**Cumartesi peş peşe iki gencin acı haberleriyle sarsıldık. Biri Pazaryeri’nde diğeri ise Gültepe Mahallesinde. Canına kıyan 24 yaşlarında henüz hayatların baharlarında yaşamlarına son veren iki gencin kim bilir ne hikayeleri vardı…

**2000’li Yıllarda intihar sendromuyla karşılaşmıştı Batman.  Özellikle kenar mahalleler de intiharlar öyle bir yaygınlaşmıştı ki? Müftülükte kurulan ‘Alo Bunalım Hattı’ndaki görevliler ile Sosyolog ve Akademisyenler, o vahim olayların önlenmesinde etkin rol oynamıştı...

GENÇLERİN ACISINI YAZMAK

Cumartesi günü erken saatlerde Batman Sebze ve Meyve Hali’nin yolunu tuttuğumuzda, Pazaryeri Mahallesi Roza Düğün salonu sokağında olay inceleme ve ambulans aracını gördüğümüzde daha ‘eyvah’ demeden yanı başımızda beliren bir grup genç anlatmaya başladı:

“Canına kıyan B.Ü. Adıyamanlı bir gençti. 1.5 yıldır nişanlı olduğu kızın ailesi yüzüğü geri verince o da  o evin bulunduğu bodrum katında canına kıydı.”

Tahlisiz genç B.Ü.’nün cenazesi Bölge Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı sırada karşılaştığımız Pazaryeri Mahalle muhtarı Hamdin Keskin, üzgün haldeydi.

Biz daha sormadan anlatmaya başladı Muhtar Keskin:

“Gençlerimizin bu vakaları bizden ömür alıyor. Adıyaman’da oturan B.Ü. adlı genç 4 katlı apartmanın bodrumunda canına kıymış. Olacak iş mi bu gençlerin yaptığı. Akıl almıyor. Hangi saatte böyle bir olayı yaptığı da bilinmiyor. Sabah kümes hayvanlarına yem bırakmaya giden aile, bu manzarayı görünce durumu hemen polise bildiriyor…”

24 Yaşındaki gencin ailesi Adıyaman’da olduğu için cenazesi memleketine sırlarıyla birlikte gitti.

Gençlerin bu acı hikayelerini yazmak kadar zor bir görev yok.

Batman, 2000’li yıllarda da böyle intihar sendromunu yaşayan bir şehirdi maalesef…

ACI BİR OLAY DAHA

Daha Pazaryeri Mahallesi’nde o acı olayı atlatmadan Batman, ikinci intihar vakasını akşam saatlerinde yaşamıştı.

Batman’ın Gültepe Mahallesi’nde aslen Diyarbakır Kulp’lu olan 24 yaşındaki M.D. bu kez silahla yaşamına son vermişti.

Batman Bölge Devlet Hastanesi morgu önünde tekrar karşılaşıyoruz Pazaryeri Mahalle muhtarı Hamdin Keskin’le.

Yüzü iyice gerilmiş ve büyük bir moral bozukluğu yaşayan Muhtar Kesin, üzüntüsünü dile getirecek kelime bulamıyordu.

“Kadere bakın… Sabah mahallemdeki intihar olayını size anlatmıştım. Şimdi de uzaktan yakınımız olan bir gencin intiharıyla şoktayım. Akşam saatlerinde evde silahla canına kıymış. Geçirdiği bunalım sonucu hayatına son vermiş. Yazık günah oluyor gençlerimize. Bu vakaların karşısında ne diyeceğimizi bilemiyoruz…”

2000’li Yıllarda Batman benzeri olaylarla karşılaşmıştı.

O dönemler ‘Alo Bunalım Hattı’ndaki görevliler başta olmak üzere akademisyenler ve sosyologlar, şehrin gündemindeki bu ciddi sorunu enine boynuna masaya yatırmışlardı.

Ve şehrin yaşadığı intihar sendromunu gündemden çıkarmayı başarmışlardı.

Evet, bu vakalar kuşkusuz yalnızca Batman’da yaşanmıyor.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile intihar vakalarının önüne geçilemiyor.

Kısacası; hafta sonu iki gencin intihar vakası bir çok kesimi şok etti.

Neler oluyor gençlere… Tek kelimeyle gençlerimize yazık oluyor...