Bir taziye ziyareti sebebiyle bölgeye gelen Türkiye Kick Box Federasyon Başkanı Salim Kayıcı ile güzel bir röportaj imkânı buldum.Hürriyet Gazetesinden Atilla Türker bir köşesinde şu başlığı kullanmıştı; “Çinçin Asri Mezarlık mahallesinden Federasyon Başkanlığına bir başarı öyküsü.” Bir azim ve başarı abidesi gibi duran Başkan mütevazi kişiliğiyle de saygıyı hak ediyordu. Tek derdi gençlerin kötü fikir ve alışkanlıklardan uzak durması ve spora yönelmeleri.
-Bu güne kadar Batman’a ne gibi kolaylıklar sağladınız?
Bir takım malzeme desteğinde bulunmuştuk. Bütçemiz yeterli olsaydı çok daha fazlasını da gönderecektik. Ayrıca faaliyet olduğu sürece Batman’a gelmeye de çalışacağız. Bu arada Gençlik Spor’da görevli arkadaşım Halil Çöl ile çok uzun zaman öncesinden tanışıyoruz. Sporun içinden gelen, sporcu dostu bir kişi. Böylesine değerli bir sporcunun memleketinizde hizmet ediyor olması sizin için büyük bir şanstır.
-Kick Box Antrenörlerine ne gibi haklar sağlanıyor?
Devlet ferdi sporlara büyük imkânlar sağlıyor. Mesela Siyah Kuşak 1. Dan seviyesindeki bir KickBoxer Halk Eğitim Merkezlerinde ve okullarda ek ders karşılığı idman verebiliyor. Bu, daha önceden olmayan bir imkan.
-Bildiğim kadarıyla hiçbir federasyon başkanı Batman’a gelmemiştir.
Şırnak dâhil her yere giderim ve gitmeye de devam ediyorum. Geçen ay Mardin’deydim. Bu sabah Siirt’eydim ve şimdi de Batman’dayım. Biz halkın içinden gelen insanlarız. Makam mevki bir yere kadar.
-Sporcularımız Dünya Kick Box arenasında nasıl bir yerde duruyor?
Sporcularımız hem amatör hem de profesyonel de dünyanın en iyi sporcuları klasmanındadır. Ancak maddi yönden ciddi bir desteğin olması şart. Bütçemizden dolayı diğer ülkelerle maalesef takım halinde mücadele edemiyoruz. Buna rağmen 2-9 Eylül tarihlerinde İtalya’da yapılan Avrupa Gençler Şampiyonasında Türkiye rüzgârı estirdik. 1 Altın, 5 Gümüş ve 10 Bronz aldık. Eğer yeterli maddi desteğimiz olsaydı diğer sıkletlerde de sporcularımızı götürebilecek ve madalya sayımızı arttırabilecektik. Şunu da hemen belirtmek isterim ki bütçemizde bir artış meydana gelirse Batmanlı sporcu ve Antrenörlerimizi de yurt dışı faaliyetlerine çağıracağız
-Faaliyet programınızda hali hazırda neler var?
Kısaca bahsedecek olursak, 2012 Wako Avrupa Kick Box Şampiyonası Ankara’da yapılacak. K-1 Lowkick ve LightContact döğüş formlarında yapılacak müsabakalar. 2013 Dünya Büyükler Şampiyonası Full Contackt, Sami Contackt, KickLight ve müzikli formlarda müsabakalar olacak.
-Kick Box Federasyonu ülke içinde ne durumda?
Türkiye de halen faal olan 60’ya yakın federasyon içinden en çok lisansa sahip beşinci federasyon bizimkisi. 81 ilde faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bayanların bu döğüş sporuna çok büyük bir ilgisi var. Ayrıca şunu da hemen belirtmek isterim ki bizde şike mike olmaz. Televizyonlarda izliyoruz bazı spor branşlarında yapıldığına dair haberleri ama biz işimizi ciddiyetle yapan, hak edene hakkını teslim eden bir yönetimiz. Kalite çıtamız her geçen gün biraz daha yükselmektedir. Kalite konusunda ödün vermedik, vermeyeceğiz de. Şeffaf bir yönetim yapımız var. Bu gün Kick Box hak ettiği yere doğru hızla ilerliyor, tüm ülke sathında hızla yayılıyorsa bunda özverili çalışmanın payı büyüktür.
-FoxTV’de yayınlandığı dönemde fırtına estiren K-1 müsabakaları halkımız tarafından beğeniyle izlendi ama olimpik bir branşta değilsiniz.
Kick Box Olimpik bir branş olma yolunda hızla ilerliyor. Tüm ülkelerin federasyon başkanları ile aynı özlem içindeyiz ve bu konuda çalışıyoruz. Televizyonlarda reyting rekorları kırması konusuna gelince Tarık Solak Fox TV ekranlarında yayınlanan müsabakaları bizden izin alarak yaptı.
-Faaliyet Programına Batman’ı da katabilir misiniz?
Neden olmasın? Yeter ki isteyin. Mesela Türkiye Şampiyonasını Batman’da yapabiliriz. Eğer aynı anda dört ringin kurulabileceği bir spor salonu ayarlanabilirse gerisini bize bırakın. Türkiye ve Dünya Batman’a kilitlenir, Batman’ın reklamı olur. Ancak yakın bir tarih derseniz Doğu ve Güneydoğu Şampiyonası Batman’da mevcut imkânlarla yapılabilir. Öğrendiğim kadarıyla Batman Valisi de sporu ve sporcuları destekliyormuş. Bir sonraki gelişimde kısmet olursa kendisiyle de görüşmek isterim. Valiliğin ve Federasyonumuzun birlikte çalışmasıyla burada güzel faaliyetler gerçekleştirebiliriz. Sanırım bu da Batman için bir ilk olacaktır.Federasyon Başkanı olarak Batmanlılar ne isterse vermeye hazırız.
-Batman’a bir takım ayrıcalıklar sunuyorsunuz, teşekkür ederiz.
Batman çok güzel bir şehir. Bir önceki durağım Siirt’ti. Batman ile Siirt arasında şehirleşme açısından bir dünya fark var. Gecenin on biri ve insanlar istedikleri gibi huzur içinde dolaşabiliyor. Yerli ve yabancı sporcular ve konuklarda huzurlu bir ortam ister. Aslında Batman başta spor olmak üzere birçok faaliyete ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip.
-Batmanlı Antrenörlere bir tavsiyeniz olacak mı?
Kick Box Antrenörlerinden isteğim, lisanslı sporcu sayılarını arttırmaları ve zamanında vizelerini yaptırmaları. Bizde elimizden geldiğince Milli Takım Kamplarına Batmanlı Antrenörleri davet edeceğiz.
-Batman halkına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Batmanı sevdim. İnsanı cana yakın. Batman halkından ve yöneticilerinden sporcuları desteklemelerini istiyorum. Ülkenin kasası bir Batmanlıya emanet. Bakan Şimşek Batman için büyük bir şanstır. Kendisinden sporu desteklemelerini ve özelde de Kick Box sporuna yönelik eksikliklerinizi bildirmenizi tavsiye ederim. Bir Batmanlı olarak sizi destekleyeceğine olan inancım tamdır. Ayrıca Batman Valisi Ahmet Turhan’ı spora ve sporcuya vermiş olduğu destek ve değerden dolayı teşekkür ediyorum.
-Kick Box Federasyon Başkanı Sayın Salim Kayıcı Batmanlılara ne kadar önem verdiğini, Batmanlı sporculara her türlü maddi manevi desteğe hazır olduğunu sözlerine ekledi.