** 24 Haziran seçimleri geride kalırken, artık partilerin aldıkları oylar tartışılıyor. İlk turda seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarını artırdı. En yüksek katılımlı seçimde ülke genelinde MHP ve İyi Parti’nin aldığı oylar da dikkat çekici.

**Seçim öncesi baraj kaygısı olan HDP, 24 Haziran seçimlerinde barajı rahat bir oranla aştı. Ancak bölge illerinde oy oranlarında da kısmi düşüş de bir başka tartışma konusu. Kısacası, sürprizin yaşanmadığı bir seçim daha geride kalırken, herkesin halkın kararına saygı göstermesi ayrı bir erdemlik.

OYLARINI ARTIRARAK KAZANDI
Cumhurbaşkanlığı ile Milletvekili genel seçimlerinin ilk kez bir arada yapıldığı 24 Haziran seçimi her açıdan tarihi bir seçim oldu…

YSK’nın resmi olmayan sonuçlarına göre partilerin oy dağılımı, oranları ve rakamları şimdi de seçmen arasında konuşuluyor.

Ülke genelinin yanı sıra Batman’da da seçime katılım oranı ilk kez 86’ya çıktı.

Cumhurbaşkanı seçimini ikinci tura bırakmadan kazanan Recep Tayyip Erdoğan, bölge illerinde olduğu gibi Batman’da da oylarını artırdı.

Batman’ın 342 bin seçmeni var… Bu oranın yüzde 86’sı sandığa yansıdı. Cumhurbaşkanlığında ise oran yüzde 83’tü…

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların 284.102’si geçerli sayıldı. 90 Bine yakın bir oy alan Erdoğan, Batman’ın ilçeleri Sason, Gercüş ve Hasankeyf’te de oylamada birinci çıkan adaydı. Batman kent merkezinin yanı sıra Kozluk ve Beşiri’de Selahattin Demirtaş önde olan isimdi.

Batman genelinde Cumhurbaşkanı adaylarının oyları ise şöyle; Selahattin Demirtaş 177.821, Recep Tayyip Erdoğan 89.315, Muharrem İnce 11.747, Temel Karamollağolu 2.897, Meral Akşener 2.041, Doğu Perinçek 284…

Aslında CHP’nin adayı Muharrem İnce de kent genelinde önemli bir rakam almış. CHP, belki de tarihinde ilk kez Batman’da 11 Bin oyu aştı.

Özetle; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan, Türkiye genelinde aldığı yüzde 52.5’lik oranla yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olmayı başardı. Türkiye, artık yeni sistemle yönetilecek.

PARTİLERİN YÜZDELİKLERİ DÜŞTÜ
Önceki seçimlere göre Batman’da iddialı iki partinin yüzdelik oy oranında da düşüş var. 2015 Kasım seçimlerine göre 30 bin seçmenin artmasına rağmen HDP ve Ak Parti’de oransal düşüşler var.

HDP’de Kasım 2015 seçiminde 68.2 olan oran, yüzde 62.2’ye geriledi. Partinin aldığı oy oranı ise 177 bin civarındayken 24 Haziran seçimlerinde de alınan oylarda 5 bin civarında artış olmuş. Fakat yüzdelik oranda düşüş söz konusu.

Ak Parti’de ise Kasım 2015’te 28.4 olan oy oranı yüzde 24.84’e çekilmiş. Oy oranı ise Batman plakasını bulmuş. Batman genelinde Ak Parti 72.570’i buldu. Eğer Cumhurbaşkanlığına verilen oylar partiye de verilmiş olsaydı Ak Parti’nin iki vekil çıkarması söz konusu olurdu. Aday adaylığı döneminde küskünlerin oy oranını etkileyeceği iddialarının da yersiz olduğunu sonuçlar gösteriyor. Ak Parti, Batman’da oylarını korudu diyebiliriz.

Hüda-Par’ın desteklediği bağımsız aday Dr. Aydın Gök ise oylarını koruduğu gibi az bir artış da sağlamış… Batman genelinde 16 Bin oy aldı bağımsız aday Gök…

Saadet Partili Faris Özdemir ise tek başına yürüttüğü kampanyada 9 bini aşkın oy aldı. Saadet Partisi’nin tabanının ne kadar destek verdiğinin merak edildiği Özdemir’in, bireysel çabalarıyla her seçimde olduğu gibi oyunu koruduğu görülüyor.

Batman’ın Meclis’e gönderdiği 4 vekil HDP’den, 1 vekil de Ak Parti’den oldu…

SEÇİMDEN İZLENİMLER
24 Haziran 2018 seçiminde bu kez oyların tasnif edildiği adres yeni Adalet Sarayı idi.

Yaklaşık 40 yıldır mesleği sürdürüyorum. Son 35 yıldır yapılan seçimlerde 3 ayrı adreste sandıkların seçim sonuçlarına tanıklık yapanlardanım.

84-85 Seçimlerinde şimdiki Meydan Ortaokulu olarak bilinen eski hükümet konağının daracık binasında ilkel yöntemlerle sabaha kadar oy tasnifi yapılırdı.

2000’li yıllarda ise şimdi ki Vilayet konağının bulunduğu yerde Seçim Kurulu’nun eskiye oranla biraz daha modernleştiği binada sandıklar sayılırdı. Aradan geçen 18 yıl sonra ise Gültepe’deki Adalet Sarayı’nda bir seçime daha tanıklık yaptık.

Nereden nereye? Zaman hızla akıyor… Mekanlar da politikacılar da değişiyor. Son 35 yılda kimler geldi, kimler geçti politika sahnesinden. Şehrin beklentilerine yanıt verecek milletvekilleri arandı hep.

Batman artık yeni dönemde Meclis’te 5 vekille temsil edilecek. 24 Haziran’da halkın tercihini kullandığı vekillere başarılar diliyoruz.

SAĞDUYU GALİPTİ
24 Haziran gecesinde sonuçlar açıklanınca her ne kadar yer yer bazı taşkınlıklar olduysa da şehrin genelinde sağduyu hakimdi. Tabanı olan partilerin yöneticileri kitleye uyarılarda bulunuyordu. Seçimi kazananların geç saatlere kadar kutlamaları yaptıkları Turgut Özal bulvarında her zaman bilinen kutlama yöntemi araç konvoyuydu.

Şehrin kenar mahalleleri ile bazı merkezi bölgelerde silahların kullanılması da her zamanki gibi eleştiri aldı. Oysa makul sevince kimsenin itirazı yok. Ancak silahlı kutlama hiçbir zaman tasvip edilemez bir gerçek. Allah muhafaza bir kaza kurşunu telafisi olmayan sonuçlara neden olabilirdi.

Kısacası; artısıyla, eksisiyle bir seçim daha geride kaldı. Halkın kararına saygı duymak gerek. Onlarca seçime tanık olduk, sağduyulu seçimler her zaman demokrasi şölenini andırır.

24 Haziran seçimleri herkese hayırlı olsun.