Kentimizde özellikle de belediye tarafından yapılan birçok olumlu hizmet, toplumsal alt yapısı hazırlanmadığından çoğu zaman etkili sonuçlar vermemektedir. Öte yandan yapılan bu hizmet ve yatırımlar boşa çıkmakta harcanan paralar da israf olmaktadır.

Durak kitaplıkları, park-bahçe çalışmaları, parklardaki hayvan barınak ve yemlikleri yukarıda sözünü ettiğimiz konulara örnek olarak verilebilir. Peyzaj çalışmalarına duyarsız kişilerin üzerlerine basmak suretiyle zarar verdiklerini birçok defa belki sizler de görmüşsünüzdür. Öte yandan belediyenin kitap ve bilgiye verilen önemi göstermeye çalıştığı durak kitaplıklarının içler acısı vaziyeti de sanıyorum hepimizin malumu olduğu konulardan biridir. Yine hayvan yemlik ve suluklarının hayvanlar tarafından kirletilip kırılmadığını hepimiz biliyoruz.

Kent kültürünün yerleşmesi açısından güzel çalışmalar yapılmakta ancak bu çalışmaların kalıcı ve faydalı olması için vatandaşların da bu çalışmaları sahiplenmesi, geliştirmesi gerekir. Kentimizin kadim bir geçmişi ve yerleşik kent kültürü olmadığından yapılan bu hizmetlerin kentin yerleşik kültürü ve kimliği olması bakımından önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Bu bakımdan yapılan bu hizmetlerin kalıcı olması için toplumsal olarak da altyapısının hazırlanması gerekir.

Bu durumla ilgili olarak neler yapılabilir?

 Camilerde her namaz öncesi ve sonrası bu gibi konularda halkı bilinçlendiren bilgilendirme yapılabilir. Yerel radyo ve gazetelerde bu hizmetlerle ilgili kamu spotu niteliğinde yayınlar yapılabilir. Reklam panolarında ilgili konulara dikkat çekilebilir? Okullarda toplum hizmeti kapsamında bu projelere destek verilebilir. Okullarda kulüp çalışmaları ve toplum hizmeti kapsamında işlenen derslere, valilik ve belediye bünyesinde destekler verilebilir. Yapılan bu hizmetler ile ilgili stant, doküman, broşür, eşantiyon kalem, not defteri vb. ürünler ile şehrin işlek yerlerinde öğrencilere yeşili koruma, çevre temizliği, geri dönüşüm, sokak hayvanlarını koruma, yardımlaşma ve dayanışma gibi konularda uygulamalı eğitim yapma fırsatı verilebilir.  İl yöneticileri ve ileri gelenleri bu konularda halkı aydınlatıcı konferans, panel, radyo ve tv yayınları yapabilir. Bu konularda sosyolojik ve psikolojik mikro ölçekli deneysel çalışmalar yapılabilir. Rol model olacak figüranlar kullanılabilir.

Velhasıl yapılan bu hizmetleri çok yerinde ve olumlu  karşılamakla birlikte bu gibi çalışmaların toplumsal karşılığı olmadan pek de bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Bu bakımdan biz vatandaşlar olarak sosyal sorumluluk bilinciyle üzerimize düşeni yapmalıyız. Öte yandan idarecilerimiz ve şehrin ileri gelen iş adamı, aydın ve sanatçılarımızın da bu tür konuları sürekli gündemde tutup farklı etkinliklerle bu tür çalışmalara desteklerini vermeleri gerekmektedir.