat hiçbir yönetim görevini yapmıyor, mağdur mahalle sakinlerinin hak ve hukukunu savunmuyor…

Her belediye yeni yönetimine sorunlar konusunda uzun bir süre eleştiri yapmama prensibim var. Yeni sorumluluk almış yönetimden hemen sorunlara çözüm bulmayı etik bulmuyorum. 27 yıldır aralıksız günlük yazı yazarken, hep bu prensibime bağlı kaldım.

Kayyumlu yönetime de uzun süredir ciddi eleştiriler yöneltmedim. Bu kentin bazı sorunlarını gündeme taşırken, yapıcı, yol gösterici makul eleştirilerle çözüme hizmet için katkı sunmaya çalıştım.

Ancak makul süre çoktan aşıldı. Diğer yönetimlere olduğu gibi, mevcut belediye yönetimine de artık eleştirilerimiz olacaktır. Yapıcı, yol gösterici eleştirilere açık olmalarını diliyorum.

Evet, yıllardır bir insan hakları ve bir çevreci aktivist olmanın ötesinde, elinde kalem olan bir yazar olarak bu kentin çok önemli sorunlarının çözümüne katkı sunmaya çalışıyorum. Bunu bir nevi ibadet gibi görüyorum. Çünkü daha yaşanabilir bir Batman içindir gayretim…

Bu yazımda yıllardır ıslahına çalıştığım ‘Çöp Evler’ sorununa bir kere daha dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda mağdurların, kimsesizlerin, güçsüzlerin hak ve hukukunu savunma görevi, düşünceme göre belediyeye düşüyor. Mahalle sakinlerini rahatsız edenlere ‘artık yeter’ demenin vaktidir diye düşünüyorum.

Yıllar önce bu meseleyi Batman Kent Konseyi’ne taşımıştım. Belediye ve Esnaf Sanatkarlar Odası’nın işbirliği yapması için yaptığım girişim olumlu sonuç vermiş, belediye konferans salonunda çöp/depo evlerin işletmecileri ile bir toplantı düzenlenmişti. Dönemin Belediye ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı toplantıya katılmış, sorunu etraflıca tartışmıştık.

Toplantı günü o dönem Başkanlığını yaptığım Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin olağan genel kurulu vardı. O nedenle toplantıya katılamamış, mesaj göndermiştik. O mesajı mevcut Belediye Başkan Vekilimizin bilgisine sunmak istiyorum. Sorunun genel mahiyeti hakkında çok önemli bilgiler, tespitler ve çözüm önerileri bulunan mesaj şöyledir: “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kentin daha güzel yarınları için faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum örgütüdür. 2001 yılından bu yana Batman’ın tüm çevre sorunlarına dikkat çekip, makul çözüm önerileri sunmaktayız. Kentteki çevre sorunlarından rahatsız olanların adres olarak derneğimizi görmesi, bize başvurup çözüm istemeleri, artık halka mal olmuş bir sivil toplum örgütü olduğumuzun kanıtıdır diye düşünüyoruz.

Bazı sorunları dile getirirken, lokal anlamda mağduriyetlere neden olmamız doğal karşılanmalıdır. Toplumun genelinin çıkarını savunmak gerektiğinden, lokal anlamda bazılarının mağdur olmaması için de azami gayret gösteriyoruz.

YOĞUN ŞİKAYETLER ALIYORUZ

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kent merkezinde faaliyet gösteren bazı çöp toplama merkezleri veya halk arasında ‘çöp evler’ olarak bilinen özel kişilere ait yerler konusunda yoğun şikayetler almaktadır. Aynı şikayetler Batman Kent Konseyi’ne de ulaşmaktadır.

Dernek olarak Batman Kent Konseyi’nde Çevre-Sağlık Ana Çalışma Grubu’nda çalışmalar yaparken de, daha temiz ve yaşanabilir, daha sağlıklı bir toplumu amaçlamaktayız. Çöp evler meselesinin kentin ortak aklı temelinde sorunlara çare arayan ve çözüm önerileri ile Batman’ın en üst danışma örgütü olan Batman Kent Konseyi’ne gündem maddesi olmasının nedeni bu şikayetlerdir.

