** Batman Belediyesi, şehrin eski Çarşı merkezinin bir bölümüne yönelik projelerini hayata geçirdi. Şimdi hedef, İluh deresinin ıslahı…

** Dere kenarında onlarca yığma binanın yıkımı söz konusu. Belediyenin ilk etapta 1 ya da 2 kilometrelik ıslahı düşündüğü 8 kilometre uzunluğundaki derenin çevresinde de yeşil alanlar planlanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İLK ADIMI
Her zaman söylüyoruz; Batman Belediyesi kentsel dönüşüm projesini İluh deresinde başlatmalı ve buraya yönelik planlama hızlandırılmalı…

Belediyenin hava mania ile birlikte bu şehre nefes aldıracak ciddi projelerinden biri de İluh deresine yönelik ıslah projesidir.

11 Yıl önce sel taşkınında 11 insanımızın hayatını kaybettiği o dere kenarında manzara hemen hemen aynı. Değişen bir şey yok. Dere kenarında yığma biriketkondu onlarca bina var. Oysa Kuyubaşı TOKİ’de yapılan konutlar bu dere kenarında oturanlar içindi…

Maalesef aradan geçen uzun süreye rağmen hala dere kenarında oturanlar var.

İluh deresi çevresinin iki tarafta da 50’şer metre genişletileceği söyleniyor. Fakat dere kenarında oturanların ıslah projesine yönelik projeden haberleri yok.

SORUMLULUK BELEDİYE’DE
Yerel yönetimin son dönemde kentsel dönüşüm projesi ile yeni hava mania sınırlarının belirlenmesi için yaptığı çalışmayı birçok çevre destekliyor.

Aylardır bu şehrin inşaat sektörü hava mania nedeniyle durmuş vaziyette. Birçok inşaat firması hazırladığı projeleri tozlu raflarda tutuyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Batman Belediyesi’nin hava sahasına yönelik başlattığı çalışmaya da yeşil ışık yakmış. Daha önce de okurlarımızla bu önemli gelişmeyi paylaşmıştık. SEGAR Mühendislik firması, 2 etap halinde başlattığı çalışmayı sonlandırmış. Bu ayın sonunda yeni hava mania sınırlarına yönelik yapılacak toplantı, petrol kentinin yeni hava mania sınırlarını da belirleyecek.

Hava mania ile birlikte bir o kadar şehir için önemli olan kuşkusuz İluh deresinin ıslahı…

Artık bu dere kenarında yaşayanlar bir daha sel baskını yaşamak istemiyor. Şehri ikiye bölen 8 kilometre uzunluğundaki derenin ıslahına yönelik Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’un birkaç ay önce başlattığı projeyi de yaklaşık 100 bin kişi merak ediyor. Çünkü her sonbahar mevsiminde bu bölgede oturan insanlar artık rahat bir nefes almak istiyor.

Umarız, İluh deresi ıslahı da hava mania sorununda olduğu gibi çözüme kavuşur.

TEOG YERİNE YENİ SİSTEM
TEOG yerine getirilen sistemde, sınava girmeyen öğrenciler evlerine yakın okula yerleştirilecek. Ancak birçok bölgede öğrencilerin gönül rahatlığıyla gidebilecekleri eğitim yuvası maalesef iki elin parmak sayısı kadar yetersiz…

Veli ne ister?
Çocuğunu üniversiteye, hayata hazırlayacak okul… Veli ve öğrencinin kendi tercih edeceği okul, evinin yakınında değilse ne yapılacak?

İster istemez birileri araya adam sokacak ya da okula yakın ev aranacak!

Bu yeni sistemde Batman’da yeterli sayıda nitelikle okul olmadığı için büyük sıkıntılar yaşanacak. Yıllardır Batman, Milli Eğitim yatırımları açısından gerilerde kaldı. Son dönemlerde eğitim yatırımları üzerinde duran Vali Ahmet Deniz’in önerisiyle Emniyet Müdürlüğü bitişiğinde yapılan nitelikli okul gibi kaç eğitim yuvası var Batman’da?

NİTELİKLİ OKUL SAYISI ARTMALI
Artık yapılması gereken bu şehre her yerde kaliteli ve nitelikli okul kazandırmak olmalıdır.

2019 Yılında geçileceği açıklanan tekli sistemi geçebilmek için de bu şart…

Yeni dönemde nitelikli okullar yapmak için bir seferberlik başlatılmalı. Sadece yerel yönetimler yetmez, devletin tüm imkanları tanınmalı. Ankara’daki politikacılar, Milli Eğitim Bakanlığına sık sık bu nitelikli okul sayısını artırmaya yönelik taleplerini dillendirmeli. Batman için eğitim ödeneği artırılmalıdır.

Ayrıca hayırsever işadamları bulunmalı, yeni okullar yapmaya teşvik edilmelidir. Tıpkı işadamı Necat Nasıroğlu gibi birkaç işadamı daha okul yapmalıdır.

Batman eğitimini iyi bir noktaya taşımak için yerel medyasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, işadamlarıyla, yerel yönetimle bir bütün olup, taşın altına bu şehir elini sokmalıdır. Çünkü bu şehirde her şeyin başı sağlık olduğu gibi eğitim de büyük önem arz ediyor.

Umarız; okul seferberliği için herkes üzerine düşeni yapar.