Daha önceki raporlarımızda da bu hususa dikkat çekmiştik. Batman kent merkezindeki bazı çöp toplama merkezleri çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Mahalle aralarında bulunan ve halk tarafından ‘çöp evler’ diye bilinen özel kişilere ait yerler, çevreye pis kokuların yayılmasına neden olmakta, faaliyet gösterilen sokaklarda iri farelerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu durum vatandaşların tepkisini çekmektedir. Yine eskicilere ait mahalle aralarındaki işyerleri sürekli gürültü kirliliği kaynağı olmaktadır. Satın alınan demir aksamların balyozlarla düzeltilmesinden ve geceleri bile pres makinelerinin işletilmesinden, eskimiş buzdolabı, çamaşır makinesi vs. malzemelerin gece saatlerinde bile kamyon ve araçlarla boşaltılıp, indirme ve bindirme yapılmasından kaynaklı gürültü kirliliği konusunda şikâyetler hat safhadadır. Eğer söz konusu çöp evler için bir gizli anket yapılsa, halkın ne kadar tepkili olduğu sonucu görülecektir diye düşünüyoruz.

Hiçbir gelişmiş ülkede mahalle aralarında çöp evlere rastlayamazsınız. Batman Kent Konseyi Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu, halkın sağlığını, çevreyi olumsuz yönde etkileyen sorunların çözümü için çaba göstermek zorundadır. Çöp evler veya eskici evlerinin sahiplerinin de mağdur olmasını gerçekten istemiyoruz. Ancak bize o kadar yoğun ve haklı nedene bağlı şikayetler geliyor ki, toplumun genel çıkarını savunmak zorundayız.

Bazı semtlerde komşular arasında kavgalara, şiddete, kin ve nefrete neden olduğu açık olan işyerleri gerçeği söz konusudur. Komşular aşırı gürültü nedeniyle ciddi şekilde huzursuzdur. Bu gerçeği hiçbir işyeri sahibinin de inkar edebileceğine inanmıyoruz…

İşyeri sahipleri komşularının rahatsız ettiğinin farkındadır. Belki bundan son derece üzüntü duyanlar da vardır. Ancak ekmek davası söz konusu olduğundan işyerlerini evlerinin yanlarına kurmuşlardır diye düşünüyoruz. Ancak komşular arasında olası kavgaların ve olumsuz gelişmelerin yaşanmaması için bile olsa bu meseleye çözüm bulmak zorundayız. Temel gerekçe daha temiz ve yaşanabilir bir kent, daha sağlıklı bir toplumdur.

ÇARE ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Çare-çözüm nedir? Çöp evler ve eskicilerin kent dışında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için Belediye proje hazırlamalıdır. Belediye’den ruhsat almadan faaliyet gösteren ve çevreyi rahatsız eden işyerleri hakkında gereken yasal işlemler yapılmalı ve çözümler üretilmelidir. Mahalle aralarında çöp evler ve eskicilere ruhsat verilmemelidir. Eskicilerin taşınıncaya kadar mahalle aralarında satın aldıkları demir aksamları balyozlarla kırmalarına, pres makinelerinin çalıştırılmasına ve gürültü çıkarmalarına sadece belli saatlerde izin verilmelidir.

Halkın genel talepleri bu yöndedir. Kalıcı çözüm çöp evler, eskici evleri için kent dışında Sanayi Sitesi benzeri bir yerin tahsis edilmesidir. Söz konusu işyerlerini işletenlerin zarar etmemesi için bir geçiş sürecine olumlu bakıyoruz. Acilen kendilerine kent dışında yer tahsis edip, onlara kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu arada belli bir süre verilmelidir. Geçiş sürecinde vatandaşların, komşuların rahatsız edilmemesi için belli saatlerde yük indirip, bindirme yapmalıdırlar. Örneğin gece yük indirme, boşaltma veya yükleme ve prese izin verilmemelidir. İşyeri sahiplerinin biraz empati yaparak kendilerini komşularının yerine koymalarını istiyoruz. Ekmeğimizi kazanmaya çalışırken, lütfen komşularımızı rahatsız etmeyelim diyoruz. Başka alternatif çözüm önerileri sunanlar çıkabilir. Belki daha güzel öneriler de çıkabilir. Saygılarımızla.”

Mesaj böyle. Bu sorunun inşallah takipçisi olacağım. Belediye ve Esnaf Sanatkarlar Odası yetkililerinin samimiyetine inanıyorum. Bu önemli soruna ivedilikle çözüm geliştirilmesi halinde Batman'a önemli bir hizmet vermiş olacaklardır.”

Yaklaşık yedi yıl önce mücadelesini verdiğim bir sorun hala devam ediyor. Keşke Belediye Başkan Vekilimiz ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz sadece bir gün ve gece çöp evlere komşu olanların konuğu olup, gürültüye tanıklık etseydiler. Vatandaşların talebi ve düşüncesi böyledir. Acil çözüm için sorunun masaya yatırılması ve mağdurların hak ve hukuklarının korunması dileğimle.